Samo da Al-Kaide ne bude

Njujork tajms
Samo da Al-Kaide ne bude

Najgori scenario za Libiju, od kojeg strahuju američki zvaničnici, jeste da ustanici sruše vlast Moamera Gadafija, ali da se ta zemlja zatim pretvori u novu Somaliju ili Avganistan - neuspjelu državu u kojoj bi "Al-Kaida" ili neke druge radikalne grupe iskoristile haos i nekažnjeno operisale.

Pukovnik Gadafi je proteklih 40 godina koliko je na vlasti razarao svaku instituciju koja bi mogla da bude izazov za njegov autoritet tako da Libija nema pravi parlament, sindikate, političke stranke, građansko društvo, nevladine organizacije.

Vakuum nastao njegovim odlaskom mogle bi popuniti druge snage. Optimisti se nadaju da će odlučnost opozicije opstati, a pesimisti brinu da će njeno jedinstvo trajati samo dok je tu Gadafi, a da će zatim uslijediti krvavi lov na vještice.

- Ne vjerujem da će narod položiti oružje i vratiti se na radna mjesta - smatra Lisa Anderson iz Američkog univerziteta u Kairu, koja očekuje period nasilnog sređivanja računa.

Lista libijskih institucija je kratka, a svaka od njih ima svoja ograničenja. Nijedno od plemena na koja je libijsko društvo tradicionalno podijeljeno nije rasprostranjeno na cijelu zemlju, a režim ih je namjerno suprotstavljao jedne drugima.

Ostalo je malo uglednih starih članova 12-članog Savjeta revolucionarne komande, koji su sa Gadafijem 1969. u državnom udaru srušili monarhiju.

Neki intelektualci se nadaju stvaranju pluralističkog društva na osnovu Ustava iz 1951. godine. Pored toga, uvijek postoji mogućnost da se pojavi neko potpuno neočekivan, kao i sam Gadafi svojevremeno.

Najveći strah, a u tome se stručnjaci razilaze, jeste da bi "Al-Kaida" ili libijske islamističke grupe koje su u redovima opozicije možda najbolje organizovane mogle da preuzmu vlast.

Jedan neimenovani američki zvaničnik zadužen za borbu protiv terorizma, kao takve organizacije, pominje Libijsku islamsku borbenu grupu, koju čine veterani iz borbi protiv sovjetskih trupa u Avganistanu, kao i "Al-Kaidu" u islamskom Magrebu.

Politički analitičar Frederik Viri takođe smatra da će "Al-Kaida" pokušati da iskoristi situaciju i stvori uporište u prostranim područjima jugozapadne Libije, blizu granice sa Alžirom. On, međutim, dodaje da je preovlađujuća forma islama u Libiji dosad bila otporna na ekstremizam.

Među grupama koje se pominju u analizama su i "Muslimanska braća", umjerenija organizacija, povezana sa sličnom u Egiptu.

Eksperti smatraju da je Gadafi koristio prijetnju islamskog ekstremizma, poput mnogih arapskih lidera, da bi pretjerujući sa tom opasnošću dobio simpatije od SAD, koje su sklone da vide islamske revolucionare ispod svakog Kur'ana.

Većina stručnjaka ipak se slaže da nijedna grupacija vjerovatno neće dominirati.

Tekući opozicioni pokret u Libiji je raznolik i uključuje sekulariste, nacionaliste, monarhiste i islamističke elemente.

Možda je najveća garancija da Libija neće upasti u haos poput Somalije - njena nafta, kojom se može kupiti društveni konsenzus tokom teškog perioda tranzicije. To isto tako garantuje da zapadne sile neće dozvoliti da se tako značajan izvoznik nafte raspada.

Eksperiment

Neki eksperti smatraju da bi Libija mogla postati prvi eksperiment u kojem bi snage UN-a bile raspoređene radi zaštite civilnog stanovništva, što bi vlasti donijelo više vremena da uspostavi kontrolu.

priredio: Milenko Kindl

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana