Snežana Samardžić-Marković: Partizan paradigma srpskog sporta

Dejan Marić
Snežana Samardžić-Marković: Partizan paradigma srpskog sporta

Košarkaški klub Partizan je čudesan primer sportskog kolektiva. On je svojevrsna paradigma srpskog sporta, pošto u praktično nemogućim uslovima, iz godine u godinu, ostvaruje nevjerovatne rezultate.

Ovo je u razgovoru za "Glas Srpske" poručila ministar omladine i sporta u Vladi Srbije Snežana Samardžić-Marković.

- Volela bih da i drugi klubovi mogu da primene isti recept, ali samo kada su rezultati u pitanju, ne i finansije. Taj uspeh je plod entuzijazma i znanja pojedinaca, na čemu čestitam svima u klubu. Ali, bilo bi lepo kada bi ti rezultati bili proizvod sistemske brige i tu nešto mora da se menja u korist Partizana i uspešnih. A moje ministarstvo već ima neke konkretne planove za "crno-bele" - rekla je Samardžić-Marković.

* GLAS: Potpisali ste memorandum o zajedničkoj saradnji sa Ministarstvom za porodicu, omladinu i sport u Vladi Republike Srpske. Šta se tačno njime predviđa?

SAMARDžIĆ-MARKOVIĆ: Memorandum ima nekoliko aspekata i predstavlja institucionalizaciju saradnje koja već postoji, ali je bilo potrebno da je artikulišemo. Prvi je razmena strateških dokumenata, informacija, te zakonodavne aktivnosti. Drugi je zajednički rad na projektima, a treći razmena stručnjaka i naučno-stručno usavršavanje. Uz to, osnovali smo radnu grupu koja će se sastajati barem dva puta godišnje i čiji će zadatak biti da proširuje saradnju dva ministarstva.

* GLAS: Koliko dobrog ovaj sporazum može donijeti sportu i mladima, kako u Srbiji, tako i u Srpskoj?

SAMARDžIĆ-MARKOVIĆ: Već je dogovoreno da naši sportisti ovde dolaze na pripreme i koriste odgovarajuće kapacitete, kao što to rade vaterpolisti. Takođe, Srbija može da se ugleda na Srpsku, koja je već donela strategiju za omladinsku politiku, te zakon o volonterizmu. S druge strane, sport Srpske može da ima koristi od naše naučno-nastavne baze, medicine sporta, a već postoje primeri koji su preuzeti od nas, kao što su uredba o nacionalnim priznanjima i način stipendiranja.

* GLAS: Izjavili ste da Srbija neće biti sportska nacija dok fizičko vaspitanje u osnovnim školama ne dobije na značaju. Da li su napravljeni pomaci na tom planu?

SAMARDžIĆ-MARKOVIĆ: S jedne strane svedoci smo odličnih sportskih rezultata, a s druge stoje činjenice da deca nisu dovoljno uključena u sport, te da nemamo odgovarajuću infrastrukturu. U vezi s tim pitanjem smo mnogo uradili i radimo. Opremili smo više od 1.000 škola sa strunjačama, kozlićima, loptama i drugim rekvizitima. Radimo na poboljšavanju školskih liga, te kvaliteta nastave. Od 1.550 ispitanih škola, čak u 70 odsto nema atletike, u 80 odsto ne postoji gimnastika, na čemu moramo poraditi, jer je ipak reč o bazičnim sportovima.

* GLAS: Nacrt Zakona o sportu izazvao je burne reakcije, prije svih Olimpijskog komiteta Srbije. Kakav je danas odnos Ministarstva i OKS?

SAMARDžIĆ-MARKOVIĆ: Mislim da je svakim danom sve bolji, jer su u međuvremenu ljudi iz OKS uvideli kakvog partnera imaju u našem ministarstvu. Pomenute optužbe bile su plod nerazumevanja, a sada i oni shvataju koliko će pozitivnih novina zakon doneti srpskom sportu.

* GLAS: Jedan od velikih problema našeg sporta je nasilje. Kako ga spriječiti?

SAMARDžIĆ-MARKOVIĆ: Prvo treba reći da nasilje u sportu nije generisano, već uvezeno iz nasilja u društvu, a treba razlikovati i huligane od navijača. Krupan korak načinjen je osnivanjem Nacionalnog saveta za borbu protiv nasilja kojim predsedava premijer, a čine ga i ministri unutrašnjih poslova i pravde, predsednik Vrhovnog suda, javni tužilac... Suština je da nije dovoljno samo hapsiti, nego i procesuirati one koji čine izgrede. Uspeli smo da napravimo važan pomak tako što smo usaglasili tri zakona koja su bila u koliziji - Zakon o borbi protiv nasilja u sportu u kojem su kazne pooštrene, Zakon o kaznenoj, te Zakon o prekršajnoj politici.

* GLAS: Među prioritetima je i briga o bivšim asovima?

SAMARDžIĆ-MARKOVIĆ: Država vodi računa o nekadašnjim sportistima, kako kroz nacionalna priznanja, tako i što pomaže udruženja bivših reprezentativaca. Nisu svi ti sportisti nosioci priznanja, ali su bivši reprezentativci, i treba im pomoć. A ta poruka nije samo njima upućena, već i aktuelnim i budućim asovima.

* GLAS: I talenata je mnogo. Kako im država u doba recesije može pomoći da postanu vrhunski sportisti?

SAMARDžIĆ-MARKOVIĆ: Pomažemo im na nekoliko načina. Pre svega, stipendiramo više od 350 talenata. Drugi način je da plaćamo kampove u kojima stasavaju, treći kroz sportske saveze, koji pomoću svojih redovnih programa takođe vode računa o pripremama perspektivnih sportista, a četvrti su nacionalna priznanja i ona su jedna vrsta sigurnosti za sve one koji se bave sportom.

* GLAS: Koliko je Univerzijada pomogla Srbiji?

SAMARDžIĆ-MARKOVIĆ: Za nas je ona bila veliki trijumf. Univerzijada ima barem tri legata. Prvi je merljiv, a to je stanje u objektima, koje je zadovoljavajuće. Drugi se takođe može kvantifikovati i predstavlja iskustvo u organizaciji velikih takmičenja, u čemu smo se stvarno pokazali. A treći, koji je najteže kvantifikovati, jeste utisak. Nekoliko hiljada akademaca, budućih svetskih lidera sa svih kontinenta došli su sa utiskom da je naša zemlja još uvek u ratu, a otišli sa vizijom civilizovane i lepe zemlje za istinskim organizacionim sposobnostima. To je promena kojoj smo kulturološki, sportski i politički težili.

* GLAS: U prve dvije godine olimpijskog ciklusa Ministarstvo je stavilo akcenat na jačanje granskih saveza. Kakav je posao urađen u vezi s tim pitanjem i na čemu će Ministarstvo raditi do početka Igara?

SAMARDžIĆ-MARKOVIĆ: Vodili smo se time da granski savezi moraju biti jaki, jer su oni partner i Ministarstvu i Olimpijskom komitetu. Oni treba da izvrše bazične pripreme i selekciju onih koji su buduće nade. A OKS je već izdvojio stipendiste i njihove trenere, kako za individualne, tako i za kolektivne sportove, napravio program i oni polako preuzimaju odgovornost.

* GLAS: Koliki je značaj usvajanja Akcionog plana za sprovođenje Strategije razvoja sporta?

SAMARDžIĆ-MARKOVIĆ: Ogroman, pošto smo početkom godine pravili presek ostvarenog. To je kao da imate neku vrstu jasnog puta pomoću kojeg uvek možete da izmerite šta ste uradili. U nekim smo oblastima 100 odsto zadovoljni, u nekim samo 20, ali barem možemo da ih pratimo.

* GLAS: Od koga očekujete najbolje rezultate u 2010. godini?

SAMARDžIĆ-MARKOVIĆ: Od svih sportista očekujem mnogo, ali najveći izazov svakako čeka fudbalere. Nije bilo lako plasirati se na Svetsko prvenstvo, a sada ih čeka još veći izazov. Držim im fige.

* GLAS: Šta bi konkretno trebalo učiniti da sport Srbije bude još bolji?

SAMARDžIĆ-MARKOVIĆ: Ono što već radimo je popravka infrastrukture, jer sportisti moraju imati gde da treniraju. Važna je i dobra logistika, što znači poboljšanje zdravstvenog stanja, nauke i stručnosti, a tu je i borba protiv dopinga. No, postoji još jedan širi prsten, a to je da sportistima obezbedimo kontinuirano finansiranje bez stresa. A to je najbolje uraditi setom poreskih zakona.

Privatizacija

* GLAS: Privatizacija sportskih kolektiva već dugo je aktuelna. Kada se može očekivati donošenje zakonskih regulativa i da li će privatizacija pomoći srpskom sportu?

SAMARDžIĆ-MARKOVIĆ: Privatizacija nije čarobni štapić. Ali to je pokušaj da se nešto unapredi. Postojeće stanje nije dobro, podržavljenje nije moguće, pa ostaje samo put ka privatizaciji. Nadam da će se onda određeni fondovi, koji odlaze u profesionalne elemente, vratiti amaterskom i ženskom sportu, te podržati veći broj dece u sportu.

Antidoping

* GLAS: Izabrani ste za člana Svjetske antidoping agencije. Šta to znači za srpski sport?

SAMARDžIĆ-MARKOVIĆ: Imenovanje doživljavam i kao lični uspeh, ali sam srećna i što je Srbija u svetskoj politici prepoznata kao aktivni činilac. Naša antidoping agencija već je visoko pozicionirana kao jedan od lidera, što najbolje potvrđuje činjenica da imamo nadležnosti na FIBA takmičenjima. Ipak, naš region može daleko više da uradi u vezi sa ovim pitanjem. Nije mu posvećena dovoljna pažnja, ali ćemo i to uskoro da promenimo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana