Seks afere, tuče i golišava princeza

Dragana Keleč
Seks afere, tuče i golišava princeza

Bliži se kraj 2012. godine, koja će biti upamćena po mnogim bitnim događajima i ličnostima, ali i brojnim skandalima.

Seks afera, tuča, nepromišljenih izjava i skandaloznih fotografija, sasvim je sigurno, u ovoj godini nije nedostajalo. "Yahoo" je nedavno objavio svoju top-listu najvećih skandala u ovoj godini.

1. Golišave fotografije Kejt Midlton

Prema izboru "Yahooa" na prvom mjestu je skandal sa fotografijama golišave vojvotkinje Ketrin, odnosno Kejt Midlton. O ovim fotografijama pisali su svi svjetski mediji, većina ih je i prenijela, što je razljutilo Kejtinog supruga, britanskog princa Vilijama i kraljevsku porodicu.

Italijanski tabloid "Chi", u vlasništvu porodice Berluskoni, objavio je čak i vanredno izdanje s fotografijama vojvotkinje u toplesu.

Iz kraljevske palate poručili su da je narušena privatnost vojvotkinje od Kembridža. Princ Vilijam je poistovijetio ovaj slučaj sa dešavanjima koja su dovela do smrti njegove majke Dajane te je odlučio da po svaku cijenu zaštiti svoju suprugu.

Kejt i Vilijam na kraju su dobili sudski spor sa magazinima koji su objavili slike na kojima je Kejt u toplesu, a dalje objavljivanje spornih slika u štampanim i internet medijima je zabranjeno. Oko 200 fotografija snimljeno je tokom odmora mladog para u Francuskoj.

2. Tuča u porodici Džekson

Drama u koju su upleteni članovi slavne porodice Džekson našla se na drugom mjestu top skandala u 2012.

Već neko vrijeme traju sukobi u porodici preminulog kralja popa Majkla Džeksona, a kulminirali su svađom između njegove kćerke Paris i njene tetke Dženet Džekson, koja je nećakinju čak i udarila u jednom trenutku.

Kamere su zabilježile nemili događaj koji se odigrao ispred porodične kuće Džeksonovih u kojoj žive Majklova djeca, kćerka Paris i sinovi Princ Majkl i Blenkit, pa su se snimak i fotografije ubrzo našli u medijima.

Do incidenta je došlo kada su Dženet i Majklova braća Rendi i Džermejn došli do kuće i zbog neraščišćenih porodičnih odnosa započeli svađu sa 14-godišnjom Paris.

Nakon što je potpuno izgubila živce Dženet je ošamarila Paris i nazvala je "razmaženom kučkom", a Majklova kćerka je vikala da ne želi da je vidi u svojoj kući.

Međutim, to nije označilo kraj sukoba, jer su Dženet, Džermejn i Rendi zatim uletjeli u kuću gdje se nastavila tuča sa njihovim rođakom Trentom, koji je već neko vrijeme uz Majklovu djecu. Na kraju je intervenisala i policija, ali detalji nisu poznati.

3. Armstrong se dopingovao

Na trećem je mjestu veliki, nezapamćen skandal koji je punio sportske rubrike 2012. Slavni američki biciklista Lens Armstrong, sedmostruki pobjednik Tur de Fransa dobio je doživotnu suspenziju i oduzete su mu sve titule pošto ga je Američka antidoping agencija (USADA) optužila da je između 1998. i 2011. godine koristio nedozvoljena sredstva, ali i da ih je prodavao drugima.

Iako je USADA Armstronga testirala oko 30 puta od 2001. godine i nikada nije pao na antidoping testu, na kraju su presudila svjedočenja kolega.

Direktor Svjetske antidoping agencije Dejvid Hauman otkrio je da se Armstrong godinama dopingovao i to vjerovatno uz blagoslov antidoping kontrolora. Naglasio je da Armstrong verovatno ne bi bio uhvaćen da njegove kolege biciklisti nisu prekršili "zakon ćutanja" i priznali da su učestvovali u "zavjeri kojom je prevaren čitav sport".

4. Ljubavna afera u CIA

Na listi slijedi ljubavna afera koja je Dejvida Petreusa koštala funkcije direktora Centralne obavještajne agencije (CIA) i dovela do obimne istrage u koju su bili uključeni Federalni istražni biro (FBI), Pentagon i sama CIA.

Petreus je podnio ostavku 9. novembra, kada je priznao vezu s Polom Brodvel, bivšim oficirom američke vojske i koautorom Petreusove biografije.

FBI je njihovu ljubavnu aferu otkrio u sklopu istrage o upadu u bezbjednosni sistem CIA, a koja je uključivala i Petreusovu elektronsku poštu. Istraga je dovela do i-mejlova koji su otkrili da je Petreus u ljubavnoj vezi s Brodvelovom.

U njenom računaru pronađena su povjerljiva dokumenta, ali nije dokazano da joj ih je dostavio direktor CIA.

Iako je i predsjednik SAD Barak Obama kazao da nije vidio dokaz o širenju tajnih informacija koje bi imale negativne posljedice za nacionalnu bezbjednost, Petreus je na najsramotniji način morao da ode sa čela CIA poslije 14 godina.

Da stvar bude gora, Pentagon vodi istragu i o komandantu koalicionih snaga u Avganistanu generalu Džonu Alenu (koji je na tom mjestu naslijedio Petreusa) zbog moguće neprimjerene komunikacije s Džil Keli, poznate iz društvenih krugova na Floridi.

Keli se nalazi i u centru afere "Petreus", jer je prijavila anonimne elektronske prijetnje koje je primila, a policija je otkrila da ih je poslala Brodvelova, čime je obznanila svoju vezu s Petreusom i korespondenciju Alena i Keli.

FBI ispituje od 20 do 30 hiljada stranica prepiske između američkog generala i Keli, uglavnom i-mejlova poslatih u protekle dvije godine.

5. "Sveci" iz Nju Orleansa

Na petoj poziciji "zasluženo" su se našli "Sveci" iz Nju Orleansa koji su kažnjeni za skandal koji je u 2012. žestoko uzdrmao NLF ligu. Istraga je utvrdila da su se ragbi igrači međusobno novčano nagrađivali za nanošenje teških povreda protivnicima, i to uz znanje i blagoslov trenera.

Cijeli sistem "motivacije" trajao je od 2009, sezone u kojoj su "Sveci" osvojili šampionski prsten, do 2011.

Trener Šon Pejton kažnjen je jednogodišnjom suspenzijom, a najteže je prošao koordinator odbrane Greg Vilijams, jer je istragom utvrđeno da je skandalozna ideja djelo njegovog uma. On je suspendovan na neodređeno vrijeme. Oštro je kažnjen i klub, pa su "Sveci" lišeni izbora u drugoj rundi na draftu ove i sljedeće godine, a kažnjeni su i sa pola miliona dolara.

Čelnici lige su do ključnih informacija došli zahvaljujući insajderu koji je i sam bio dio sistema "nagrađivanja". Prema tim navodima, naknada za "pokušaj ubistva" na terenu iznosila je između 1.000 i 1.500 dolara. Najviše je "cijenjeno" kada protivnika iznesu na nosilima.

6. Afera "Bobi Petrino"

Fudbalski trener "Arkanzasa" Bobi Petrino srušio se sa motora dok se vozio sa ljubavnicom Džesikom Dorel.

Iako je u početku tvrdio da je bio sam, kasnije je obznanio da je sa njim bila Džesika, a tada je u javnost izašlo i to da su njih dvoje u vezi.

Pokrenuta je istraga tokom koje je otkriveno da je Petrino koristio svoj uticaj i da bi njegova ljubavnica dobila posao, kao i da joj je poklonio 20.000 dolara koje nije prijavio.

Skandal je završen tako što je Petrino dobio otkaz.

7. Agenti i prostitutke

Američka Tajna služba opozvala je sa dužnosti 11 svojih agenata osumnjičenih da su doveli prostitutke u hotelske sobe, tokom priprema za dolazak predsjednika SAD Baraka Obame na sveamerički samit u kolumbijski grad Kartagenu.

Skandal je kasnije proširen i na pet vojnika iz obezbjeđenja.

Kako su mediji izvijestili, agenti Tajne službe zatečeni su u prekršaju kada je jedna od žena ostala u sobi agenta poslije sedam časova ujutro, suprotno pravilima hotela.

Kada je agent odbio da otvori vrata službeniku hotela, pozvana je policija, koja je kasnije o incidentu obavijestila američku ambasadu.

8. Skandal na Bi-Bi-Siju

Pedofilski skandal na Bi-Bi-Siju (u šokantnim nastavcima) potresao je ove godine cijeli svijet.

Skotland jard priveo je desetak slavnih imena Bi-Bi-Sija, koji su osumnjičeni za seksualno zlostavljanje maloljetnica. Sve je počelo kada je policija u Velikoj Britaniji osumnjičila bivšeg voditelja dečijeg programa i emisije "Top of the Pops" Džimija Sevila za umiješanost u 199 krivičnih djela, među kojima su i silovanja. Naime, desetine žena javno su istupile sa tvrdnjama da ih je Sevil, koji je umro 2011. u 85. godini, zlostavljao kada su neke imale samo 13 godina. Postavilo se pitanje ko ga je štitio, jer se za sve odavno znalo.

Kriza se dodatno pogoršala kada su urednici emisije "Newsnight" priznali da su objavili istragu u kojoj se bivši konzervativni funkcioner iz doba Margaret Tačer lažno optužuje za pedofiliju. Rezultat su bile ostavke čelnih ljudi Bi-Bi-Sija.

9. Teksas

U američkoj vazduhoplovnoj bazi u Teksasu dogodio se jedan od najvećih seksualnih skandala proteklih godina. Istraga Vazduhoplovnih snaga ove godine ustanovila je da su instruktori u periodu od oktobra 2010. do juna 2011. seksualno zlostavljali najmanje 48 kadetkinja. Pod istragom je bilo više od 25 oficira i instruktora i mnogima prijete optužnice za krivično djelo.

Skandal u Vazduhoplovnim snagama je izbio u vrijeme kada se vodila istraga protiv komandanta koalicionih snaga u Avganistanu, marinskog generala Džona Alena.

10. Londonski kit

JP Morgan Čejs tužio je Havijera Martina-Aratoha, bivšeg šefa Bruna Iksila, trgovca akcijama koji je poznat po nadimku Londonski kit, a odgovoran je za nesmotreno rizično trgovanje koje je dovelo do jedne od najvećih afera u istoriji te banke.

Zbog Iksila jedna od najmoćnijih banaka na svijetu izgubila je milijarde dolara, što je uzdrmalo svijet finansija.

Aratoh je bio Iksilov direktan supervizor.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana