Ruski po­hod na arktičke za­go­net­ke

Glas
Ruski po­hod na arktičke za­go­net­ke

AR­HAN­GEL­SK - Rus­ka is­tra­ži­va­čka mi­si­ja ot­plo­vi­la je iz Ar­han­gel­ska bro­dom nau­čne flo­te “Aka­de­mik Fjo­do­rov” i kre­nu­la ka Ar­kti­ku gdje će izu­ča­va­ti na­glo po­ve­ćanje pri­ro­dnih ne­po­go­da ve­za­nih za glo­bal­nu pro­mje­nu kli­me.

Na bro­du su če­ti­ri uče­sni­ka plo­ve­će sta­ni­ce “Sje­ver­ni pol

-36”

ko­ji­ma će sta­ni­ca u na­re­dna dva mje­se­ca bi­ti dom, na­vo­de rus­ke “Ves­ti”.

- Ne­ka­da su Ru­si pro­da­li Aljas­ku a sa­da mi ubi­ra­mo plo­do­ve. Ako i ovaj mo­me­nat ispus­ti­mo sje­ti­će­mo se to­ga kroz sto go­di­na. Re­zer­ve naf­te, ga­sa, sve je ta­mo - is­ti­če vo­de­ći in­ženjer ozo­no­me­tri­je Ale­ksej Gu­bin.

Naj­ve­ća plo­ve­ća la­bo­ra­to­ri­ja Ru­si­je i “ve­te­ran” izu­ča­vanja Ar­kti­ka spre­ma se na mo­žda je­dan od va­žni­jih po­ho­da.

Iako je to je­dna od mno­go­broj­nih ek­spe­di­ci­ja, ovoj nau­čni­ci pri­da­ju ve­li­ko zna­čenje. Ovog pu­ta će bi­ti izve­de­no kom­plek­sno izu­ča­vanje vo­de i le­da ci­je­le sje­ver­ne oba­le Ru­si­je.

Brod “Aka­de­mik Fjo­do­rov” pro­ći će od Ar­han­gel­ska do oba­le Ču­kot­ke i po­sli­je izu­ča­vanja do­bi­je­nih po­da­ta­ka pos­ta­će ja­sno ka­ko će se mi­jenjati kli­ma pla­ne­te u na­re­dnih de­set go­di­na.

Osa­mna­est is­tra­ži­va­ča is­krca­će se na le­de­ni oke­an u ba­zu ko­ju su sa­mi iza­bra­li i tu će os­ta­ti ci­je­lu go­di­nu.

Plo­ve­ća ek­spe­di­ci­ja ima za­da­tak da od­go­vo­ri da li je ne­iz­bje­žno glo­bal­no otopljavanje. Sa­da u to sumnjaju.

- Ano­ma­li­ja uoče­na pro­šle go­di­ne da­la je po­vod za in­for­ma­ci­ju da će se na­vo­dno sve oto­pi­ti. Ni­šta se ni­je do­go­di­lo, ove go­di­ne je sve u gra­ni­ca­ma nor­ma­le - is­ta­kao je ru­ko­vo­di­lac gru­pe za po­sma­tranje le­da Ser­gej Fro­lov.

Po­se­bni pri­bor za oke­ano­graf­ska is­tra­ži­vanja omo­gu­ći­će do­bi­janje po­da­ta­ka o tem­pe­ra­tu­ri, sa­li­ni­te­tu i du­bi­ni vo­de.

Ali naj­ve­ća vri­je­dnost sje­ve­ra za njih je što tu mo­gu da od­go­ne­tnu naj­ve­će za­go­net­ke pri­ro­de.

Za­da­tak Ru­si­je

- Ra­di­mo što smo du­žni da ra­di­mo. Ako to Ru­si­ja ne bu­de ra­di­la ura­di­će ne­ko dru­gi i “sve­mo­gu­ćim” pu­te­vi­ma će do­ći da bi od­go­ne­tnuo šta se de­ša­va u ovom di­je­lu pla­ne­te - ka­že ru­ko­vo­di­lac ek­spe­di­ci­je Vla­di­mir So­ko­lov.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Hrvati najavili snijeg
Hrvati najavili snijeg
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana