Sladak život ruši političku karijeru

priredio: Milenko Kindl
Sladak život ruši političku karijeru

Italijanski premijer Silvio Berluskoni, političar i multimilijarder, poznat po "slatkom životu" i skandalima i gafovima kojima puni štampu, našao se pred opasnošću da izgubi tako "slatku vlast", a popularnost mu je opasno pala na ispod 50 odsto.

Italijanska štampa ovih dana piše da je Berluskoni u najozbiljnijem kriznom periodu u svojoj dugoj političkoj karijeri, a neki komentatori već najavljuju da Italija ide ka postberluskonijevom periodu.

Kamen opasnog spoticanja je lijepa Marokanka, maloljetna 17-godišnja Rubi, plesačica koja je zbog krađe bila u pritvoru u Milanu, odakle je spasao lično Berluskoni.

Zahvaljujući Rubi italijanska javnost je saznala mnoštvo novih detalja o "slatkom životu" Berluskonija, o zabavama u premijerovoj vili u mjestu Arkore, kod Milana, kojima je ona prisustvovala, a o kojima se u medijima dosad puno spekulisalo. Rubi je rekla da je primila 7.000 evra za svoj nastup na premijerovoj zabavi.

Prema pisanju "Korijere dela sera", Berluskoni je od šefa milanske policije lično tražio da pusti devojku i po nju poslao svog povjerljivog saradnika, regionalnog zvaničnika, inače bivšeg ličnog zubara.

Optužbe na račun italijanskog premijera iznijela je i Nadija Makri, kol-gerla, koja tvrdi da joj je Berluskoni platio 10.000 evra za seksualne usluge tokom orgija u njegovoj vili na Sardiniji prije dvije godine.

Prema izjavi datoj tužilaštvu, u vili je tog dana bilo tridesetak djevojaka, neke su imale i 17 godina. Gostima je dijeljena i marihuana radi boljeg "ugođaja".

Opozicija je spremno dočekala novi skandal iz privatnog života premijera i zatražila njegovu ostavku.

- Berluskoni ne može ostati nijedan minut u javnoj ulozi koju je besramno izdao - rekao je šef opozicione Demokratske partije Pjerluiđi Berzani, prenio je Rojters.

I predsjednik Predstavničkog doma parlamenta Italije Đanfranko Fini, bivši Berluskonijev savjetnik, zatražio je ostavku šefa italijanske vlade te što skoriji početak pregovora o formiranju nove vlade desnog centra.

- Berluskoni mora da podnese ostavku i objavi početak krize vlade inače će mu ministri koji su uz mene okrenuti leđa - izjavio je Fini.

Fini i Berluskoni su nekada bili bliski saradnici, a prekinuli su međusobne odnose krajem jula ove godine.

Fini je odlučio da napusti Berluskonijevu stranku koju su zajedno osnovali godinu ranije da bi osnovao sopstvenu partiju.

"Što prije ode, bolje po nas" - komentarišu birači, naveo je AP.

Italijani su već duži period nezadovoljni politikom koju vodi Berluskoni, medijski magnat, vlasnik Fudbalskog kluba Milan, milijarder koji je ove godine 14. po bogatstvu na čuvenoj Forbsovoj listi.

Italijanskim biračima najviše smetaju velika nezaposlenost, korupcija, kriminal, sprega vlasti i mafije...

Berluskoni, pak, smatra da Vlada mora da opstane jer je zemlja u krizi, a on mora da ostane na vlasti jer jedini može da drži desnicu na okupu.

- Ja sam zabavna osoba, puna života, a posao mi je težak teret, radim 19 sati dnevno sedam dana u sedmici, poručuje Berluskoni, koji za lošu reputaciju i pad popularnosti oduvijek krivi novinare.

Skandali sa maloljetnicama su 74-godišnjeg Berluskonija koštali braka jer ga je lani napustila 52-godišnja supruga Veronika poslije provoda na rođendanskoj žurci jedne 18-godišnjakinje.

Poraz

Skandal sa 17-godišnjom Marokankom ga opasno vodi do političkog poraza. O tome svjedoči poljuljano povjerenje najbližih koalicionih partnera u vladi Berluskonija i izjava lidera Sjeverne lige Umberta Bosija da takvo ponašanje premijera "šteti međunarodnom kredibilitetu Italije".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana