Rituali i odluke pod velom misterije

toptenz.net
Rituali i odluke pod velom misterije

Bez obzira na svrhu postojanja, uz tajna društva se tradicionalno vezuje neka zla kob. Iako je većina njih imala (i ima) realistične političke ili vjerske ciljeve, njihovo insistiranje na misteriji i tajnosti čini ih pogodnom metom za bezbrojne kritike i optužbe teoretičara zavjera, a optužuje ih se za svašta - od šurovanja sa vanzemaljcima preko bavljenja okultnim do težnje za svjetskom dominacijom.

Naravno, stvarnost je mnogo bezazlenija, što ne znači da neka od tih tajnih društava ne praktikuju uvrnute rituale ili da nemaju uticaja na svjetska događanja.

"Ordo Templi Orjentis" je tajna organizacija osnovana negdje početkom prošlog vijeka. Zasniva se na sličnim principima kao i manje tajni slobodni zidari, a njeni članovi, navodno, uz pomoć raznovrsnih rituala i okultnih radnji prelaze iz nižeg u više hijerarhijske stepene. Osnovni "kredo" organizacije je vjerovanje u ezoterične principe teorije i prakse Novog doba, čijom se primjenom postiže istinski identitet ličnosti.

Poznati okultista, satanista i ekscentrik Alister Krouli autor je većine postulata društva, uključujući i deklaraciju "Mysteria Mystica Maxima".

Kasnije je Krouli postao i prvi čovjek organizacije. Poslije njegove smrti njen uticaj je u opadanju, ali ona postoji i danas. Njene podružnice rasute su širom svijeta, uglavnom u SAD, Velikoj Britaniji i Evropi.

"Ordo Templi Orjentis" ne pokušava da bude toliko tajna kao nekad. Međutim, njeni članovi imaju neka veoma čudna shvatanja. Među najuvrnutijima je fokusiranje na seksualni aspekt, što dokazuju i učenja društva o "obožavanju falusa" i magiji masturbacije.

Grupa "Bilderberg" sama po sebi nije tajno društvo, međutim, njen rad je obavijen velom tajne, što je postalo plodno tlo za razvijanje mnogobrojnih teorija zavjere. "Bilderberg" je osnovan 1954. i od tada se svake godine organizuju tajne konferencije, na koje se dolazi samo po pozivu. Na njima učestvuju najmoćniji svjetski lideri, čelnici velikih korporacija i medijski magnati.

Prvobitna namjena grupe je bila sprečavanje širenja antiamerikanizma Evropom poslije Drugog svjetskog rata, međutim "Bilderberg" se vremenom pretvorio u panel-diskusiju za postizanje međusobnog razumijevanja među civilizacijama.

Jedna od najraširenijih teorija kaže da "Bilderberg" nastoji da političke odluke, te djelovanje finansijskih tržišta i medija preusmjeri onako kako odgovara njegovim planovima. Neki ovu grupu optužuju da želi da stvori neku vrstu svjetske vlade.

Grupa opovrgava ovakve optužbe, tvrdeći da želi da promoviše opšte razumijevanje među narodima i umanji opasnost od nuklearne katastrofe.

"Hašašini", ili "Nizari", bila je misteriozna družina muslimanskih ubica i atentatora koji su djelovali širom Bliskog istoka u 13. vijeku. Nju su činili muslimani-šiiti koji su se odvojili od svoje istovjerne braće i udružili se kako bi stvorili idealnu šiitsku državu.

Društvo hašašina nije nikada bilo veliko, tako da su prema protivnicima koristili gerilsku taktiku: špijunažu, sabotažu, a najpoznatiji su bili po političkim ubistvima. Među neprijatelja su ubacivali vješte "krtice", sa instrukcijama da izvrše akciju samo kada za to budu idealni uslovi. Pri tome su pazili da strada što manje nedužnih, a potencijalne žrtve su plašili "porukama" poput bodeža zabodenog u jastuk na kojem žrtva spava, uz poruku "U našim si raljama".

Množile su se legende o hašašinima, a prije nego što su ih Mongoli konačno uništili, imali su reputaciju pouzdanih plaćenih ubica, a među klijentima je bio i Ričard Lavljeg Srca.

Za njih se govorilo da su koristili hašiš i druge opijate - samo ime "hašašin" znači "onaj koji koristi hašiš".

Smatra se da mnoge tajne organizacije imaju zlonamjerne ciljeve, ali za Društvo "Tule" se to zasigurno zna. Prvi tragovi o postojanju ove organizacije javljaju se u Njemačkoj odmah po završetku Prvog svjetskog rata. Počelo je kao udruženje za zaštitu njemačkog nasljeđa koje je koketiralo sa okultnim naukama, međutim ubrzo je postalo organizacija koja je propagirala ideju o arijevskoj rasi i promovisala rasističke ideje protiv Jevreja i drugih manjina.

Društvo "Tule" je ubrzo naraslo na više od hiljadu članova, a izdavali su i časopis. Članovi Društva su 1919. godine osnovali Njemačku partiju rada. Član stranke ubrzo je postao tada mladi Adolf Hitler, koji ju je kasnije potpuno preuzeo i preimenovao u Nacionalsocijalističku partiju, kolijevku nacizma.

Čak i prije nego što se Društvo "Tule" otvoreno okrenulo nacističkim idejama, njegovi članovi su bili opsjednuti arijevskom rasom, za koju su tvrdili da potiče iz mistične zemlje Tule. Stari Grci su smatrali da se ta oblast nalazi na krajnjem sjeveru Evrope, blizu Islanda i Grenlanda.

Elitni koledži na sjeveroistoku SAD (Harvard, Prinston, Jejl, Univerzitet Pensilvanija...) poznati su po brojnim tajnim i polutajnim društvima, a najpoznatije je društvo "Lobanja i kosti", koje djeluje na Univerzitetu Jejl. Svakog proljeća vrbuju nove članove među studentima, a jedini uslov je da kandidat bude najbolji od najboljih. Zato su među regrutima najčešće sportisti, članovi studentskih savjeta i čelnici nekog studentskog bratstva.

"Lobanja i kosti" mogu se pohvaliti da su među njihovim članovima američki predsjednici, senatori i sudije Vrhovnog suda i zbog toga mnogi smatraju da je riječ o tajnoj organizaciji za moćnu političku elitu. Nema sumnje da ovaj klub za odabrane raspolaže ogromnim sredstvima: njihovim finansijama upravlja "Rasel trast", koji okuplja bivše studente, a "Lobanja i kosti" navodno posjeduju i ostrvo u državi Njujork.

Više nije tajna ko su članovi ovog društva (među njima su Buš stariji i mlađi, te Džon Keri), ali njihovi rituali uglavnom jesu. Društvo se sastaje dva puta sedmično, ali se ne zna šta se na tim sastancima radi. Prema nekim navodima, članovi Društva su se uglavnom bavili nestašlucima. Jednom ih je tužio poglavica Apača, tvrdeći da posjeduju kostur Džeronima. 

Bilderberg

Grupa "Bilderberg" je kontroverzna iz jednog jedinog razloga: na konferencijama nije dozvoljeno prisustvo novinarima i poslije završetka nema bilo kakvih izjava ni saopštenja za štampu. Takav stepen tajnosti, uz nevjerovatne mjere bezbjednosti na lokacijama sastanaka (naoružano obezbjeđenje, policija, patroliranje vojnih aviona), razlog je što teoretičari zavjera mnogo vole da se bave ovom temom.

preveo: Milenko Kindl

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana