Slobodan Puhalac: Incko doveo u pitanje kapital RS u iznosu od 350 miliona

Miroslav Filipović
Slobodan Puhalac: Incko doveo u pitanje kapital RS u iznosu od 350 miliona

Odlukom visokog predstavnika u BiH Valentina Incka kojom je omogućeno preglasavanje predstavnika Republike Srpske u organima upravljanja "Elektroprenosa BiH" doveden je u pitanje kapital RS u kompaniji u iznosu od 350 miliona maraka.

To je u intervjuu "Glasu Srpske" izjavio ministar industrije, energetike i rudarstva RS Slobodan Puhalac. 

- Ukoliko se provedu ove odluke, otvara se mogućnost da se iz istog naroda imenuje i vršilac dužnosti direktora i predsjednik Upravnog odbora, što zakon izričito osporava. Poslije ovakvih poteza visokog predstavnika ne preostaje ništa drugo nego da se suprotstavimo u punom kapacitetu koristeći sva raspoloživa pravna sredstva - istakao je Puhalac.

Naglasio je da izjava direktora komunikacija OHR-a Frane Maroevića pokazuje "elementarno nepoznavanje zakona i govori da je visoki predstavnik loše savjetovan".

- Incko je loše savjetovan ne samo od Maroevića nego i brojnih drugih službenika u ovoj kancelariji koji nisu skloni realnom sagledavanju situacije i odnosa, posebno onih koji se tiču interesa Republike Srpske - ocijenio je Puhalac.

* GLAS: Kakve bi mogle biti posljedice ovih odluka?

PUHALAC: Treba početi od konstatacije da jednom nametnuti zakon i akti koji regulišu rad akcionarskog društva od strane pojedinca ili politički pritisak nekih institucija daju svoje negativne rezultate. Cijeli niz sastanaka koji je održan sa predstavnicima resornog ministarstva FBiH nije dao očekivane rezultate za normalizaciju rada kompanije. Ovo jasno govori da je temelj koji je postavljen loš, a onda i rezultati moraju da budu takvi kakvi su danas. Vlada RS, svjesna da treba nešto da se promijeni, očekivala je da će do promjena doći poslije vanredne skupštine akcionara kada su dati nedvosmisleni zadaci ministrima, gospodinu Heći i meni, da pripremimo teren kako bi sljedeća skupština akcionara dala rezultate. Poslije pet održanih sastanaka i zakazivanja dva sastanka do kojih nije došlo, nismo uspjeli da usaglasimo platformu.

* GLAS: Šta će preduzeti Srpska?

PUHALAC:  Nama iz RS je, poslije toga, preostalo samo da se borimo za poziciju koja ni u kom slučaju neće smetati drugim akterima u elektroprenosnoj funkciji. Naš stav je da prvo treba mijenjati ono što nam je na raspolaganju, Statut kompanije, a potom ići na eventualne izmjene Zakona o osnivanju kompanije. Ukoliko to ne ostvarujemo nećemo podleći nametnutim zakonima, jer ovo nije političko pitanje. Ovo je klasični kapital odnos u jednom akcionarskom društvu i mi ćemo poduzeti sve potrebne mjere da se prenosna funkcija obavlja, ali da se zaštite interesi kapitala Srpske.

* GLAS: Vlada RS naložila je članovima iz RS u organima "Elektroprenosa BiH" da ne učestvuju u njihovom radu?

PUHALAC: Vlada RS smatra da ne može da prihvati implementaciju odluka u slučaju kada su nametnutim odlukama prekršena pravila korporativnog upravljanja, kao i osnovni principi za otvaranje tržišta. To znači da se i od predstavnika RS očekuje da ne učestvuju u onom što predstavlja kršenje pomenutih pravila i principa. Članovi Upravnog odbora iz RS neće učestvovati u radu Upravnog odbora kompanije, dok članovi Skupštine akcionara ili njihovi predstavnici ne usaglase načine i pristupe za rješavanje problema u kompaniji.

* GLAS: Šta je sa mandatima članova UO i direktora "Elektroprenosa BiH" poslije posljednjih odluka visokog predstavnika?

PUHALAC: Što se tiče mandata, odnosno produženja mandata za direktora i članove Upravnog odbora, to bi prema onom što je nametnuo visoki predstavnik trebalo da bude odluka donesena prostom većinom. Međutim, ostaju druge odluke koje slijede i koje se ne bi mogle i ne bi smjele donositi na takav način. Ova odluka će imati svoje implikacije, jer će doći u sukob sa nekim drugim odrednicama zakona. Ukoliko se provedu ove odluke, otvara se mogućnost da se iz istog naroda imenuje i vršilac dužnosti direktora i predsjednik Upravnog odbora što zakon izričito osporava. Poslije ovakvih poteza visokog predstavnika ne preostaje ništa drugo nego da se suprotstavimo u punom kapacitetu koristeći sva raspoloživa pravna sredstva.

* GLAS: Kolika je trenutno vrijednost kapitala Srpske u "Elektroprenosu BiH"?

PUHALAC: Srpska učestvuje sa 41,11 procenta kapitala. Ako želite da to kvantifikujemo, to je oko 350 miliona KM koji su dovedeni u pitanje samom činjenicom da se uvodi sistem proste većine i načina odlučivanja koji će dovesti do, uslovno rečeno, prednosti jedne od strana u akcionarskom društvu. Mi nismo za to. Odluke moraju da se donose na principu prava akcionara po osnovu uloženog kapitala, što za sada nije slučaj.

* GLAS: Kako RS pravno da zaštiti svoje interese i kapital u kompaniji?

PUHALAC: Teško je reći koje će sve konkretne aktivnosti biti urađene. Ono što je imovina i kapital Srpske, bez obzira da li je to u sukobu sa donesenim zakonima i nalogom supervizora za Brčko distrikt, mora se zaštititi i obezbijediti funkcija elektroprenosa u Srpskoj. Povlačenje iz organa "Elektroprenosa BiH" ne predstavlja nikakav bojkot, već način da se ostvari interes i zaštita unesenog kapitala. Spremni smo da iskoristimo sva postojeća i legalna sredstva da to ostvarimo. Cijelo vrijeme Srpska insistira na legalitetu i regulisanosti odnosa. Centralna pitanja su kapital i materijalni odnos i mi se u tom okviru borimo za svoju poziciju.

* GLAS: Kako, zapravo, riješiti probleme u funkcionisanju "Elektroprenosa"?

PUHALAC: Posljednji zaključci Vlade RS su naš način da vratimo pitanja i rješenja u pravni okvir i zaštitimo svoj interes. Ono što je mogući scenario izlaska iz ove situacije je vraćanje 110 kilo-volt mreže u vlasništvo elektroprivreda Republike Srpske, FBiH i HZ HB. Time bi imovina "Elektroprenosa BiH", koja sada iznosi oko 900 miliona KM, bila umanjena, zatim bi se pristupilo usaglašavanju akata društva i rješavanju problema funkcionisanja. Mi insistiramo na tri operativna područja u granicama bivših elektroprenosa u BiH sa sjedištima u Banjoj Luci, Sarajevu i Mostaru, čije granice ne prelaze granice entiteta. Takođe, smatramo da treba formirati dvije direkcije na nivou kompanije umjesto sadašnjih pet, i to: Direkciju za tehničke poslove (rad, održavanje, planiranje, razvoj i investicije) i Direkciju za finansije i administraciju (ekonomske, pravne i ostale poslove) i da mjesto rada za sve službe i zaposlene u naprijed navedenim direkcijama i službama bude u sjedištu kompanije u Banjoj Luci.

Prema drugom, po nama jedinom ispravnom scenariju, prenosna djelatnost bi se organizovala u najmanje dvije prenosne kompanije, što predstavlja praksu u mnogim zemljama i nije ništa neuobičajeno.

* GLAS: Kako komentarišete izjave direktora komunikacija  OHR-a Frane Maroevića o navodnom nedozvoljavanju da bude obavljena finansijska revizija u "Elektroprenosu"?

PUHALAC: Izjava gospodina Maroevića pokazuje elementarno nepoznavanje zakona i govori da je visoki predstavnik loše savjetovan, ne samo od Maroevića nego i brojnih drugih službenika u OHR-u koji nisu skoli realnom sagledavanju situacija i odnosa, posebno onih koji se tiču interesa RS. Revizori nisu mogli obaviti reviziju rada "Elektroprenosa", jer po zakonu uopšte nisu nadležni za tu kompaniju, koja nije u državnom, već je u entitetskom vlasništvu. Nadležnost Kancelarije za reviziju institucija BiH obuhvata kompanije u kojoj država ima vlasnički udio od najmanje 50 odsto plus jednu akciju, već je kompanija u vlasništvu RS i FBiH. Netačne su tvrdnje OHR-a da u kompaniji nije izvršena nezavisna revizija. Od 2006. do 2008. godine, reviziju finansijskih izvještaja "Elektroprenosa" radila je renomirana revizorska kuća "Dilojt". Suma od 150 miliona KM, koju pominje OHR, je proizvoljna i ne spominje se ni u jednom zvaničnom dokumentu kompanije. Na računu kompanije je oko 130 miliona KM.

Pritisak 

* GLAS: Kako gledate na stavove da RS svjesno opstruiše rad "Elektroprenosa BiH"?

PUHALAC: Stanje u "Elektroprenosu" predstavlja personifikaciju političkih odnosa u BiH i govori o smišljenom scenariju da se izvrši pritisak na predstavnike Republike Srpske. Dvije su vrlo važne oblasti o kojima postoje razmimoilaženja. To su investiranje i zapošljavanje. Činjenica je da je "Elektroprenos" tehnički sistem i akcionarsko društvo u kojem teško može da se uklopi nacionalni balans.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana