Šetnja pored vile kralja Aleksandra

Tihomir Nestorović
Šetnja pored vile kralja Aleksandra

Banja Koviljača između dva velika svjetska rata bila je pravi mondenski centar, jer su u nju dolazili članovi kraljevske porodice Karađorđević, zatim najznačajnija imena tadašnjeg političkog i vojnog života, te glumci, slikari, muzičari, ali je i u to vrijeme bilo mjesta i za "običan" svijet.

Koviljača je doživjela svoj procvat - izgrađeno je Kraljevo kupatilo (u njemu je i sada mermerni sto za kojim je kralj Aleksandar sjedio sa dvorskom svitom i prijateljima), zatim glasoviti restoran Kur-salon, u kome su bili kraljevi i kraljičini apartmani, a onda su na obodu prostranog banjskog parka građene reprezentativne vile sa imenima pokrajina: "Dalmacija", "Hercegovina", "Bosna" i druge.

Onaj običan svijet, koji je tražio lijeka u banji, konačno je po privatnim kućama. Alejama najljepšeg banjskog parka u Srbiji šetale su se damske lakovane cipelice, naglancane kraljevske, prinčevske i generalske čizme, sjajne crne cipele po posljednjoj modi ostale gospode, ali i jednostavna obuća umjetnika.

U ovim objektima, koji i u naše vrijeme imaju prepoznatljiv šarm vremena u kojima su građeni i korišteni, stanovala je sva ta gospoda. Mjesto u vilama rezervisalo se i godinu dana prije dolaska u Koviljaču, a poslati razglednicu sa slikom vile u kojoj je smješteno, značio je veliki znak prestiža za beogradsku, novosadsku, peštansku i drugu gospodu.

Parkovske aleje vodile su od tih objekata u sami centar banje, gdje je sada fontana, poklon japanskih graditelja Hidrocentrale "Zvornik". Tako je i sada. Prazninu u banjskom krugu nadomjestili su novi hoteli "Podrinje" i "Beograd", a sadnice drveća, uglavnom crnogoričnog, u naše vrijeme su velika stabla. O njima, parkovskim cvjetnjacima, zelenilu, žbunju i ostalom drveću, brinu se stručnjaci. Posao za njih nikada ne prestaje - uvijek su u parku i ljeti i zimi.

U banji sada nema ni klasične sezone, jer na rehabilitaciju i liječenje svakodnevno dolaze pacijenti. Za one probirljivije, ali i za turiste, mjesto se čuva u vilama, a u upotrebi je i Kraljevo kupatilo.

Banja Koviljača sada živi svoj život, u kome se ne primjećuju "perjanice" ovovremene društvene elite, a možda ih i nema ovdje. Ko zna? Ova kraljevska banja sada je po mjeri običnih ljudi, a njih je, na sreću, veliki broj, ali svi, ipak, vole slušati priče o vremenima kada su banjskim alejama caktale lakovane cipelice, paradirale oficirske čizme i nosili se boemski šeširi.

Ah ta banja! Neodoljiva Banja Koviljača!

Balovi

U Kur-salonu su održavani balovi i druge svečanosti. U tom objektu, građenom u stilu francuske arhitekture, jedino su članovi dinastije Karađorđević imali smještaj. Graditelji ovih monumentalnih objekata veoma znalački su obavili posao. Komfor u njima je i sada na zavidnom nivou, a postavljeni su u krugu, na kraju parka, u samom podnožju Gučeva, pa se sa njihovih terasa i iz soba mogao pratiti sav banjski život.                                                  

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Hrvati najavili snijeg
Hrvati najavili snijeg
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana