Šljokice, čipka i glamur

Marijana Miljić
Šljokice, čipka i glamur

Novogodišnja noć je jedinstvena i kao takva zahtijeva poseban izgled, zbog čega većina dama tokom cijelog decembra razgleda izloge butika i robnih kuća, koji su prepuni raznobojnih dugih i kratkih haljinica, svečanih košulja, tunika, hlača...

Kakvu kombinaciju izabrati za doček nove godine zavisi i od mjesta na kojem ćete proslaviti najluđu noć. Zato prilikom izbora haljine treba da vodite računa i o starosnoj dobi i raspoloženju osoba sa kojima slavite.

Modni stilisti savjetuju da za proslavu novogodišnje noći ne treba trošiti mnogo novca jer savršenu kombinaciju za doček nove godine možete dobiti i za mali iznos novca.

Formalno i neformalno

Ako je proslava formalnija, onda je duga koktel haljina pravi izbor. Ako se radi o žurci manje formalnog karaktera, onda i nešto kraća haljina dolazi u obzir, a ako idete na "življu" zabavu i ukoliko je društvo mlađe, onda je haljina veselijih boja odličan izbor.

Kada je zabava nešto sofisticiranija, haljina bi trebalo da bude manje nametljiva i u tom slučaju treba obući haljinu "prigušene" boje.

Siguran izbor za proslavu novogodišnje noći svakako je i mala crna haljina, koja bi trebalo da bude obavezan komad odjeće u ormaru svake žene. Mala crna haljina dolazi u raznim stilovima i krojevima, a nosi se jednako rado na gala slavljima, kao i na kućnim zabavama i svakodnevnim ili noćnim izlascima. Ona će vas uvijek "izvući" kad niste sigurne šta bi trebalo da obučete. Zavisno od toga gdje slavite, crnu haljinicu možete upotpuniti prigodnim nakitom, šalom ili svilenom maramom.

"Pun pogodak" i šljokice i čipka 

Glavni trend novogodišnjih žurki su svakako i ove godine sjajni materijali i šljokice. Rijetke su prilike kada zbog blještavila za novogodišnju noć niko ne gleda nikoga sa podsmijehom, zbog čega treba da iskoristite priliku i pustite mašti na volju.

Ipak, treba pripaziti da šljokičasti izgled ne bude previše kičast, zbog čega modni stilisti savjetuju onima koji nisu dovoljno vješti da spoje više blještavih komada odjednom da stave barem jedan detalj sa šljokicama koji će izgled učiniti novogodišnjim.

Ove sezone na velika vrata u modu se vratila i čipka. Uvijek posebna i vrlo ženstvena, čipka je dobar izbor, ako želite da vas zapaze. Osim toga, lijepa čipkasta bluzica "podići će" bilo koju kombinaciju, čak i kad su u pitanju farmerke.

Vrlo trendi je i karirani uzorak, koji takođe može biti odličan prigodni motiv za novogodišnje slavlje, posebno klasična crveno-zelena kombinacija koja uvijek podsjeća na zimske praznike.

Karirani uzorak ove sezone dolazi kako na elegantnim pantalonama, tako i na svilenim haljinama, pa može odlično da posluži za slavljenički look.

Frizure

Kada se odabere adekvatna haljina, velike muke većini dama počne da zadaje i frizura. Koju frizuru odabrati zavisi isključivo od ukusa, ali i vrste kose, te oblika lica.

Sa kovrdžama niko ne može da pogriješi, jer su ove zime potpuni hit. Nose se i na dugu, ali i kratku kosu, zavisno od toga kako ste trenutno ošišani. Ako imate kraću kosu, odlučite se za "divlje" kovrdže koje će probuditi vašu strastvenost, a ako imate dugu kosu, isprobajte velike, mekane, glamurozne kovrdže koje nježno uokviruju lice.

Ako ipak želite nešto potpuno otkačeno i divlje, napravite sitne kovrdže. Prednji dio kose podignite i skopčajte ukrasnom šnalom, a zadnji dio kose neka bude pušten.

Ako ste od onih kojima se ne sviđaju kovrdže, ispeglajte kosu, jer to je najbolji način da se postigne potpuno ravna i glatka kosa sa puno sjaja.

Ako želite da sklonite kosu sa lica, punđe su odličan izbor i idu odlično uz svaku haljinu, bilo da su zaglađene ili pomalo raščupane, postavljene visoko ili nisko, na sredini ili sa strane. Punđe su najpopularnija svečana frizura i, što je najbolje - dobro stoje svima.

Iz mode ne izlaze ni otkačene pletenice koje su uvijek "in". Novogodišnji look uvijek se može upotpuniti običnom pletenicom, te pomalo raščupanom - boho pletenicom, kao i pletenicom umjesto repa ili pak pletenicom podignutom u punđu.

Usklađena šminka

Velike muke oko izbora novogodišnjeg izgleda zadaje i mejkap, koji treba da bude svečan i neuobičajen, ali opet ne smije da bude pretjeran.

Modni stilisti preporučuju ove godine više mašte. Savjetuju damama da ako imaju male trepavice, stave lažne trepavice i crni tuš, te da nabace šljokice po licu i cijelom tijelu.

Jedan od najatraktivnijih izgleda je vamp-izgled, odnosno mejkap koji nosi oznaku - dramatično, ekstravagantno i odvažno, a odlikuje se prvenstveno naglašenim, jasno definisanim "mačkastim" očima i seksi srcolikim usnama. Precizna tanka crta kistom na kapku iznad trepavica, dobro je poznato, ponovno je "in".

Što se boja i oblika tiče, kreativnih ograničenja nema. Glavni pribor za kraljicu drame svakako je crna olovka.

Nećete pogriješiti ni ako se odlučite za nježniju šminku, jer su nježnost i ženstvenost u modi. Izgled heroine porculanskog tena i decentno naglašenih obraza i usana definitivno je jedan od najznačajnijih trendova za novogodišnju noć. Cijela jedna paleta neutralnih nijansi - bež, boje kože i pudera, u rasponu tonova od svijetlog do tamnog, čini jednu od značajnijih ovogodišnjih modnih tendencija - sofisticirani damski izgled.

Treći mejkap sa kojim takođe nećete pogriješiti je odvažni tehni-kolor. Vizažisti su ove sezone snažno inspirisani beskompromisnom šminkom osamdesetih godina prošlog vijeka. Sjene za oči predstavljaju pravu fuziju svih mogućih oblika, stilova i boja. Jedina novost je to da su "in" naglašene obrve koje skladno dopunjuju ekstravagantan izgled.

Obučen kao gospodin

Nije tačno da samo djevojke imaju problema prilikom izbora garderobe za najluđu noć. I muškarci su ti koji žele da budu prikladno obučeni u skladu sa ambijentom, ali i sa svojom ljepšom polovinom. Ako u nekom hotelu slavite doček nove godine - sako, košulja, pantalone i cipele su skoro pa obavezan dres kod.

Međutim, ako ste planirali da staru godinu ispratite u nekoj diskoteci ili klubu, umjesto svečanih pantalona možete obući neke farmerke, a sako zamijeniti nekom šmekerskom jaknom. Košulja je preporučljiva, jer se vrlo lako može kombinovati sa vunenim prslukom ili džemperom.

Za privatnu žurku, gdje je uvijek opuštena atmosfera, ne trebaju nikakvi posebni savjeti. Potrebno je obući ono što inače nosite. Ako je u pitanju doček nove godine na trgu ili ulicama grada, to ne znači da za ovu priliku ne treba da se obučete lijepo, već samo da vodite računa o tome da vam bude toplo u odjeći koju izaberete jer ćete nekoliko časova provesti napolju na jako niskoj temperaturi.

Udobnost

Kod izbora savršene novogodišnje kombinacije svakako imajte na umu da se u odabranoj odjeći morate osjećati opušteno i ugodno, jer je dobar provod na prvom mjestu.

Prekratke haljine ili preuske pantalone radije izbacite i obucite neke u kojima ćete slobodno uživati u plesu i slavlju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana