Spakuj stvari i kreni, raskošna priroda Srpske čeka

D. Keleč, V. Kulaga
Spakuj stvari i kreni, raskošna priroda Srpske čeka

Dok stanovnici Republike Srpske maštaju o moru i pješčanim plažama, kuju planove kako da odmor provedu u nekoj egzotičnoj zemlji, veliki broj stranaca iz cijelog svijeta želi da posjeti niz domaćih atraktivnih destinacija kojima se Srpska može pohvaliti. Bilo da je riječ o mjestima koja podižu adrenalin ili onima koja pružaju mir i relaksaciju, turisti, ali i stanovnici RS, ovog ljeta moći će da pronađu sve što im treba.

Prema riječima predsjednika Turističke organizacije RS Tihomira Ljubojevića, među top destinacijama u Srpskoj su avanturistički turizam na Vrbasu i Tari, eko i etno-turizam u etno-selu "Stanišići" kod Bijeljine, nacionalni parkovi Kozara i Sutjeska, te planina Jahorina.

- Veliki potencijal ima i hotel "Kardial" u Tesliću, koji godišnje posjeti veliki broj turista - rekao je Ljubojević i dodao da će ove godine posebna atrakcija za turiste u RS biti manifestacija "Flaj fišing" u Šipovu.

On je istakao da je veliki doprinos razvoju turizma dala Vlada RS, koja je prepoznala turizam kao perspektivnu granu za napredak Srpske u budućnosti.

- U ukupnoj turističkoj ponudi značajno mjesto zauzima i banjski turizam, jer imamo razvijene velnes centre - dodao je Ljubojević.

Najveća pažnja na području Banja Luke i Foče, ističe on, trenutno se posvećuje razvoju avanturističkog turizma i ekstremnim sportovima, poput paraglajdinga, raftinga, pješačenja, planinarenja i padobranskih skokova.

Ljubojević ističe da Republika Srpska raspolaže velikim šumskim potencijalima, koji imaju izuzetne predispozicije za razvoj lovnog turizma.

- Posmatrajući cjelokupnu situaciju i period ekonomske krize, turizam u RS dobija na značaju, jer se mnogo napora ulaže da se on razvija u što boljem i kvalitetnijem smislu - rekao je Ljubojević.

S obzirom na to da polako dolazi ljetna sezona, u RS je dosta razvijen i manifestacioni turizam u pojedinim sredinama, a negdje već poprima i tradicionalno obilježje.

- Veliko interesovanje vlada za eko i etno-turizam sa gastro ponudom. Svi želimo da se na taj način tradicija i običaji sačuvaju od zaborava i da se na izvoran način prezentuje ono što su stvarali naši preci - dodao je Ljubojević.

Smještajni kapacitet

Kada se radi o smještajnim kapacitetima, Srpska raspolaže sa oko osam do devet hiljada prijavljenih mjesta.

- Kapaciteti trenutno mogu da zadovolje potrebe, ali nemamo mjesta za kongresni turizam, osim nekih velikih centara, kao ni razvijenog omladinskog turizma koji bi mogao da obezbijedi smještaj za, na primjer, pet autobusa učenika iz zemlje i okruženja - rekao je Ljubojević.

Bilo bi veoma interesantno, dodaje, da se formiraju omladinski centri sa sadržajima za osnovce, srednjoškolce i studente, sa prihvatljivim cijenama.

U Ministarstvu trgovine i turizma RS kazali su da su u Srpskoj, od ukupno 156 objekata tipa hotela, motela, pansiona i aparthotela, samo dva hotela kategorisana kao hoteli sa pet zvjezdica.

- Riječ je o hotelu "Kaldera" u Aleksandrovcu i hotelu "Pirg" u etno-selu "Stanišići" - rekli su u ovom Ministarstvu.

U resornom Ministarstvu naglašavaju da je neophodno da ugostiteljski objekti slijede trendove i budu inovativni, ako žele da održe standard.

- Stariji smještajni kapaciteti u Srpskoj većinom ne slijede trendove, a u budućnosti ostaje da se vidi da li će novootvoreni visoko kategorizovani objekti uspjeti da uhvate korak sa vremenom i očuvaju kvalitet koji posjeduju i poslije deset godina - rekli su u Ministarstvu.

Aleksandar Prović, vlasnik i menadžer aparhotela "Vučko" na Jahorini koji ima četiri zvjezdice, ranije je istakao da u Srpskoj ima dosta dobrih hotela i motela.

- S obzirom na broj gostiju koji traže smještaj, smatram da je broj hotela sa pet ili četiri zvjezdice kod nas dovoljan. Srpska ima bogatu turističku ponudu i vremenom ovaj standard treba da bude još bolji - rekao je Prović.

Turistička ponuda Semberije

Zahvaljujući povoljnom geografskom položaju i sadržajima koje semberska ravnica nudi turistima, ovaj dio Srpske godišnje posjeti više od milion gostiju, od kojih je najveći broj iz inostranstva.

Najveće interesovanje vlada za etno-selo "Stanišići" i banju Dvorovi, a ništa manje interesantni nisu ni manastiri u Tavni, Bijeljini i Dragaljevcu, te rijeke Sava i Drina.

Semberija se nalazi na pravoj mreži puteva koji vode za velike gradove u zemlji, regionu i u inostranstvu. Prirodne i privredne turističke prednosti Semberije upotpunjuje niz zanimljivih sadržaja tokom cijele godine, tako da se zadržava značajan broj turista koji su na proputovanju kroz ovaj kraj.

- Uspješno smo organizovali vaskršnje tucanje jajima, svečanost "Djeca djeci" i Sajam turizma i gastronomije. Na ovim manifestacijama bilo je više od hiljadu učesnika, a znatno više posjetilaca - kaže direktor Turističke organizacije u Bijeljini Simo Laketić.

Bijeljinska turistička organizacija uveliko se priprema za predstojeći majski Sajam knjige, na kojem će biti pedesetak izlagača, te za umjetničku koloniju koja će se održati od 21. do 30. maja na više lokaliteta u Semberiji.

- Svečano otvaranje ove manifestacije biće u Domu kulture u selu Brodac, a sadržaji će biti prezentovani na desetak lokacija u Bijeljini, Stanišićima, Tavni, Modranu i na rijekama. Riječ je o književno-likovnoj manifestaciji na kojoj će učestvovati više od pedeset slikara i pisaca - naglasio je Laketić.

On je istakao da će se u junu u Bijeljini održavati tradicionalna gastronomska manifestacija "Zlatni kotlić Semberije", a potom će uslijediti "Birfest", koji okuplja veliki broj pivopija iz Republike Srpske i drugih krajeva.

Jugozapad Srpske

Područje jugozapadnog dijele Republike Srpske, a naročito opštine Šipovo, Mrkonjić Grad i Ribnik imaju izvanredne prirodne ljepote i potencijale za razvoj turizma.

- U ovom dijelu Srpske nalaze se značajne turističke destinacije, kao što su Turistički centar "Balkana", izletište Zelenkovac i Sokočnica, izvori rijeke Sane i Plive, Janjski otoci, flaj fišing centar "Ribnik", prašume Lom kod Drinića i Janj kod Šipova. Od kulturnih manifestacija u ljetnom periodu najznačajnija i sa najdužom tradicijom je "Dani kosidbe Balkana" - rekli su u Turističkoj organizaciji Mrkonjić Grada.

Ova manifestacija, na kojoj se održava takmičenje kosaca u ručnom košenju trave, organizuje se prve subote u julu.

- Manifestaciju prate i drugi zanimljivi sadržaji, bogat kulturno-umjetnički program, a dođe oko 5.000 posjetilaca, među kojima je i veliki broj stranih turista - ističu u Turističkoj organizaciji Mrkonjić Grada.

Dodaju da u avgustu organizuju džez festival i likovnu koloniju u Galeriji "Zašto nije otišao Boro?"

Rafting mamac za avanturiste

Ljetna turistička sezona i prezentacija turističke ponude Banje Luke, s naglaskom na promociju destinacije avanturističkog turizma „"Vrbas Adventure Resort", otvorena je krajem aprila u Rafting centru "Kanjon" u banjolučkom naselju Karanovac.

Direktor Turističke organizacije grada Banja Luka Ostoja Barašin naglasio je da ovaj grad ima šta da ponudi i kada je riječ o turizmu, o čemu govori i podatak da je Banju Luku prošle godine posjetilo oko 60.000 turista.

- Rijetka su područja koja na relativno malom prostoru imaju mogućnosti za razvoj različitih avanturističkih aktivnosti, kao što je to šire područje Banje Luke - rekao je Barašin i dodao da turističku ponudu Vrbasa upotpunjuju i kulturno-istorijski spomenici, poput ostataka srednjovjekovnih tvrđava Zvečaj i Greben.

Svjetsko prvenstvo u flaj fišingu

U Šipovu će se u julu ove godine održati tradicionalna manifestacija "Dani Šipova", koja će trajati 30 dana, a u okviru koje će se održavati "Dani kosidbe" u Janju, motorijada u Šipovu, te takmičenje u mušičaranju na Plivi u Pljevi.

- Na rijeci Plivi u Pljevi krajem jula i početkom avgusta održaće se Svjetsko prvenstvo u flaj fišingu - rekli su u opštini i naglasili da je na izvoru rijeke Plive u završnoj fazi izgradnja savremenog Flaj fišing centra "Pliva", koji će imati kapacitet za smještaj 70 gostiju.

- U Glogovcu, kod istoimenog manastira, 31. maja održaće se čuveni Janjski sabor - rekli su opštini Šipovo.

Raj za planinare i alpiniste

Ka­o što je već odavno poznato, olimpijska planina Jahorina i Trebević omiljene su destinacije stanovnika Istočnog Sarajeva u zimskom, ali i ljetnom periodu.

Rukovodilac prodaje i marketinga u Olimpijskom centru "Jahorina" Dragan Sokolović kazao je da je olimpijska ljepotica idealna za individualni odmor, a gostima u ljetnim mjesecima na raspolaganju stoje različite ponude za odmor i rekreaciju.

- Jahorina je smještena na nadmorskoj visini do 2.000 metara i idealna je za pješačke ture različitih dužina i brdski biciklizam. Planina obiluje biljnim svijetom, naročito borovnicama i brusnicama, kao i ljekovitim biljem, što predstavlja izazov za one koji vole boravak u prirodi - rekao je Sokolović i dodao da će u predstojećim mjesecima organizovati i sportske kampove.

Hoteli na Jahorini izvan zimske sezone rezervisani su za održavanje različitih konferencija, kongresa i stručnih radionica. Za dobar piknik u prirodi, uz obilje specijaliteta domaće kuhinje, pravo mjesto je Kadino vrelo u gornjem toku rijeke Prače.

Stijene i strme litice Jahorine i Romanije pravi su raj za planinare, alpiniste i sve ostale koji su željni avanture. Opština Rogatica nudi jedinstvenu ponudu koja se rijetko može pronaći u ovom dijelu Evrope, a to je ergela konja "Borike" koja ima i školu jahanja.

Na mjestu gdje se sastaju Ozren i Romanija smjestilo se Crepoljsko, omiljeno izletište svih koji vole nedirnutu prirodu, ugodne šetnje planinskim stazama, ali i lov.

Njegošev spomenik

Trebinje je posljednjih godina nezaobilazna destinacija brojnih turista koji se nalaze na proputovanju, bilo za Hrvatsku, bilo za Crnogorsko primorje.

Putnik koji dođe u centar grada odmah uoči spomenik Njegošu, prvi u svijetu podignut u Trebinju 1934. godine. Projektovao ga je arhitekta Brašovan, a statua je djelo vajara Tome Rosandića. Preko puta Njegoševog spomenika nalazi se spomenik Jovanu Dučiću. U centru grada nalaze se i spomenici iz Prvog i Drugog svjetskog rata.

Termalne vode

Na izvorištima termalne vode u Vilinoj vlasi, pet kilometara od Višegrada, nalazi se rehabilitacioni centar "Vilina vlas". Temperatura vode je 34 stepena Celzijusa, a ovaj centar raspolaže savremenom medicinskom opremom i zatvorenim bazenom sa termalnom vodom.

Posebna atrakcija je staro tursko kupatilo izgrađeno 1575. godine, od kada datiraju počeci banjskog turizma na ovim prostorima. Pored ovih destinacija turisti često posjećuju prirodne pećine kojih na ovom području ima nemali broj, a najpoznatije su Orlovača, Novakova pećina, pećina Ledenjača i Lipovac.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana