Seosko domaćinstvo Banjac: Svaka berba grožđa praznik radosti FOTO/VIDEO

Milijana Latinović
Foto: Velibor Tripić

Na brežuljku okupanom suncem u selu Klekovci, djedovini porodice Banjac, korjene je pustila i vinova loza, a osim po izuzetnim vinima, za koja se nadaleko čulo, ovi vrijedni domaćini poznati su po gostoljubivosti i berbama grožđa koje pretvaraju u praznik.

Porodica Banjac je u seoski turizam izletničkog tipa iskoračila 2013. godine i od tada sve do početka pandemije kroz njihov vinograd i domaćinstvo prošlo je stotine gostiju. U ugodnom ambijentu koji odiše domaćinskom atmosferom putnici namjernici iz cijele Republike i Evrope, probaju vrhunske kapljice pripremljene isključivo od grožđa ubranog u njihovom vinogradu koji se prostire na oko dva i po hektara.

Uz vrhunska vina gostima nude domaće sireve i suvomesnate proizvode, koje prave sami, a dio nabavljaju i iz susjednih seoskih domaćinstava sa područja svoje opštine. Kada im se najave veće grupe posjetilaca, na meniju imaju i pečenje.

Domaćin Aleksandar Banjac uz čašu vina počinje priču o ljubavi prema vinu koja se rodila i koja je glavni pokretač svega što sa suprugom Gordanom i sinovima Mihailom i Đorđem stvara.

- Supruga i ja smo počeli piti vina i interesovati se za sve to, posebno što u nekim regionima koji su sjevernije od nas imaju neka od najboljih vina na svijetu. A onda smo odlučili da razbijemo sve predrasude i pokažemo da i u našoj regiji može da se napravi vrhunsko vino. Potrebno je mnogo ljubavi, truda i znanja. Najvrednije savjete dobio sam od jednog prijatelja Slovenca - istakao je Banjac.

Dodaje da su napravili i vinski podrum, koji je četiri metra u zemlji i dugačak 17 metara, gdje imaju prirodnu temperaturu tokom cijele godine.

Njihovo domaćinstvo obilazili su i vinari iz Slovenije da bi vidjeli kakve rezultate određene sorte grožđa koje se uzgajaju i u njihovoj zemlji daju ovdje pod Kozarom. Ono na šta su ovdje naišli ostavilo ih je bez teksta i očaralo njihova nepca.

S obzirom na blizinu manastira Moštanica i Nacionalnog parka “Kozara” te dubičkog hotela “Cepter” uvijek ima posjetilaca koji dolaze da degustiraju vina i kupuju ono što njihovim nepcima najviše godi.

Pred samu pandemiju imali su dogovorenu posjetu grupe iz Amerike, a dogovore su imali i sa Privrednom komorom Štajerske u Austriji. To je za sada stalo, ali čim se prilika ukaže, ugostiće prijatelje iz Evrope i svijeta. Svoje sugrađane smatraju najboljim gostima i kupcima, a kako i ne bi, kada se, kako kažu, vinoljupci najbolje razumiju.

Koliko je pozitivne energije u ovom domaćinstvu najbolje svjedoči to što za berbu ne angažuju radnike kojima bi plaćali dnevnice, već im u berbu dolaze prijatelji, poznanici, komšije, ali i kupci, jer Banjci svaku berbu pretvore u praznik vina, radosti i prijateljstva koje raste već deset godina.

- Beremo ujutro od šest do deset časova, jer je tada grožđe hladno. Prije same berbe grožđe je već klasifikovano i berač nema mnogo muke, sve grožđe je na istoj visini i ljudi jednostavno vole da dođu i da se družimo - rekao je domaćin uz obećanje da će u narednu berbu pozvati i ekipu “Glasa”. Ova vrijedna porodica osluškivala je kako rade vinari u Evropi i sve što je mogla primijenila je u svom domaćinstvu pa kvalitetom i uslugom i te kako pariraju evropskim proizvođačima, a njihova vina vrhunskog kvaliteta mogu da se kupe i u “Krajiškoj kući” u Banjaluci.

Salu za degustacije krase razne starine, a o uspjehu ovih vrijednih domaćina svjedoče brojna priznanja na zidu sa raznih manifestacija.

- Uzgajamo najbolje internacionalne sorte na dva i po hektara, a plan je da proizvodnju proširimo - rekao je Banjac. Neke od sorti koje uzgajaju su šardone, bijeli pinot, sovinjon bijeli, traminac i muškat otonel, a od sočnih grozdova dobijaju pet različitih vina.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Galerija
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana