Šoljica kafe na Rogu Afrike

priredio: Milenko Kindl
Šoljica kafe na Rogu Afrike

Svijet se u posljednjih 20 godina u velikoj mjeri promijenio, a na njegovoj karti pojavilo se mnoštvo novih država. Neke od njih već su poznate kao zanimljiva turistička odredišta, dok se druge trude da postignu takav status.

Češka: baršunasta revolucija koja se dogodila u Čehoslovačkoj 1989. zapečaćena je baršunastim razvodom kojim se nekadašnja zajednica razdvojila na Češku i Slovačku 1993.

Manje od 20 godina poslije osamostaljenja praške četvrti vrve turistima, ali i malim pivarama koje pokazuju da Češka ima puno više od "Pilsner Urkela" ili "Budvara".

Dodamo li tome predivnu prirodu savršenu za šetnje ili vožnje biciklom te neotkrivene provincijske gradove kao što su Olomouc, Telč i Loket, dobijamo odlično mjesto za turističku posjetu.

Istočni Timor: ta je zemlja prva stekla nezavisnost u 21. vijeku, 27 dugih i tragičnih godina poslije proglašenja nezavisnosti od Indonezije 1975. Iako su mu putevi i infrastruktura lošija strana, ako posjetite Istočni Timor ugodno će vas iznenaditi dobrodošlica domaćina.

Glavni grad Dili sjedište je organizacija UN i svih onih koji žude za novim licima željnim zabave, dok se na ostrvu Atauro razvija eko-turizam uz planinarenje i ronjenje.

Eritreja: koliko ste daleko spremni ići zbog zaista dobre kafe? Šta ako saznate da se savršen "makijato" servira u art deko kafiću u egzotičnoj zemlji na Rogu Afrike?

Zarazna kombinacija pospane afričke "vibracije" i italijanske kolonijalne prošlosti, uz pokoji primjer kubističke, ekspresionističke i futurističke arhitekture, može se pronaći u eritrejskom glavnom gradu Asmari.

U obližnjem gradu Masavi su vijekovima stare islamske građevine smještene u uskim, lavirintskim ulicama, a luka je polazište roniocima koji žele istražiti Crveno more, tačnije korale u arhipelagu.

Ipak, zbog sukoba poslije kog se odvojila od Etiopije, granica s tom zemljom i dalje je zatvorena, a za sve je posjetioce potrebna viza.

Slovačka: u regiji punoj dramatičnih dvoraca slovački Spiš na vrhu brda s kamenim kulama i tmurnim tamnicama izgleda kao scena iz nekog horor filma. Najbolje ga je posjetiti ljeti, kada se tamo organizuju događanja poput koncerata ili prikaza drevnih bitaka.

Iako se ne može mjeriti s turizmom češke metropole Praga, slovački glavni grad Bratislava ima prekrasno očuvan stari grad pun "kul" kafića i barova. U svako godišnje doba zanimljiv je i nacionalni park Visoke Tatre.

Palau: s populacijom od oko 20 hiljada ljudi, Palau je jedna od najmanjih, ali i najmlađih zemalja. To pacifičko ostrvo pruža neke od najboljih mogućnosti za ronjenje, s više od 60 vertikalnih podvodnih stijena nazvanih Plavi ugao, Grad morskih pasa i Uvala kornjača.

Iako je od 1947. bio pod pokroviteljstvom UN, nadzor međunarodne zajednice do 1994. su sprovodile Sjedinjene Američke Države pa se njihov uticaj još osjeća. Zato, ako ga planirate posjetiti, pripremite zalihu američkih dolara.

Kazahstan: iako su zbog filma o Boratu gotovo svi na svijetu čuli za Kazahstan, većini je i dalje nepoznato bilo šta više o toj srednjoazijskoj republici koja se 1991. odvojila od Sovjetskog Saveza i deveta je po veličini na svijetu.

Novcem od nafte i zemnog gasa, gradovi Almati i Astana postali su moderni, ali ljudi se i dalje nisu odrekli svojih nomadskih korijena, što se možda najbolje vidi u kuhinji - po gulašu od iznutrica ili konjskoj kobasici koji se pod ruskim uticajem poslužuju uz votku.

Kazahstan je, osim toga, poznat po konjičkim turnirima, a dolazak proljeća u toj zemlji još možete dočekati plešući.

 Istočni Timor

Istočni Timor je područje portugalske kolonijalne arhitekture i tradicije, ali s obzirom na političku situaciju prije puta nije loše provjeriti trenutno bezbjednosno stanje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana