SAD više nisu obećana zemlja

Glas Srpske
SAD više nisu obećana zemlja

Sjedinjene Američke Države polako gube epitet "obećane zemlje" za armiju imigranata iz siromašnih krajeva svijeta koji dolaze s ciljem da nađu bilo kakav posao i time obezbijede bolji život porodici "u domovini".

Posljednje dvije godine, američka Kancelarija za imigraciona i carinska pitanja (ICE) sve više širi istragu na poslodavce, poznate po tome da zapošljavaju ilegalne emigrante.

"Radnici bez papira" čine glavni oslonac američkim lancima restorana brze hrane, među kojima je "Čipotl meksikan gril", koji je nedavno u Minesoti morao da otpusti gotovo polovinu radne snage poslije inspekcije ICE, koji je najavio inspekciju i u Vašingtonu i Virdžiniji.

Zavisnost američkih lanaca restorana od ilegalnih imigranata je ogromna, a najnovija inspekcija u tako velikom i poznatom lancu restorana brze hrane kao što je "Čipotl", dovela je da "znak na uzbunu" zazvoni i kod drugih kompanija, prenio je Rojters.

Američki predsjednik Barak Obama je, prije dvije godine, zagovarao reformu koja će omogućiti armiji od 11 miliona radnika "bez američkih papira" da dođu do rješenja svog statusa.

Obama će morati vrlo pažljivo da rješava to pitanja - s jedne strane mora da umiri Amerikance ogorčene na ilegalne radnike dok je stopa nezaposlenosti devet odsto, a sa druge strane mora da vodi računa i o hispano-američkim glasačima prilikom njegovog reizbora 2012. godine.

imigrantiDani velikih racija koji su "čistili" ilegalne radnike, uglavnom iz Meksika i zemalja Centralne Amerike, su prošli.

Otkako je Obama stupio na dužnost predsjednika, agenti zaduženi za imigraciona pitanja "ne proganjaju" ilegalce već traže od poslodavaca da popune formulare "I-9" o podobnosti zaposlenih.

- Odgovornost je na poslodavcu sada... To šalje poruku da niko neće biti izostavljen - istakla je predsjednik Biroa za izdavanje potvrda o zaposlenju Žaklin Longneker.

Izvršni direktor u "Čipotlu" Monti Moran rekao je za Rojters da "ICE traži da se pojača pritisak na poslodavce da izbjegavaju da zapošljavaju radnike bez papira.

Američka industrija brze hrane oduvijek je slabo plaćala radnike i zbog toga se suočavala sa visokom stopom odliva zaposlenih te je iz tog razloga privučena ilegalnim radnicima pošto oni rade puno za malo para, lojalni su i spremni na prekovremeni rad da bi zadržali posao.

Ukupan broj zaposlenih imigranata, legalnih i ilegalnih, bio je u 2008. godini 1,7 miliona, a u 2010. iznosio je 1,8 miliona dok je broj zaposlenih rođenih Amerikanaca pao sa 6,4 miliona na 5,9 miliona.

Tačan broj zaposlenih imigranata u američkim restoranima nije poznat, ali procjenjuje se da ih ima 25 odsto od ukupnog broja.

Meksikanac Alehandro, jedan od otpuštenih radnika "Čipotla" bez papira, kaže da je naporno i mnogo radio pet godina da bi svakog mjeseca od zarađenih 1.200 dolara slao 800 dolara kćerkama koje studiraju u Meksiku.

To je priča mnogih koji su "ušli" u SAD sa lažnim dokumentima, koja se mogu kupiti, kako kažu, "na ulici".

I poslodavci i radnici saglasni su u jednom - reforme imigracionog zakona su neophodne.

Kontrole

Imigrantima koji ostanu bez posla zbog ICE kontrola ostaje da pokušaju da "nađu sreću" u drugom restoranu, fabrici, a kompanije poput "Čipotla" mogu ili da zaposle radnike sa urednim papirima ili da plate kaznu ICE.

priredio: Milenko Kindl

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana