Skijanje i planina samo za maštanje

M.Č., T.M.
Skijanje i planina samo za maštanje

Čarima zimskih sportova na planinama jednako se raduju i mladi i stari, od profesionalnih sportista do rekreativaca željnih druženja i razonode. Jahorina, Bjelašnica i Vlašić ranijih godina bili su najtraženiji zimski centri u BiH, dok su u inostranstvu standardno najpoželjnije destinacije Francuska i Italija.


Ipak, ako je suditi prema riječima turističkih radnika, interesovanje stanovnika Srpske za odlazak na neku planinsku ljepoticu nije veliko. Da li zbog krize, još uvijek lijepog vremena ili prosto iz navike da sve rade u posljednji čas, stanovnici Srpske ovih dana samo u prolazu svrate u turističke agencije i prema riječima zaposlenih u agencijama, uglavnom se sve završi na ispitivanju, prije svega, cijena.

S druge strane, ima i onih sa dubljim džepom kojima nijedan od ovih razloga ne predstavlja problem i koji su već rezervisali mjesta u renomiranim hotelima regiona. U agencijama ističu da tradicionalno prvi "planu" upravo najskuplji aranžmani. Tako će, dok jedni sastavljaju kraj sa krajem, drugi uživati na luksuznim evropskim skijalištima.

Turisti "ispipavaju" cijene

U turističkoj agenciji "Bobar turs" iz Bijeljine ističu da stanovnici Srpske još uvijek ne uplaćuju aranžmane i da je tek nastupila faza "ispitivanja" cijena i prilagođavanja dubini džepa.

- Ista situacija je i kad je u pitanju novogodišnji doček. Naši ljudi vole da sve rezervišu pet do 12. Na osnovu njihovog interesovanja možemo reći da je Jahorina najčešće tražena. Ove godine gore je nešto povećana ponuda, kada su u pitanju smještajni kapaciteti i vjerovatno će tamo ići mnogo više turista nego proteklih godina - kazala je šef ove agencije Ljiljana Živanović.

Kada su u pitanju cijene, u špicu sezone, od 26. decembra do 2. januara sedam polupansiona po osobi košta 693 marke plus obavezna doplata za novogodišnju noć i reprizu od 100 maraka.

Ona je dodala da su u hotelu "Termag" i "Vučko", koji su nešto luksuzniji, i cijene veće.

- U hotelu "Termag" u istom periodu soba na bazi polupansiona košta 195 maraka dnevno po osobi. Do 26. decembra i poslije 17. januara cijene su niže od deset do 20 odsto - naglasila je Živanovićeva.

I u turističkoj agenciji "Smiljić" kažu da za sada nema interesovanja stanovnika Srpske za zimovanja.

- Na osnovu iskustva iz prošlih godina, mislimo da će i ove godine od domaćih destinacija biti najtraženije Jahorina i Kopaonik, dok su od stranih uglavnom bile tražene Austrija i Francuska. Najpovoljniji na Jahorini su hotel "Bistrica" i "Košuta". U hotelu "Bistrica" u špicu sezone sedam dana košta 670 maraka plus doplata za novogodišnje veče od 100 maraka, dok sedam polupansiona sa doplatom za Novu godinu u "Termagu" košta 1.560 maraka - istakla je referent za prodaju turističkih aranžmana u ovoj agenciji Olivera Nikolovska.

Nije rano za rezervacije

Aleksandra Trisković iz turističke agencije "Jahorina turs" sa Pala ističe da nije rano za rezervaciju zimovanja.

- Interesovanje već postoji, pogotovo građana iz Srbije i Hrvatske. Oni se više raspituju od domaćih turista, a osim tradicionalnih zimovanja na Jahorini u ponudi imamo i aranžmane za inostrane destinacije - rekla je Triskovićeva.

Ljubitelji zimskih sportova mogu da izaberu putovanje u Francusku, Italiju i Bugarska.

Cijene inostranih aranžmana u odnosu na prošlu zimsku sezonu niže su za deset do 15 odsto.

Za otvaranje sezone povoljniji aranžmani

Jelena Vuksan iz turističke agencije "Star travel" iz Banje Luke kaže da su za sve zainteresovane turiste već pripremljene ponude za zimovanja u predstojećoj sezoni, kao i za doček Nove godine.

Zbog krize ove godine cijene aranžmana su niže, a zainteresovanih putnika i te kako ima.

- Već imamo rezervacija za zimska putovanja, a građani svakodnevno dolaze i raspituju se za ponude, kako za domaće, tako i za inostrane destinacije - kaže Vuksan.

Osim najatraktivnije domaće destinacije Jahorine, kaže Vuksan, ljubitelji snijega i zimskih sportova predstojeće sezone moći će dobro da se provedu u Austriji, Bugarskoj, Italiji, Francuskoj i Srbiji.

- Za otvaranje zimske sezone 11. decembra pripremili smo promotivne pakete za Francusku i Italiju, koji uključuju sedam polupansiona, ski-pas i prevoz i koštaju 350 evra - ističe Vuksan.

Najpovoljniji su aranžmani u Bugarskoj, za koje u januaru, u toku zimskog raspusta, za sedam polupansiona i uživanja u zimskoj idili treba izdvojiti 179 evra.

- Naši turisti najzainteresovaniji su za putovanje u Austriju zbog blizine, kao i u Bugarsku zbog povoljnih cijena i tradicionalno za Jahorinu - dodala je Vuksan.

Francuska hit

U "Jahorina tursu" kažu da je posebnu pažnju turista privukla super ponuda za Francusku, odnosno "Ski opening" u Valtoresu koji sa prevozom, osiguranjem, ski-pasom i iznajmljivanjem apartmana na sedam dana košta 320 evra po osobi.

Sanja Vidović iz agencije "Cepter pasport" kaže da mnogi misle da je 12 ili 15 časova vožnje u jednom smjeru da bi posjetili neka od francuskih skijališta previše, ali čim tamo stignu zaborave na naporan put.

- Ako posjete neko od poznatijih i većih skijališta kao Val Torens, Risoul i druga, sa sigurnošću će im svaki trenutak boravka biti ispunjen. Osim što skijališta imaju veliki broj staza i ski-liftova, zabava i rekreacija omogućena je praktično 24 časa. Ogromne površine skijališta omogućuju svim vrstama i tipovima skijaša da se nađu na nekoj stazi, bilo da su off-piste skijaš ili apsolutni početnik - ističe Vidovićeva.

Dolina Mauriene jedna je od najdužih ledničkih dolina u francuskim Alpima i tu se nalazi nekoliko poznatih zimskih centara. Pristupačne cijene smještaja i ski-pasa, vanpansionska usluga, kao i visoki kvalitet i atraktivnost staza, obezbjeđuju vrhunski užitak u pravom alpskom ambijentu. Prateće manifestacije, dnevna i večernja animacija, kao i dva otvorena klizališta i sportski centar sa zatvorenim bazenom samo dopunjuju ionako kvalitetnu ponudu ski-centra Le Grand Val Cenis.

- U ponudi imamo smještaj u takvim naseljima i preporučujemo ga porodicama, ali i zahtjevnim skijašima i borderima. Cijene paket aranžmana po osobi, u kojima je uključeno deset noćenja, devet dana ski-pasa, peškiri i posteljina, kreću se od 605 maraka pa naviše, zavisno od vrste i kategorizacije smještaja - istakla je Vidovićeva i dodala da paket aranžman vrijedi za smjenu turista u periodu od 6. do 16. januara 2010. i od 9. do 19. januara iduće godine.

Jahorina najjeftinija

Direktor Olimpijskog centra Jahorina Branko Koroman kaže da su ovaj centar i hotel "Bistrica", kojim centar gazduje, za predstojeću sezonu snizili cijene do 30 odsto za određene smjene. Pored toga, dodao je, jako je važno to što su i ostali hotelijeri na Jahorini isto to učinili.

- Zbog toga možemo reći da će Jahorina ove godine biti povoljnija sa cijenama nego što je bila prethodne godine. Činjenica je da je 2002. godine počelo opadanje broja turista na Jahorini jer nije bilo ulaganja i taj pad olimpijska ljepotica bilježila je sve do prošle godine, posebno zbog toga što su centri u okruženju investirali u instalacije i smještajne kapacitete, dok to na Jahorini nije bio slučaj - kaže Koroman.

Do početka turističke sezone realizovaće se projekti izgradnje dva šestosjeda, što, po Koromanovom mišljenju, optimistično ukazuje na to da će se broj turista povećati.

- Ove godine turistička sezona za cijelu BiH biće otvorena na Jahorini i to 11, 12. i 13. decembra - kazao je Koroman.

Najviši vrh Jahorine je Ogorjelica sa 1.916 metara nadmorske visine. Izvanredna konfiguracija terena, obilje vrlo kvalitetnog snijega, pogodna klima, staze za alpske discipline, kao i blage padine (Rajska dolina) uvrstile su ovu planinu među najljepše i najpoznatije ski-centre.

Osim toga što je najbliža, domaćim turistima to je i najpovoljnija zimska destinacija.

Skijalište ima više od 20 kilometara uređenih skijaških staza, a tu je osam ski-liftova i dva dječija ski-lifta.

Moguće je i noćno skijanje na osvijetljenoj stazi. Za sezonu 2009/2010. dvosjed žičara biće zamijenjena šestosjedom. Na stazi "Poljice" postavlja se nova šestosjedna žičara.

Dnevno iznajmljivanje apartmana u hotelima na Jahorini za osam osoba kreće se oko 150 evra. Šestodnevni ski-pas košta 89 evra, iznajmljivanje kompleta ski-opreme za sedam dana je 60 evra, a ski-škola u okviru koje se tokom pet dana dva puta dnevno u grupi održavaju časovi iznosi 30 evra.

Atraktivni planinski krajolici

Sanja Vidović iz "Cepter pasporta" ističe da je najveća zainteresovanost ove godine za Austriju i to skijalište Bad Klajnkirhajm, a od domaćih destinacija veliko interesovanje vlada za Jahorinu.

- Austrija je svjetski poznata skijaška destinacija koja podrazumijeva dobro uređene skijaške staze, udobne apartmane, vrhunske škole skijanja, izvrsne velnes sadržaje, bogat apres ski-program. U ponudi su hoteli i apartmani, odnosno privatne vile, a cijena polupansiona u apartmanu je 483 maraka pa naviše u zavisnosti od termina i veličine apartmana - kaže Vidovićeva.

Prekrasni krajolici, vrhunski pripremljene staze i podatak da je u prosjeku osam od deset dana sunčano, razlozi su da se mnogi ove godine odluče za skijanje u Italiji.

- Jedno od najatraktivnijih i najluksuznijih skijališta u svijetu svakako je Madona di Kampiljo. Ono što nikako ne treba propustiti, a što je i najčešći cilj skijaša, jest područje Dolomiti Superski. Jedan ski-pas pokriva 12 vrhunskih skijališta i više od 1.220 kilometara staza. Cijena polupansiona u apartmanu je 602 marke, pa naviše - kaže Vidovićeva.

Ona dodaje da agencija "Cepter pasport" nudi mogućnost individualnih aranžmana za Švajcarsku, Bugarsku, Tursku i Češku, kao i zimovanje na domaćim destinacijama, kao što su Jahorina, Kopaonik, Bjelašnica, Tara, Zlatibor i Vlasiš, te mogućnost plaćanja na rate.

Doček Nove godine

U "Star travelu" kažu da su za doček Nove godine pripremili putovanje u Pariz i na Zlatibor. Za doček obje nove godine u ponudi je Jahorina, koja je najjeftinija. Pored Jahorine, tu je i Kopaonik, koji je blizu, ali skup, a za ove destinacije već ima rezervisanih aranžmana.

U "Jahorina tursu" iz Pala kažu da su za doček najluđe noći ponude imali već u septembru.

- Cijene za doček Nove godine u odnosu na prošlu godinu u skoro svim hotelima snižene su od 20 do 30 odsto. Oni koji se odluče da Novu godinu proslave na olimpijskoj ljepotici Jahorini u prosjeku će izdvojiti 98 maraka za polupansion - rekla je Aleksandra Trišković iz ove agencije i istakla da većina hotela zahtijeva da se svečana večera u najluđoj noći doplati sa otprilike 50 evra.

Za Novu godinu u "Bobar tursu" u okviru zimovanja imaju standardne ponude na planinama, ali i inostrane destinacije poput Moskve, Budimpešte, Beča, Soluna...

- Pet dana za doček najluđe noći u Moskvi i putovanje avionom košta 1.060 maraka u periodu od 30. decembra do 3. januara. Mislim da je ovo trenutno najpovoljnija varijanta, da se vidi Moskva koja je jedinstvena na svoj način i doživi ruska zima - istakla je Živanovićeva.

Korisni putni savjeti

Prilikom kontrole pasoša budite strpljivi. Ponesite samo jedan ručni prtljag u koji nikada ne treba stavljati oružje ili kopije oružja, ne treba da nosite igračke, makaze, noževe, pribor za brijanje (žileti, britvice), alate i zapaljive materijale.

Prije polaska budite sigurni da imate dovoljno novca za pokrivanje planiranih troškova.

Provjerite do kada vrijede vaše kreditne kartice i ne nosite ih sve sa sobom nego neke ostavite i u hotelskom sefu.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana