Savjet kako da zablistate na maturskoj večeri

Danijela Stokanić
Savjet kako da zablistate na maturskoj večeri

Matursko veče treba da bude veliko uživanje kojeg ćete se rado sjećati pa se za taj poseban događaj pripremite na vrijeme. Glavna tema je šta da obučete i u čemu ćete izgledati lijepo i zapaženo, jer je toaleta za to veče izuzetno važna pa je neophodno da svaki detalj bude na svom mjestu.

Butici su već uveliko izložili haljine raznih boja, modela i dužina, slične odjevne predmete, modne dodatke i cipele.

Modni stručnjaci savjetuju maturantima da budu originalni i svoji, jer to veče treba da predstavlja njihov ulazak u svijet odraslih.

Sašijte originalnu haljinu

Banjalučki modni dizajner Davor Sladaković savjetuje maturante kako i šta da obuku kako bi zablistali na dugoočekivanoj večeri.

- Matura je prag kad čovjek ulazi u jedan novi svijet, već pomalo formiran, gdje treba da ostavite utisak o sebi. Na svim tim događajima bitno je da koliko-toliko poznajete sebe. Jer, na kraju krajeva, ostavljamo uspomenu, sliku i predstavljamo sebe na jedan određen način - poručio je Sladaković.

Kaže da se za matursko veče ne treba puno voditi trendovima, osim u dijelu dužine, kroja i aktuelne siluete.

- Boje i desene je suludo birati u tom trenutku. Vrlo bitno je da na maturi budete ono što jeste, originalni i svoji, jer na taj način pokazujete drugima kakvi to ljudi postajete, u kojem pravcu idete. Stvarate jednu dugogodišnju uspomenu, sliku koju ćete s ponosom pokazivati drugima - dodao je ovaj modni dizajner.

Apsolutno bi bilo promašeno da te večeri maturant bude u potpunosti uslovljen aktuelnim trendom.

- Mislim da je najbolji izbor posjeta krojaču ili dizajneru. Posavjetovati se s njima i iskazati im svoje želje kako bi to bilo preneseno na kreaciju koju ćete nositi, najbolja je i najekonomičnija solucija. Ovo se odnosi i na muškarce i na žene. Trend je nešto što je prolazno, što se nosi na ulici i u nekim drugim svakodnevnim prilikama - naglasio je Sladaković.

Što se boja tiče, tamnija je uvijek sigurna kombinacija, a treba da vodite računa da to bude jedinstven ton.

- Te večeri treba da izbjegnete jarke boje kako ne biste dobili neki šareniš, koji bi više izgledao kao svadba ili rođendan. Takođe, treba da pazite i na obuću, jer od nje sve počinje. Za maturske prilike savjetujem da to bude zatvorena obuća, a posebno kad su dame u pitanju. Tako ćete dobiti svečaniju i oficijelniju notu, jer se radi o obrazovanju, promovisanju intelektualnog dostignuća - dodao je Sladaković.

Kako je savjetovao Sladaković, za maturu bi trebalo da vodite računa o tome da budete elegantni i umjereni u isticanju fizičkog izgleda.

Izbor šminke

Ukoliko niste sigurni za kakvu šminku da se odlučite za maturu, profesionalni šminkeri izdvajaju nekoliko savjeta za buduće maturante.

- Cilj svake djevojke je da zablista na maturskoj večeri, jer je to događaj koji se dešava jednom u životu. Šminku koristite da biste naglasili svoju prirodnu ljepotu, nikako da bi svi primijetili da ste našminkani - poručio je šminker Kosta Miljković.

On kaže da je u šminkanju trenutno aktuelan trend manje-više, što znači da treba da se odlučite da li ćete naglasiti oči ili usne, nikako oboje.

- Ukoliko naglašavate oči, možete da se igrate raznim nijansama sjenila, zavisno od boje vaših očiju. Šminka treba da bude usklađena sa vašim tenom i očima, a ne samo sa odjećom koju nosite - rekao je Miljković.

Njegova preporuka je da, ukoliko odaberete haljinu neke jače boje, šminku možete uskladiti s njom tako što ćete oči našminkati prirodnim nijansama smeđe, a olovkom dodati malo boje haljine na donji kapak.

- "Smokey eyes" je način šminkanja koji godinama prolazi, a posljednjih sezona je dobio nove oblike u vidu šminkanja jednom tamnom bojom, koja ne mora biti crna. Dobra podloga je ono što svaka maturantkinja želi, a ona nipošto ne smije da bude više od jedne nijanse tamnija od vašeg prirodnog tena - istakao je Miljković.

Koristite rumenila koja će vašem licu dati svjež i odmoran izgled.

- Ukoliko želite da naglasite usne, tu je neprevaziđeni crveni karmin. Preporučujem mat crvene karmine, jer su postojaniji i efektniji. Nemojte nositi smeđe ruževe, jer ćete izgledati starije - ističe Miljković.

Ako su vam usne naglašene, za oči­ koristite sjenila koja nisu napadna, ajlajner, a trepavice našminkajte tako da izgledaju prirodno. Preporuka djevojkama je da se prepuste rukama profesionalaca i sigurno neće pogriješiti.

Torbe i nakit

Izbor nakita zavisi od haljine koju odaberete. U modi su razne kombinacije materijala, od perli do lanaca, kako tankih tako i onih punih, pa do bisera koji nikad ne izlaze iz mode.

Modni dizajner Maja Birmančević podsjeća da su detalji kože na odjevnim predmetima i dalje prisutni, a daju poseban efekat i snažnu liniju cijeloj figuri.

- Danas imamo u ponudi mnoštvo zanimljivih desena koji bi bili pun pogodak u kombinaciji sa jednobojnim materijalom i asesoarima. A što se tiče samih asesoara, najpoželjnija i najpraktičnija torba za ovakvu vrstu događaja je svakako neka mini-varijanta poput pisma torbe - rekla je  Birmančevićeva.

Ova uspješna mlada dizajnerka, iza koje je nekoliko modnih kolekcija koje su oduševile modne stručnjake kod nas i u regionu, preporučila je da, bez obzira na vaš stil, sa dobrim idejama možete zaista izgledati posebno, bez pretjerivanja i kiča.

Frizura, nokti i solarijum

Proslava maturske večeri ne završava se kupovinom nove odjeće i cipela. Da bi na proslavu otišli u svom najboljem izdanju, mnogi maturanti posjećuju frizere, kozmetičare, solarijum. Frizeri i kozmetičari i ove godine imaće pune ruke posla kada dođe vrijeme maturskih večeri.

Kada je u pitanju izbor maturske frizure, frizeri kažu da su one slatke, pomalo izazovne savršene za maturu.

- Frizura mora biti u skladu kako sa vašom ličnošću, tako i sa haljinom, cipelama i šminkom. Nije bitno da li se radi o dugoj, kratkoj, ravnoj ili kovrdžavoj kosi, važno je da znate da je nosite - poručili su frizeri.

Ne zaboravite, ruke privlače pažnju koliko i oči neke osobe.

- Kratki nokti su uvijek moderni i odlično izgledaju uz jarke boje, a preporuka su sve nijanse crvene boje. Ako imate duge nokte, obavezno ih lijepo oblikujte, četvrtast ili špicast oblik je u trendu, ali će lijepo izgledati i ako ih samo blago zaoblite - savjetuju stručnjaci.

Dodaju da bi za djevojke koje se odluče za jednostavne haljine, cipele i torbe bez upadljivog nakita, savršena boja laka za nokte bila crvena.

Pored garderobe, važno je da na matursko veče ponesete osmijeh i dobro raspoloženje. Svjedoci vašeg savršenog izgleda na maturskoj večeri biće fotografije, ali ono što u vašem sjećanju ostaje jesu svi ti lijepi trenuci druženja po kojima ćete pamtiti provod u ovoj noći.

Zavirite u ormar

Važna napomena za sve je da ne zaboravite da zavirite u bakin ili mamin ormar, jer nikad se ne zna šta se tamo krije, neki zanimljiv detalj, broš, retro torbica...

- Te stvari su vječno moderne i ne stidite se da ih ponesete. Zato, naoružajte se dobrom idejom i naprijed u izbor najbolje haljine - predložila je Birmančevićeva.

Visoke ili ravne pete

Istina je da svaka djevojka na štiklama izgleda gracioznije, elegantnije i ženstvenije, ali ukoliko niste taj tip, ravno je vaše drugo ime. Definitivno i budite ono što jeste. Na kraju večeri ionako svi završite bosi, jer kako se najbolje pleše nego tako. Budite poput Pepeljuge koja izgubi svoje drugarice, visoke potpetice.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana