Šarena laža ili recept za sreću

Vanja Šrtbac
Šarena laža ili recept za sreću

"Učinite zube bjeljim, osmijeh ljepšim", "Vaša koža ponovo može biti glatka", "Dođite na tretman vječne mladosti"... samo su neke od poruka raznoraznih proizvođača na tržištu kojim nas svakodnevno "bombarduju".

Vjerujući da je bar dio toga tačan, mnoge žene požele da isprobaju sve te metode uljepšavanja na "svojoj koži".

Čolinih "lutkica iz Trsta" svakim danom je sve više. To nema veze sa godinama. Tako srećemo pripadnice ljepšeg pola svih generacija preplanulog tena i zimi, sa nadograđenim noktima, nevjerovatno dugim trepavicama, istetovirane, sa pirsingom u nosu ili pupku, sa cirkonom u zubu, danas sa plavim, a sutra sa smeđim očima.

Takve stvari su postale svakodnevica i mnoge djevojke i žene koje su nekada bile kategorične u tvrdnjama da tako nešto nikada ne bi probale, zbog dostupnosti svih tih tretmana, teško da su odoljele makar jednom odlasku u kozmetički salon. Izuzetaka, baš kao i u svakom pravilu, ima i ovdje.

Koliko su svi ti tretmani preporučljivi? Ostavljaju li posljedice štetne po zdravlje? Imaju li efekta svi ti zahvati ili je sve to "šarena laža".

Oni koji žele da prodaju svoj proizvod teško da će reći neku ružnu riječ o njemu. To i nije nešto što treba osuđivati, oni ipak žive od toga. Ali oni koji žele da isprobaju neki od tih tretmana, morali bi da se dovoljno informišu o pozitivnim efektima, odnosno njihovoj štetnosti, prije nego što odluče da urade neku promjenu s ciljem poboljšanja svog izgleda.

Loša iskustva

Nije na odmet poslušati savjet nekog drugog, ali mnogi žele da se sami uvjere šta je dobro, a šta loše.

Banjolučanka Jelena Laloš imala je loše iskustvo sa veoma popularnom nadogradnjom noktiju.

- Nokti su mi bili divni prvih nekoliko dana posije nadogradnje gelom. Nažalost, moje oduševljenje kratko je trajalo. Toga i ne želim da se sjećam. Trebalo je četiri mjeseca da se moji nokti oporave i ponovo postanu čvrsti kao nekada. Mnogi su mi rekli da sam još i dobro prošla, jer je nekima potrebno i pola godine. Jednom sam probala i rekla "nikad više"! - ispričala nam je ova Banjolučanka.

Zbog, po mnogima prilično pristupačne cijene od 30 do 50 maraka, mnoge djevojke i žene se odlučuju za ovu vrstu uljepšavanja.

- Metoda nadogradnje zavisi od samog kvaliteta nokta. Neko koristi gel da bi zaštitio prirodni nokat. Po mom mišljenju, najbolje je njegovati svoje nokte, za šta postoje odlične kreme, koje sprečavaju pucanje - rekla je kozmetičarka Sanja Vujičić.

Istakla je da pod nadograđenim, prirodni nokat ne diše, nema cirkulacije i to je razlog što su nokti posije skidanja gela uglavnom tanki.

Anticelulitni programi, nadogradnja i farbanje trepavica, farbanje obrva, depilacija voskom, uklanjanje dlačica laserima, IPL tretmani, manikir i pedikir, masaže, saune, solarijum najtraženiji su tretmani u kozmetičkim salonima.

Sve veće je interesovanje i za takozvanu kozmetiku u stomatologiji. U potrazi za "blistavim osmijehom" mnogi su odlučuju i na izbjeljivanje zuba.

Iako se mnoge ordinacije hvale s tim što rade, izbjeljivanje zuba doktor Miroljub Žerajić, specijalista preventivne i dječije stomatologije, ne preporučuje pacijentima.

- Postupak izbjeljivanja zuba svodi se na to da se u specijalne zaštitne kašike stavljaju jake hemikalije, kao što je trinaestoprocentni hidrogen i da se onda to ostavi na zube, gdje stoji neko vrijeme i izbijeli ih. Smatram da takvo izbjeljivanje i nema efekta, jer prirodna boja zuba potiče od dentina koji se nalazi ispod gleđi, a gleđ ima neku transparentnost, tako da poprima tu boju. Djelovanjem na samu površinu gleđi ne možemo ništa postići - rekao je Žerajić.

Njegova preporuka je uklanjanje naslaga ili kamenca abrazivnim pastama i četkicama.

- Postupkom skidanja kamenca zubi postaju svjetliji nego prije toga, ali ne mogu biti svjetliji od svoje prirodne boje - istakao je Žerajić.

Održavanje higijene i redovna posjeta stomatologu dio su zdravstvene kulture, koju ne bi trebalo zanemarivati.

Pripadnice ljepšeg pola u posljednje vrijeme sve više odlaze na nadogradnju trepavica. Ovaj metod je za mnoge posebno praktičan ljeti, prije odlaska na more, jer je šminkanje na moru nešto što bi većina djevojaka i žena voljela da izbjegne. Naravno samo pod uslovom da to ne ugrozi lijep izgled.

Nadogradnja trepavica, kako se može čuti ili pročitati u raznim reklamama, traje oko 15 dana. Na Internetu se mogu pronaći i reklame u kojima se garantuje izdržljivost vještačkih trepavica i do šest nedjelja. Kozmetičari ipak kažu nešto drugo.

- Nadogradnju trepavica uglavnom traže mušterije koje imaju prirodno kratke trepavice. Od osobe do osobe nadogradnja traje od dva do sedam dana - rekla je Vujičićeva i time smanjila onih "marketinških 15 dana trajanja" za više od pola.

U moru kozmetičkih tretmana, koji mnogo obećavaju, koštaju pravo malo (za mnoge veliko) bogatstvo, a ne nude obećane rezultate, nekako ova nadogradnja zvuči "najbezbolnije", kako za novčanik, jer košta dvadesetak maraka, tako i za onoga ko želi ovu vrstu uljepšavanja.

Sve žene koje drže do lijepog izgleda vode vječiti rat protiv dlačica. U većini slučajeva uklanjaju ih brijačem, ali dobre i dugotrajnije rezultate daju depilatori, kreme i vosak. U posljednje vrijeme, kod onih dubljeg yepa, popularan je takozvani IPL tretman.

Uklanjanje dlačica IPL tehnikom se pokazalo kao odlično alternativno rješenje za sve koji žele brzo i bezbolno da dođu do rezultata koji će biti trajniji od dosadašnjih metoda.

- Aparat metodom selektivne fototermolize trajno odstranjuje neželjene dlačice. Intenzivna pulsna svjetlost prolazi kroz površinski sloj kože i prodire dublje do derma, gdje se nalaze krvni sudovi, pigmentne ćelije, folikul dlake i kolagen - objasnila je princip djelovanja ovog tretmana doktor Vesna Jelić, dermatovenerolog.

Iako se ovaj, kao i drugi laserski tretmani u javnosti prezentuju kao trajno uklanjanje dlačica, ovdje je riječ o smanjivanju njihovog broja. Do sada nije pronađen nijedan tretman u kozmetici ni u dermatologiji koji uzrokuje trajnu epilaciju.

Ipak, sigurno je da poslije određenog broja ponavljanih tretmana na istom području tijela jedan dio dlačica više nikada neće rasti.

Zbog visoke cijene po tretmanu samo rijetki se odlučuju za ovaj metod. Jedan tretman nogu do koljena IPL aparatom košta oko 250 maraka, dok je cijena za prepone oko 150 maraka.

Ipak, i dalje je u kozmetičkim salonima najtraženija depilacija hladnim, odnosno toplim voskom. Kozmetičarka Sanja Vujičić objasnila je razliku između ove dvije vrste uklanjanja dlačica.

- Više preporučujemo hladnu depilaciju, jer se topli vosak pretapa i nije higijenski, dok je hladni za jednokratnu upotrebu i poslije korišćenja se baca. To je jedina razlika - istakla je ona.

Borba s celulitom

Vječiti neprijatelj svake žene je efekat "naranyine kore" na nogama - celulit. Najpopularniji i najefikasniji način uklanjanja, prema riječima stručnjaka, je LPG tretman.

- LPG tretman je najbolje raditi dva puta sedmično, a koliko tretmana će biti potrebno, zavisi od toga u kojem je stadijumu celulit i koliko dugo je prisutan. Ovaj metod najbolje je kombinovati sa ručnom masažom - objasnila je doktor Vesna Jelić, dermatovenerolog.

Dodala je da ako je celulit uklonjen poslije nekoliko tretmana, nema garancije da se neće ponovo pojaviti.

U obilju svih ovih kozmetičkih tretmana, teško je pridržavati se one stare izreke da je prirodno najljepše. Makar iz puke radoznalosti, mnogi će probati neke od ovih tretmana i ostaviti određenu sumu novca u nekom od salona za uljepšavanje.

A i kako odoljeti osjećaju da sjedite u nekom salonu, dok oko vas obigravaju djevojke koje se brinu za vaš izgled, pa makar to trajalo samo nekoliko sati ili minuta?

Vrijedi probati. Naravno samo ono što zdravlju ne škodi!

Sredovječne žene

Reklo bi se da sa godinama i iskustvom dolazi i mudrost, i nije isključeno da je tako, ali i u ovom slučaju postoje izuzeci. Dokaz za to je ponašanje žena, koje u kozmetičkim salonima ne obraćaju pažnju na štetnost tretmana.

- Dešava se da nam dolaze djevojke i žene koje zbog svog zdravstvenog stanja ne bi smjele da se podvrgnu određenom tretmanu, ali uprkos preporuci, one ipak žele to da urade. I interesantno je da nije riječ o mladim djevojkama, već ženama od pedesetak godina, koje jasno daju do znanja da na prvo mjesto stavljaju izgled, pa tek onda zdravlje - rekla je Vujičićeva.

Oči u bojama

Nošenje kontaktnih sočiva u boji, veoma traženih u posljednje vrijeme, prema riječima optometriste - optičara Aleksandra Brkića, nije preporučljivo više od nekoliko sati, povremeno.

- Prije stavljanja sočiva u boji neophodno je uraditi kontrolu dioptrije, da osoba ne počne da nosi sočiva u boji, ako ima dioptriju. Na taj način, pošto te osobe imaju suvo oko, može da dođe do upale, odnosno konjuktivitisa bilo koje vrste - rekao je Brkić.

Naglasio je da je prilikom rukovanja sa sočivima najvažnija higijena i da je jako važno obratiti pažnju na dotrajalost sočiva.

Cirkon

U posljednje vrijeme veoma je tražena ugradnja cirkona na zub.

- Postavljanje cirkona na zube je stvar koja apsolutno nije štetna. Time se ne oštećuju tvrda zubna tkiva i ne utiče negativno na zdravlje zuba. To je sasvim bezbolan i jednostavan metod, kojom se postavljaju cirkoni, a stvar je ukusa ko šta voli, kome je šta lijepo... U svakom slučaju, to je nešto što ne može da naruši zdravlje pacijenta - rekao je specijalista preventivne i dječije stomatologije doktor Miroljub Žerajić, dodajući da američki stomatolozi čak rade i tetovaže zuba.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana