Silovatelji i gangsteri šetaju Londonom

Dejli mejl
Silovatelji i gangsteri šetaju Londonom

U Velikoj Britaniji se kriju neki od najopasnijih kriminalaca. Optuženi su za najteže zločine - ubistva, silovanja i mučenja. Desetorica sa najdebljim policijskim dosijeima izbjegli su pravdi u svojim matičnim zemljama istočne Evrope i SAD.

Kako bi ih lakše i brže pronašla, britanska policija pribjegla je rijetkom potezu, i objavila njihove fotografije. Većina ovih ozloglašenih otpadnika od zakona u Veliku Britaniju je došla ilegalno, pobjegavši iz Poljske, Litvanije i Rumunije prije nego što su policije tih zemalja izdale naloge za njihovo hapšenje.

U plejadi ovih kriminalaca su braća Vojćeh (28) i Darijus (32) Glovacki, osumnjičeni za silovanje maloljetne Poljakinje, koju su zvjerski pretukli a zatim silovali u januaru 2002.

Braću Glovacki traže i zbog više silovanja u poljskoj pokrajini Mazovijecki, koja su se dogodila tokom 2000. i 2001. godine.

Britanska policija takođe želi da uđe u trag Rumunu Nekulaju Margineauu (49), za kog se smatra da je u maju 1998. na smrt pretukao jednog farmera nakon što ga je ovaj otkrio u krađi stoke.

U Velikoj Britaniji se krije i litvanski gangster, koga u njegovoj otadžbini traže, između ostalog, zbog kidnapovanja, pljačke, mučenja i iznuđivanja. Gintautas Rupslaukis (36) osumnjičen je da je oteo taksi vozilo i kidnapovao dvojicu ljudi, mučio ih tri dana da bi ih primorao da potpišu priznanice o njegovim plaćenim dugovima.

Nakon što je izvršio kidnapovanje u aprilu 2003. blizu litvanskog grada Kaunasa, Rusplauskis je pobjegao u Britaniju, i smatra se da se krije negdje na području Mančestera.

Galerija najopasnijih kriminalaca ne bi bila potpuna bez Britanca Džona Meklina (23), za kojim je raspisana potjernica u SAD, i to zbog krađe računarske i TV opreme sa univerziteta Mejson u Virdžiniji, vrijedne 55 hiljada funti. Meklin se najvjerovatnije krije u Istočnom Londonu.

Policijska potjera širokih razmjena, kodnog imena Operacija "Sunčeva vatra", nije uspjela da utvrdi trenutna boravišta ovih kriminalaca, ali istražitelji su uvjereni da većina njih boravi na širem području Londona.

Za sada nije poznato da li je neko od njih učinio neko krivično djelo za vrijeme boravka u Britaniji.

Nalozi za njihovo hapšenje iz drugih evropskih zemalja izdati su tokom druge polovine prošle i ove godine, mada policija smatra da se većina njih već duže vrijeme nalaze u Britaniji.

Londonska policija je samo u periodu od aprila do novembra od drugih evropskih zemalja primila 451 zahtjev za izručenje. Od tog broja, 291 lice je uhapšeno i predato u nadležnost državama koje su ih tražile.

Detektiv Din Kojl, koji rukovodi cijelom operacijom, kaže da je policija objavila fotografije deset kriminalaca koji su počinili najteža krivična djela.

Sunčev plamen

Operacija "Sunčev plamen", što je kodni naziv potrage za desetoricom opasnih kriminalaca, do sada nije dala rezultate što se tiče otkrivanja njihovih prebivališta, ali su istražitelji sigurni da se svi oni kriju na širem području Londona.

preveo: Milenko Kindl

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana