Ruševina bez valute, himne i zastave

Glas Srpske
Ruševina bez valute, himne i zastave

Prema konačnim rezultatima prošlomjesečnog referenduma o otcjepljenju južnog dijela Sudana od matice, gotovo 99 odsto stanovnika južnog dijela zemlje izjasnilo se za stvaranje samostalne države, tako da će 9. jula Južni Sudan postati najmlađa država na svijetu, a njen glavni grad Džuba - najmlađa prestonica.

Južnom Sudanu je, međutim, pored prijestonice, potrebna i valuta, himna, zastava i, prije svega, utvrđivanje granice kako bi za pet mjeseci počeo da liči na pravu samostalnu državu.

Džuba je bogata naftom, ali u njoj ne postoji nijedna ambasada, gotovo da nema puteva, a lokalna arhiva smještena je u šatorima.

Dvadeset godina ratovanja hrišćana sa juga sa pretežno muslimanskim sjeverom zemlje, koje je odnijelo preko dva miliona života prije postizanja mirovnog sporazuma 2005. godine, učinilo je da Južni Sudan danas izgleda kao velika ruševina, u kojoj je 85 odsto od oko 8,7 miliona stanovnika nepismeno i izuzetno siromašno.

Prije nego što otvori diplomatska predstavništva u svijetu, Južnom Sudanu predstoje ozbiljni pregovori o utvrđivanju granice, pitanjima državljanstva i prava na eksploataciju nafte.

Niko, zapravo, nije siguran koliko Džuba ima stanovnika, jer su ljudi poslije potpisivanja mirovnog sporazuma počeli u velikom broju da se doseljavaju i danas žive u naseljima oko grada bez puteva, električne energije i kanalizacije, prenio je Rojters.

Predsjednik Sudana Omar al Bašir podržao je nedavno rezultate referenduma i rekao da želi da bude prvi koji će "jugu" čestitati državnost.

Američki predsjednik Barak Obama čestitao je građanima Južnog Sudana i rekao da će SAD zvanično priznati tu državu u julu.

Američka državna sekretarka Hilari Klinton izjavila je da će Sudan biti povučen sa liste država koje podržavaju terorizam.

Većina Sudanaca je nezaposlena i preživljava zahvaljujući prodaji malih količina čaja ili drugih namirnica.

Prema riječima Nunua Kumbe, ministra za stambenu izgradnju Južnog Sudana, vlada će u idućim godina pokušati da privuče strane investitore da bi obnovila zemlju.

Džuba je bila privlačna investitorima i ranije, tako je grupa investitora iz Engleske, Južne Afrike i Kenije renovirala 2007. godine jednu kuću i hotel u kome noćenje sada košta 275 dolara.

Glumac Džordž Kluni obišao je region Abjej na granici sjevernog i južnog dijela Sudana, koji će poslije referenduma biti pripojen jednom od ta dva dijela zemlje.

Kluni je objasnio i zašto se njegova grupa za pritisak angažuje u Sudanu.

- Vi vidite helikoptere poredane na granici, a znate da pobunjeničke grupe nemaju helikoptere, bombardere i tenkove. Tada postaje jasno da te grupe rade kako kaže Vlada. Naš posao je onda da pokažemo dokaze koje imamo - kaže Kluni.

Dogovor o granici

Zak Vertin, analitičar iz Južnog Sudana koji radi u okviru Međunarodne krizne grupe, izjavio je da je najvažnije postići dogovor oko granice i prava na korišćenje nafte jer je to najvažniji uslov za buduće dobrosusjedske odnose i izbjegavanje nekog novog sukoba.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana