Spas u hajdučkoj travi

Glas Srpske
Spas u hajdučkoj travi

Ljekovite biljke se koriste u zvaničnoj ili narodnoj medicini za liječenje bolesti ili očuvanje zdravlja ljudi. Danas se koristi oko 10.000 vrsta biljaka i posvećuje im se velika pažnja upravo u cilju pronalaženja boljih lijekova koji bi po organizam čovjeka bili što je moguće manje štetni.

Hajdučka trava se od davnina koristila u narodnoj, a omiljeno je ljekovito sredstvo i u zvaničnoj medicini. Najčešće se upotrebljava kod želudačno-crijevnih oboljenja, grozničavih stanja, povišenog krvnog pritiska, kao antitrombičko sredstvo kod moždane i srčane tromboze. U narodnoj medicini je poznato njeno ljekovito dejstvo u smirivanju upala kože i sluzokože, liječenju rana i gnojnih procesa, zaustavljanju krvarenja po čemu je dobila naziv "hajdučka trava".

Naziv žalfije na latinskom upućuje na to da je smatramo veoma ljekovitom - njeno ime, naime, znači spasonosna i ljekovita, a liječi promuklost, čisti krv i jača živce, grije želudac, otklanja "vjetrove", pomaže kod svake vrste prehlade, katara i influence.
Borovnica spada u grupu šumskog voća, potiče iz sjeverne Amerike, a raste u crnogoričnim i bjelogoričnim šumama. Listovi borovnice koriste se protiv povraćanja, proliva, želučanih grčeva, kašlja pa i dijabetesa. Borovnice su odličan izvor vitamina C, bioflavonida, folne kiseline, kalijuma, kalcijuma i željeza.

Zbog svog slatkastog i prijatnog mirisa bosiljak je jedan od omiljenijih začina u mnogim profinjenim kuhinjama svijeta, ali upotpunjuje i razne čajeve. Bosiljak djeluje antibakterijski, umirujuće, protiv teškoća probave, grčeva i bolova. Upotrebljava se u liječenju bolesti mokraćovoda, upale crijeva, grčeva, povraćanja, nadimanja, zatvora i migrene.

U narodu, bijeli luk je lijek za sve, prema kome se ima vrlo veliko i nepokolebljivo povjerenje. Za vrijeme raznih epidemija tifusa, kolere, kuga, dizenterije, gripa i uopšte kad god se javljao veliki pomor naroda od zaraznih bolesti, uvijek je kao preventivno sredstvo preporučivan i svakodnevno upotrebljavan, prije svega, bijeli luk. Naime, i u narodnoj i u naučnoj medicini posljednjih godina bijeli luk se upotrebljava za liječenje znatnog broja vrlo raznovrsnih bolesti, kako iznutra tako i spolja.

Jagoda je trajna biljka, a razmnožava se vrežama što vodoravno pužu po zemlji. Listovi jagode pomažu pri izlučivanju mokraće, čiste krv, liječe proliv i umiruju živce. Plod jagode liječi žuticu i srčane bolesti, rastvara mokraćnu kiselinu u krvi te koristi u liječenju bubrežnih, žučnih i kamenaca u mokraćnom mjehuru.

Kamilica

Kamilica je jedno od najboljih sredstava za žene i djecu. Koristi se u liječenju razdražljivosti, preosjetljivosti kod neuralgije ličnog živca, reumatizma, krstobolje, unutrašnjeg nemira, nesanice, duševne klonulosti, premorenosti. Korisna je kod svih oboljenja želuca i crijeva, u liječenju bubrega, jetre i žuči.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Hrvati najavili snijeg
Hrvati najavili snijeg
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana