Revolucija u Rimu pod palicom evroskeptika

Priredio: Boris Đurić
Revolucija u Rimu pod palicom evroskeptika

Rim - U Rimu kakvog zamišlja Virđina Rađi, koja se bori da postane čelnik vječnog grada, novi autobusi ići će brzim trakama, saobraćajni kolaps riješiće "pametni" semafori, a kontrola javnih tendera biće rigorozna.

To možda i ne zvuči kao posebno ambiciozna agenda za veliki evropski grad. Međutim, za Rimljane koji odlično znaju razliku između romantičnog pogleda na grad i svakodnevne realnosti u kojoj dominiraju pretrpani kontejneri, nepouzdan javni prevoz, ilegalno parkiranje i zapušteni javni parkovi, to zvuči gotovo revolucionarno.

Buntovni advokat i bivši član gradskog vijeća Rima pojavila se kao jedan od glavnih favorita na izborima za gradonačelnika koji će biti biran u junu, osam mjeseci nakon što je bivši gradonačelnik iz reda demokrata Ignjacio Marino, morao dati ostavku zbog skandala sa previsokim troškovima.

Ukoliko pobijedi Rađi (37) ne samo da bi bila prva žena koja će voditi grad, već bi to bila i značajna pobjeda pokreta Pet zvijezda, populističke partije evroskeptika koju je osnovao bivši komičar Bepe Grilo i koja je danas druga po popularnosti politička partija u Italiji.

Rast uglađenih političara, kao što je Rađi, širom zemlje označava važnu raskrsnicu za Pet zvijezda i njena pobjeda bi bila sramotni poraz Demokratske partije premijera Matea Rencija. Upitana šta misli o premijeru, koji je nekada bio gradonačelnik Rima, Rađi je rekla "da on radi za banke, a ne za građane".

Ako bude izabrana, Rađi će tražiti od Vatikana da plati između 250 i 400 miliona evra poreza na ime nekretnina koje posjeduje u gradu. Ona je takođe svjesna da će se morati boriti sa raširenom korupcijom, naročito nakon mnoštva skandala, kolektivno nazvanih "Mafija Kapitale", koji su pokazali da je skoro svaka javna služba pogođena korupcijom i pogrešnim upravljanjem.

Njen odgovor je uvođenje više transparentnosti i kontrola

- Postoje ljudi u Rimu koji žele da rade pošteno, a planiram uvesti više unutrašnjih i spoljnih kontrola - kaže Rađi.

Ona misli da Rim treba brže da procesuira tražioce azila, ali i da ima zakonsku obavezu da smjesti migrante.

Alemano u sudu

Bivši gradonačelnik Rima Đani Alemano pojavio se juče pred sudom na prvom ročištu u procesu koji je pokrenut protiv njega po optužnici za korupciju i ilegalno finansiranje. Alemano, koji je bio na funkciji ministra poljoprivrede u administraciji bivšeg premijera Silvija Berluskonija, osumnjičen je da je ilegalno stekao 125.000 evra za finansiranje svojih političkih aktivnosti. Osim optužbi za korupciju, Alemano se suočava i sa optužbama da je na funkcije u gradskim vlastima imenovao bivše militante i prijatelje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana