Rim - vječni grad

Sandra Miletić
Rim - vječni grad

Rim, koji još nazivaju Citta Eterna (Vječni grad), Limen Apostolorum (Apostolski prag), La citta dei sette colli (Grad na sedam brežuljaka) ili jednostavno l'Urbe (Grad) bez ikakve sumnje jedan je od najljepših gradova na svijetu.

Nalazi se u centralnoj Italiji u regiji Lacij, na ušću rijeka Aniene i Tiber. Iako se nalazi 24 km od Tirenskog mora, područje grada se proteže praktički do obale, gdje se nalazi okrug Ostia Antica. Rim (italijanski i latinski Roma) je glavni grad Italije i regije Lacij i najveća i najnaseljenija opština u zemlji.

JEDNA OD POSEBNOSTI Rima jeste to što se unutar njega nalazi Vatikan, koji je suverena teritorija Svete stolice. Istorijski centar Rima i Vatikan nalaze se na UNESCO-vom popisu svjetske baštine. Grad je i sjedište nekih međunarodnih institucija, kao što su UN-ove institucije Organizacija za prehranu i poljoprivredu, Međunarodni fond za razvoj poljoprivrede i Svjetski program za hranu.

MNOGO JE TOGA što prilikom posjete Rimu obavezno treba vidjetui. Među prvim lokacijama je Rimski forum (Forum Romanum), koji se nalazi u centru starog Rima, smješten između bregova Palatina i Kapitola, gdje se odvijao javni život antičke države.  Kapitol (Capitolino) je jedan od sedam brežuljaka starog Rima. Centar današnjeg Kapitola je Piazza del Campi doglio. Tokom vijekova Kapitol je nekoliko puta mijenjao svoj lik, da bi u 16. vijeku konačan izgled osmislio Mikelanđelo.

U Rimu obavezno treba posjetiti i Koloseum, fantastični stadion koji se nalazi u blizini Foruma. To je danas najpoznatiji simbol antičkog Rima i vjerovatno najpoznatiji rimski spomenik na svijetu. Tu je i Panteon, jedan od najočuvanijih i najveličanstvenijih antičkih spomenika u Rimu, remek-djelo rimske umjetnosti smješteno na Piazza della Rotanda. Treba naći vremena i za obilazak Sikstinske kapele u Vatikanu čiji je veliki zid iznad oltara, kao i cijelu tavanicu oslikao veliki Mikelanđelo.

Rim je grad fontana, ima ih oko 280, a slobodno se može reći da je Fontana di Trevi kraljica svih rimskih fontana.
Prema legendi bacite li kovanicu u tu fontanu, u Rim ćete se sigurno vratiti.

RIM SE NE MOŽE smatrati mekom za provode, poput Londona ili Madrida, ali noćni život je sasvim solidan. Većina klubova je u naseljima Testaccio i Ostiense. Posebnost Rima je zabavljanje na otvorenom, zahvaljujući ugodnoj klimi cijele godine, a vrlo su popularni i irski pabovi. Za zaljubljene Rim noću pruža nezaboravno iskustvo. Sve počinje prekrasnim zalaskom sunca, nastavlja se romantičnom šetnjom uz Koloseum ili neku drugu znamenitost, a večera na jednom od brojnih trgova s fontanom ili u živopisnim rimskim uličicama je poseban doživljaj.

Istorija

Grad Rim je, prema mitu, osnovao Romul, sin Reje Silvije i boga Marsa. Prema legendi, svrgnuvši s prestola brata Numitora, Amulije je postao kralj grada Albe Longe, a da bi izbjegao rođenje nasljednika koji bi presto mogli tražiti nazad, prisilio je nećaku Reju Silviju da postane vestalska djevica. Ona se, međutim, sjedinila sa bogom Marsom i rodila dva blizanca, Romula i Rema, koje je Amulije odmah po rođenju bacio u rijeku Tiber. Blizance je u podnožju Palatina, jednog od sedam brežuljaka, pronašla vučica, koja ih je dojila vlastitim mlijekom. Blizance je potom našao pastir Faustul uzeo ih i othranio. Kada su odrasli, odlučili su na brežuljku Palatinu osnovati grad. Ubrzo su se počeli svađati i Romul je ubio brata. Grad je osnovan 21. aprila 753. godine prije Hrista i nazvan je po svom prvom kralju Romulu. 

Usluga                                                                                               Cijena

 

Sedmodnevni aranžman (prevoz, noćenje sa doručkom)   od 510 KM

Noćenje sa doručkom u hotelu                                                      od 70 KM

Metro (karta za cijeli dan)                                                                 5 KM

Pizza                                                                                                  od 16 KM

Espreso kafa                                                                                   od 5 KM

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana