Sjevernoatlantski kit viđen u irskim vodama prvi put u 114 godina

Tanjug
Foto: Ilustracija

BEOGRAD - Sjevernoatlantski kit, sa zapadne obale, viđen je u vodama Irske prvu put nakon 114 godina, što prema ocjeni naučnika, predstavlja tračak nade, jer je procijenjeno da u svijetu postoji manje od 400 primeraka te ugrožene vrste.

Adrijan Megvajer, iz okruga Tajron u Sjevernoj Irskoj, ugledao je veliko, tamno tijelo kita na površini vode, dok je pecao skušu i alarmirao je javnost. 

"To je prvo zabilježeno uočavanje sjevernoatlantskog kita kod Irske u 114 godina", rekao je Konor Rajan, počasni naučni saradnik Škotske asocijacije za nauku o moru.

Sisari, koji mogu narasti do 16 metara, obično se nalaze na drugoj strani Atlantika, na istočnoj obali Severne Amerike. Pre nekoliko vijekova bili su uobičajeni u Evropi, ali je njihova populacija tamo propala zbog lova na kitove.

Rajan i kolege su u početku proučavali slike kita ne znajući koja je vrsta. Ali kada su videli video snimak koji je pokazao velike bijele mrlje životinje - ožiljke ili kožu oštećenu kitovim vaškama - znali su u šta gledaju.

"Ne postoji nijedan drugi kit u sjevernom Atlantiku sa tim", objasnio je Rajan, koji je proučavao zapise o viđenjima kitova vezanih za zapadnu obalu u sjevernom Atlantiku u Evropi. 

Ovakvi događaji su izuzetno rijetki, dodao je on, napominjući da se vrsta pojavila u Norveškoj kasnih 1990-ih, a takođe i kod Azorskih ostrva početkom 2000-ih.

Sa druge strane plante, kako su prenijeli australijski mediji, na obali je nađen kit sa lopatastim zubima, kakvog gotovo nikada niko nije vidio i o kojem se ne zna ništa, ni gdje živi u dubinama južnog Pacifika, ni čime se hrani, ni koliko ih ima.

Stručnjaci na Novom Zelandu, kako pišu mediji, pokušavaju da utvrde da je li kit koji se nedavno nasukao na obali primjerak gotovo mitske vrste kita, stvorenja iz dubina koje je toliko rijetko da ga niko do sada nije uspio vidjeti živog, a od 19. vijeka do danas pronađeno je samo šest ostataka njhovog tijela. 

Naučnici utvrđuju da li je tijelo dugo pet metara naskuno na obalama Novog Zelanda možda kit s lopatastim zubima, koji inače pripada kljunastim kitovima. Ukoliko se ustanovi da je to tačno, biće to prva prilika za naučnike da seciraju vrstu, što bi im moglo dati do sada brojne nedostajuće podatke o toj vrsti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana