Samo 33 odsto šansi da se izbjegne katastrofa do 2029. godine

Srna
Foto: ARHIVA

VAŠINGTON- Nova naučna studija otkriva da Zemlja ima tek 33 odsto šansi da izbjegne klimatsku katastrofu do 2029. godine Istraživači sa Univerziteta Vašington izračunali su koliko je zagrijavanje zagarantovano na osnovu prošlih emisija ugljen-dioksida, metana, azotovog oksida i aerosola, poput sumpora i čađe.

Rezultati studije sugerišu da do 2029. godine Zemlja ima dvije trećine šansi da barem privremeno premaši zagrijavanje od plus 1,5 stepeni Celzijusovih, čak i ako sve emisije prestanu te godine.

U Zemljinoj atmosferi trenutno je katastrofalan nivo gasa, koji nije viđen milionima godina.

U međuvremenu, do 2057. postoji dvije trećine šansi da će Zemlja barem privremeno premaši globalno zagrijavanje od plus dva stepena Celzijusova, piše u studiji američkog univerziteta.

Naučni tim je u novom istraživanju koristio klimatski model kako bi proučio šta bi se dogodilo sa temperaturom Zemlje ako bi sve emisije iznenada prestale svake godine od 2021. do 2080.

Naučni model, u okviru studije, pokazuje da postoji 42 odsto vjerovatnoće da je svijet već opredijeljen za zagrijavanje od najmanje plu 1,5 stepeni Celzijusovih u odnosu na predindustrijske temperature, čak i ako se emisije odmah zaustave.

Ta vjerovatnoća "raste" na 66 odsto ako se emisije ne smanje do 2029. godine, prenose načni portali.

Iako je zaustavljanje svih emisija koje stvaraju ljudi praktično nemoguće, istraživači kažu da je to apsolutno "najbolji scenario".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana