Santorini - ostrvo za romantične

Jelena Bjelica
Santorini - ostrvo za romantične

Ostrvo Santorini jedno je od najljepših grčkih ostrva. Svoj današnji izgled "zahvaljuje" vulkanskoj erupciji 1650. godine prije nove ere, u kojoj je zapadni dio ostrva doslovno potonuo u morske dubine i sa sobom, prema nekim teorijama, odnio visokorazvijenu civilizaciju.

SANTORINI JE NAJROMANTIČNIJE ostrvo na cijelom Mediteranu, a nalazi se u Egejskom moru na rascjepu između Grčke i Male Azije. Danas slovi za ostrvo zaljubljenih, pa je zato i nazvan romantičnim ostrvom. Santorini je i dobio ime po svetoj Irini, svojoj zaštitnici, koja i štiti parove koji se vjenčaju na njemu. Jedan dio ostrva ispunjen je potpisima parova koji su na njemu vjenčani, utisnutim u crnu i crvenu vulkansku zemlju. Mnogi parovi smatraju da će im legenda o ostrvu i njegovoj zaštitnici pomoći da ostanu u srećnoj vezi do kraja života. Na to podsjeća i samo ostrvo, koje ima oblik prstena, koji ima dvije pukotine između kojih prolaze brodovi.

HOTELI SU UGLAVNOM smješteni na istočnoj strani ostrva, u Kamariju, dok je na zapadnoj strani gradić Fira, na 300 metara visokoj litici. Grad očarava svjetski poznatim plavo-bijelim izgledom i veličanstvenim pogledom. Tu je i slikovito selo Oia, okarakterisano kao najljepše turističko selo na svijetu.

Santorini, koje je porijeklom vulkansko ostrvo, tako posebnim čini prije svega to što se na njemu još uvijek osjećaju u vazduhu mitovi i legende. Kada se dođe na ovo prekrasno ostrvo, prvo se vide njegove obale sa crnim, bijelim i crvenim plažama koje oduzimaju dah. Ostrvo okružuje čisto azurno more, a tradicionalna sela, crkve, manastiri i antička civilizacija turiste neminovno vuku u svijet istorije i mitova.

TURISTI NA SANTORINIJU mogu da vide čak 352 sakralna objekta. Razlog za taj broj je zavjetovanje mornara da će sagraditi crkvu ako se vrate s putovanja, koja su u vrijeme slabije navigacije bila veoma neizvjesna. Zavjeti su se ispunjavali, a crkve su rasle, jedna pored druge.

Santorini svojim gostima nudi velik izbor sadržaja i svačiji ukus će biti zadovoljen. Bogat je velikim brojem pustih plaža i romantičnih uvala, a isto tako oni željni provoda u bučnom noćnom životu neće ostati uskraćeni, jer već u 17 časova počinju cjelonoćni provodi uz ples na stolovima i po mnogobrojnim disko barovima. Ni oni koji žele mirno veče u ugodnoj atmosferi restorana, uz prigušenu svjetlost svijeća, neće imati nikakvih problema u pronalaženju idealnih mjesta.

KAD SE VIDI DANAŠNjA SLIKA Santorinija gotovo je teško povjerovati da se turizam na njemu počeo razvijati tek od 1981. godine. Otkrili su ga ljudi koji su voljeli putovanja i bili su željni novih destinacija i avantura.

Tako je danas Santorini došao do broja od oko milion posjeta godišnje, što je veoma mnogo, ako se uzme u obzir to da ga nastanjuje 7.500 stanovnika i ima svega 75 kvadratnih kilometara površine.

Istorija

Naučnici na osnovu proučavanja starih zapisa smatraju da se upravo na mjestu današnjeg Santorinija nalazila legendarna Atlantida, koja je nestala prije oko 3.500 godina usljed velike vulkanske erupcije, koja je prouzrokovala katastrofu.

Ova erupcija je u potpunosti zbrisala cijelu minojsku kulturu. Poslije ovog događaja Santorini je bio dugo nenaseljen, a prvi ga je naselio kralj Teras, po kojem je i nazvan glavni grad Santorinija Fira (Thira).

USLUGA                                                                                                                    CIJENA

Desetodnevni aranžman (noćenja sa doručkom i avio-prevoz)             od 700 KM

Dvije ležaljke i suncobran (iznajmljivanje za jedan dan) od                     16 KM

Giros (porcija)                                                                                                        od 4 KM

Iznajmljivanje automobila (na jedan dan)                                                    od 80 KM

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana