Sankt Peterburg - carski grad

Sandra Miletić
Sankt Peterburg - carski grad

Sankt Peterburg (nekada Petrograd i Lenjingrad) s pravom se smatra jednim od najljepših i najraskošnijih gradova na svijetu. Teško je i pobrojati i opisati sve znamenitosti i kulturno-istorijske spomenike koji se nalaze u ovom značajnom evropskom kulturnom centru, a koje obavezno treba obići.

GRAD SVAKOG POSJETIOCA već na prvi pogled osvaja raskošnim i nevjerovatno savršenim građevinama, djelima najčuvenijih arhitekata. Mnoge su građevine pozlaćene, pa stanovnici Sankt Peterburga često kažu da je sve što sija u njihovom gradu zlato. Sankt Peterburg ima 42 ostrva, više od 150 crkava, više od 200 muzeja, 40 pozorišta... U gradu se nalaze čak 342 mosta preko rijeke Neve, Fontanke i ostalih rijeka i kanala, a svaki most je pravo remek-djelo.

Istorijski centar grada je dio svjetske baštine UNESCO-a, a najstarija od zgrada je drvena kuća, koju je Petar Veliki 1703. izgradio na obali Neve kraj Trga trojstva.

Petropavlovska tvrđava i Petropavlovska crkva zauzimaju dominantni položaj na ostrvu Zajači, duž desne obale rijeke Neve. Svakog podneva top ispaljuje hitac s tvrđave.

JUŽNA OBALA VASILjEVSKOG OSTRVA duž Boljšaje Neve ističe neke od najstarijih gradskih zgrada iz 18. vijeka, uključujući Kunstkameru, Dvanaest kolegijuma, Menjšikovsku palatu, Carsku akademiju lijepih umjetnosti...

Na južnoj, lijevoj obali Neve, povezanoj Dvorskim mostom s vrhom ostrva Vasiljevski, nalaze se zgrada Admiraliteta, ogromni kompleks muzeja Ermitaž, koji uključuje barokni Zimski dvorac, bivšu službenu rezidenciju ruskih careva, kao i neoklasični Mermerni dvorac. Ermitaž je najveći muzej na svijetu, sa nevjerovatnom postavkom, za čije je razgledanje potrebno najmanje nekoliko dana.

Zimski dvorac zatvara Trg dvorca, glavni gradski trg, na kojem se nalazi Aleksandrov stub. Obavezno treba vidjeti i Gostinji dvor, Nacionalnu biblioteku Rusije, Kazansku katedralu, Stroganovski dvorac.... Na području između Neve i Nevskog prospekta, smješteni su Hram spasa na krvi (koji je najljepša crkva u Sankt Peterburgu), Mihajlovski dvorac (sjedište Ruskog muzeja), Marsovo polje, Mihajlovski dvorac, Ljetni vrt, Tauridski dvorac... Južna predgrađa grada ističu se bivšim carskim rezidencijama, uključujući Peterhof, s veličanstvenim fontanama, vodopadima i parkovima. Ovaj dvorac je izgrađen po uzoru na Versaj. Obavezno treba vidjeti i Carsko selo, s baroknim Katarininim dvorcem, kao i Pavlovsk, gdje se nalaze palata cara Pavla i jedan od najvećih engleskih parkova u Evropi.

NAJVAŽNIJA I NAJVEĆA ULICA Sankt Peterburga je Nevski prospekt (bulevar), koji je prepun reprezentativnih građevina i brojnih ekskluzivnih prodavnica najpoznatijih svjetskih modnih marki. Poseban doživljaj je podizanje mostova u kasnim noćnim časovima. Sankt Peterburg biće posebno lijep ako ga posjetite u vrijeme "bijelih noći", od kraja maja do početka jula, kada sunce ne silazi ispod horizonta, pa su i noći svijetle.

Istorija

Sankt Peterburg je nastao prije samo tristotinjak godina. Osnovao ga je 27. maja 1703. ruski car Petar Prvi Veliki. Bio je glavni grad Ruskog carstva do ruske revolucije 1917, kada je prestonica preseljena nazad u Moskvu. Najteži period u svojoj istoriji grad je imao za vrijeme Drugog svjetskog rata, kada je tadašnji Lenjingrad bio pod njemačko-finskom opsadom od septembra 1941. do januara 1944. godine ili ukupno 872 dana. Opsada Lenjingrada bila je jedna od najdužih, najrazornijih i najkatastrofalnijih opsada gradova u savremenoj istoriji. Grad je bio potpuno odsječen, a od gladi i zime umrlo je više od milion i po civila. Grad je bio gotovo potpuno razoren, ali nikada nije osvojen.

Usluga                                                                       Cijena

Smještaj u hotelu (noćenje + doručak)         od 120 KM

Smještaj u hostelu (jedno noćenje)               od 26 KM

Krstarenje                                                            od 10 KM

Ruski doručak                                                     od 7 KM

Kafa                                                                       od 2 KM

Ulazak u metro                                                   1,3 KM

Ulazak u muzeje                                                   od 15 KM

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana