Skromno, ali veselo u novu godinu

D. Keleč, M. Čigoja
Skromno, ali veselo u novu godinu

Novogodišnja noć je na pragu, a mnogi stanovnici Srpske, za razliku od ranijih godina, "ne kuju" velike planove za doček 2011. godine. Staru godinu će veliki broj njih ispratiti u krugu porodice i prijatelja u svojim domovima, dok će mlađi, tradicionalno, na trgove ili u kafiće. Novogodišnje euforije kao ranijih godina nema.

Za razliku od prethodnih godina, kada su restorani, kafići, klubovi i diskoteke već u novembru imali spremne ponude i rezervacije za doček Nove godine, ove godine biće poluprazni, jer su mnogi odustali od "skupog" provoda za najluđu noć.

Novogodišnja noć na trgovima

Na trgovima većine opština Srpske ove godine biće organizovan doček Nove godine, ali uz skromnu ponudu i bez zvučnih estradnih imena.

Banjalučani će ove godine uz Trubački orkestar Dejana Petrovića "Big Bend" i grupu "Cubalcanica", dočekati Novu godinu na Trgu Krajine.

Centralno novogodišnje slavlje u Banjaluci trajaće od 20 časova do jedan čas, a u minut do ponoći biće priređen i vatromet, uz koji će prisutni Banjalučani svečano ući u novu, 2011. godinu.

Organizovana je i proslava za mališane, za koje će na Trgu Krajine 31. decembra od 11 do 13 časova nastupiti bend "Four Roses" iz Banjaluke sa vokalnim solistom Kristinom Ivanković Kiki i Jelenom Lu Šukalo.

Ipak, slavlje najluđe noći iziskuje popriličan trošak za većinu Banjalučana, zbog čega će veliki broj njih ove godine ostati u svojim domovima ili će oko ponoći prošetati do Trga Krajine.

- Novu godinu proslaviću u krugu porodice, jer su mnoge rezervacije u restoranima i kafićima preskupe - rekla je Banjalučanka Marija Ninković.

Slično misli i Banjalučanin Marko Jokić, koji kaže da će Novu godinu dočekati u stanu.

- Mnogi kafići ili klubovi su preskupi. Sa malo novca organizovaću novogodišnju žurku za uži krug prijatelja - istakao je Jokić.

Rezervacije u banjalučkim kafićima kreću se od 15 do 150 maraka. Prenoćište u nekom od banjalučkih hostela košta od 20 do 25 maraka, dok su cijene dočeka u hotelima dosta više i kreću se od 100 maraka.

U hotelu "Bosna" imaju i posebnu ponudu za strane turiste. Ukoliko dočekuju Novu godinu u njihovom objektu, dobijaju i gratis noćenje sa doručkom.

Doček Nove godine u Prijedoru biće organizovan na trgu na gradskom šetalištu iako iz Administrativne službe grada još nema najava ko će od estradnih umjetnika zabavljati Prijedorčane.

Prvi put na prijedorskom trgu biće organizovan i doček Dječije nove godine, uz prigodan novogodišnji program koji pripremaju mališani iz vrtića i osnovnih škola.

U većini prijedorskih ugostiteljskih objekata pripreme za organizovanje dočeka Nove godine su u punom jeku, a cijene rezervacija se kreću od 25 do 40 maraka u kafićima uz švedski sto, do 55 maraka, koliko će koštati doček u hotelu "Prijedor" uz svečanu večeru i konzumaciju pića.

Iz hotela "Monument" na Mrakovici nisu mogli da potvrde ime izvođača koji će zabavljati goste u novogodišnjoj noći, za koju treba izdvojiti 100 maraka.

U ovom ugostiteljskom objektu se tradicionalno organizuju dvodnevni i trodnevni aranžmani uz doček i reprizu dočeka Nove godine, čije cijene po osobi iznose 260, odnosno 320 maraka.

Iako je polovina decembra već prošla, ni Fočaci još nisu počeli spremanje za doček Nove, 2011 godine. Najluđoj noći za sada raduju se samo najmlađi. Ni sama opština ne daje nikakve znake da je najluđa noć sve bliža.

Ulice su neokićene, objekti neukrašeni, stanovnici isključivo u brigama kako da plate račune, neraspoloženi za bilo kakav razgovor i pitanja.

U obližnjim lokalima polako se spremaju aranžmani za doček Nove, 2011. godine, a cijene proslave u ugostiteljskim objektima u Foči kreću se od pet do 20 maraka u kafićima i diskotekama, do 45 maraka u restoranima i hotelima.

Ipak, veći dio Fočaka najluđu noć proslaviće u svojim domovima, uz pjesmu, dobro raspoloženje, i uz nadu da će uprkos brojnim problemima godina koja je pred nama donijeti puno boljih, ljepših i pozitivnijih trenutaka.

- Finansijska situacija je teška, tako da većina stanovnika nema novca da proslavi Novu godinu u nekom od restorana ili hotela - kazala je Fočanka Mara Babić i dodala da će staru godinu ispratiti u krugu porodice, uz skromnu trpezu.

Portparol opštine Foča Bojana Marić rekla je da je program organizacije dočeka Nove godine u toku, ali da će najvjerovatnije na gradskom trgu nastupiti lokalni bendovi i pjevači, dok će stanovnici uživati uz skromnu čast, tradicionalno kuvano vino i vatromet.

- Već par posljednjih godina zbog nedostatka novca nismo u mogućnosti da upriličimo bolji i organizovaniji doček Nove godine - kazala je Marićeva.

Brojni Trebinjci Novu, 2011. dočekaće u svojim kućama, a oni nešto dubljeg džepa u restoranima ili nekom od trebinjskih hotela, dok će oni "najdubljeg džepa" otputovati u neki od zimskih centara u RS i BiH ili preko granice.

Već tradicionalno samo je hotel "Leotar" predstavio svoju ponudu u hotelu i restoranu "Ognjište" na ulazu u grad, a cijene se kreću od 55 do 150 maraka.

Ostali trebinjski ugostitelji kao da osluškuju puls javnosti i prema tome se određuju, ali u pravilu svi čekaju posljednji trenutak da nešto organizuju.

Veliko interesovanje Trebinjaca, kao i svake godine, izaziva doček Nove godine na otvorenom u nekom od crnogorskih gradova ili čak u Dubrovniku.

Na Trgu u Budvi pjevaće Džiboni, zbog čega će se za doček na otvorenom u Herceg Novom, Dubrovniku ili Mostaru opredijeliti brojni Trebinjci.

Kao i obično, u Trebinju neće biti organizovanog dočeka, ali čini se da niko, u vremenu sveopšte ekonomske krize i ne mari za to, pa ni opštinari, a ni Trebinjci. Prvi, jer ne žele, kako kažu, da se izlažu bespotrebnim troškovima, a drugi jer na slične dočeke nisu ni navikli. Više pažnje, kako ističu opštinske vlasti, biće posvećeno Badnjoj večeri kada su trebinjske ulice i trgovi prepuni naroda.

Poplave "odnijele" slavlje

Poslije nekoliko godina, u centru Zvornika ovog 31. decembra neće biti dočeka Nove godine. Organizovano slavlje u centru opštine, kako su do sada navikli Zvorničani, uz bogat zabavni program, kuvano vino i vatromet nije planirano, saopšteno je iz kabineta načelnika opštine Zvornik Zorana Stevanovića.

Razlog su poplave, koje su početkom decembra zadesile zvorničku opštinu i potreba da se sva moguća sredstva usmjere na pomoć onima koji su pretrpjeli štetu.

Načelnik je donio odluku da se novac koji bi bio potrošen za organizovani doček Nove godine preusmjeri u fond iz kojeg se podmiruju najosnovnije potrebe ugroženog stanovništva.

Slična situacija je i u Bijeljini, gdje je opštinska administracija odlučila da zbog situacije prouzrokovane poplavama, ne organizuje doček međunarodne, ali ni Pravoslavne nove godine na gradskom trgu.

Ni za stanovnike Šamca, ove godine neće biti organizovan doček na trgu, ali će se opštinske vlasti potruditi da izdvoje sredstva za vatromet.

Stanovnici Šamca zato ove godine imaju priliku da novogodišnju noć dočekaju u hotelu "Plaža", koji su odlučili da za ovo veče angažuju lokalnu muzičku grupu "Lira", smatrajući da je tako i bolje i jeftinije.

Osim u hotel, Šamčani mogu da biraju i jedan od kafića i restorana, koji organizuju uz živu muziku i bogat jelovnik za proslavu najluđe noći.

Evropske i svjetske metropole

Stanovnici Srpske koji imaju više finansijskih mogućnosti, Novu godinu dočekaće u nekoj od evropskih ili svjetskih metropola.

Radnica u agenciji "Jahorina turs" u Palama Andrijana Pandurević rekla je da su stanovnici ovoga dijela Srpske najviše zainteresovani za doček Nove godine u Olimpijskom centru "Jahorina" u hotelima "Bistrica" i "Košuta".

- Boravak u hotelima na Jahorini nije skup i prilagodljiv je standardu stanovništva. Doček u nekom od hotela na ovoj olimpijskoj ljepotici košta od 70 do 80 maraka - kazala je Pandurevićeva.

Ona je naglasila da ova agencija u saradnji sa drugim agencijama nudi novogodišnja putovanja u Prag, Pariz, Rim i Carigrad.

- Za petodnevni boravak u Parizu potrebno je izdvojiti 555 maraka, za Rim 549 maraka, dok za doček najluđe noći u Pragu stanovnici treba da izdvoje 468, a u Carigradu 505 maraka - kazala je Pandurevićeva.

Radnica trebinjske agencije "Ušće travel" Slađana Gajić kaže da vlada veliko interesovanje za boravak na domaćim destinacijama za doček 2011. godine.

- Najviše je zainteresovanih za Jahorinu, Kozaru i Kopaonik - kazala je Gajićeva i dodala da je u ponudi i doček Nove godine u Pragu, za koji je potrebno izdvojiti 355 maraka.

Raznovrsnu ponudu novogodišnjih putovanja ima i turistička agencija "Adrijatika lajn", koja stanovnicima Srpske pruža mogućnost da Novu godinu dočekaju u nekoj od evropskih metropola.

- Za boravak u Pragu od 30. decembra do 2. januara potrebno je izdvojiti 445 maraka, a u ovu cijenu su uračunata noćenja sa doručkom - kažu u ovoj agenciji.

Ističu da stanovnici koji novogodišnju noć žele da dočekaju u "gradu svjetlosti", moraju da izdvoje 610 maraka, a polazak za Pariz iz Banjaluke je 29. decembra.

- Za Novu godinu u zemljama Beneluksa, sa polaskom od 27. decembra, treba izdvojiti 473 evra, dok za novogodišnju noć u Provansi, sa polaskom 29. decembra, treba izdvojiti 326 evra - dodali su u agenciji "Adrijatika lajn".

Sa osmijehom u novu godinu

Ipak, dok mnogi stanovnici Srpske, ali i oni širom svijeta, 31. decembra budu posmatrali kako se velika kazaljka približava crtici koja razdvaja staru od nove godine, svi će po ko zna koji put povjerovati da će sa sobom donijeti i bolji život. Razlog za slavlje, ipak, imaju svi. Pesimisti, optimisti, veseli, tužni. Jer, dok jedni budu proslavljali odlazak stare godine u prošlost, u krugu porodice, drugi će razlog za slavlje pronaći u svemu novom što ih očekuje, te u to ime nazdraviti sa dragim prijateljima u nekom od kafića ili restorana, a treći opet na trgu ili u nekoj svjetskoj metropoli. Dobro raspoloženje, društvo i osmijeh, najbitniji su plan za "najluđu noć" u godini, a posebno osmijeh koji kao najsjajniji ukras, treba ponijeti u novu, 2011. godinu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana