Retro stil pronašao put do kupoholičarki

Milika Milunović
Retro stil pronašao put do kupoholičarki

VELIKA CVEBA Retro modni stil s dozom buntovnosti odražavaju eksplozivne boje, trend, kvalitetni uzorci i tkanine i vlastite modne kombinacije stvorene za šetnju gradom i za glamurozne prilike.

Dizajneri se svake sezone inspirišu nekim modnim razdobljem, pa je retro trenutno svuda oko nas. A na vama  je da se odlučite koji "retro" komadi garderobe vam se najviše sviđaju, pa birajte između "ludih  šezdesetih" hipi stila, osamdesetih trasč stila ili davnih dvadesetih i tridesetih glamuroznog holivudstila. Više nam nije potrebno obilaziti buvljake i "second hand" prodavnice  jer je stvoren pravi "second hand" trend, zahvaljujući kojem nam je dostupno da obučete sve što poželite i da budete moderni. Jedino što trebate je da posjetite neku od prodavnica sa krpicama koje odišu retro stilom.

U mnogim prodavnicama žene mogu da se pronađe u ogromnom izboru "retro" komada. Retro je stil sa proljećnim  krpicama, cipelama sa punjenim debelim petama, starinskim kaišićima na cipelama, asimetričnim đonovima sa nevjerovatno visokim platformama, i modnim dodacima koji odražavaju originalnost, kvalitet, udobnost i stil.

Stvarati vlastita pravila

- Nije potrebno slijediti modna pravila već moramo stvarati vlastita. Retro modni stil s dozom buntovnosti odražavaju eksplozivne boje, trend, kvalitetni uzorci i tkanine, te vlastite modne kombinacije stvorene i za šetnju gradom i za glamurozne prilike - kaže za "Glas Srpske" modni dizajner i vlasnik modne agencije "Alta aksis" Davor Sladaković. Govoreći o modi "retro"  Sladaković tvrdi da se ovaj pomodni pravac ne može uvrstiti u nešto netipično, jer "moda se uvijek vraća" i to nije vezano za godine. Drugim riječima, važno je da žena ima dobru figuru i bez obzira na godine može da nosi cipele sa debelim "platformama", široku "džipsi" suknju, nonšalantni šešir širokog oboda i druge detalje koji su dio pravca "retro".

Sigurno je da globalna ekonomska kriza ima svoj uticaj na modu, pa je logično da postoji neka veza između modne ekspanzije modela koji su se nosili u dalekim 30-im godinama prošlog vijeka koje domaća i svjetska ekonomija pamti po velikom krahu Njujorške berze, kada su brokeri očajni zbog velike ekonomske krize, čupali kosu i iskakali kroz prozore da prekrate život. 

- Rekao bih da je došlo do reinkarnacije mode 30-ih i 60-ih godina. Promoviše se stil da živimo i hodamo u udobnoj garderobi  i obući inspirisanoj  kulturom ulice i ležernim stilom. Jarke boje i geometrijski uzorci svojevrsni su podsjetnik na 80-te koji susreću nove modne trendove, a namijenjeni su urbanoj ekipi slobodnog duha koja voli modu, kvalitet i zabavu - kaže Sladaković.

On tvrdi da je inovaciju modnog pravca najskuplje uraditi i da to za dizajnera predstavlja težak posao. Zbog toga modelirana starinska moda jeste skupa i nije dostupna za svačiji džep. Originali sa potpisima Kelvina Klajna, Diora, Dolče Gabane, Lui Vitona imaju svoje mušterije, ali svaki komad odjeće je basnoslovno skup za prosječan standard.

Primjese vintaža u kombinaciji s uličnom modom vladali su kolekcijom koja je slavila buntovnu i revolucionarnu hipi djevojku. "Retro" pravac, uz prepoznatljivi uski džins, na velika vrata uvodi nježnost i ženstvenost, sa širokom kolekcijom  lepršavih zvonolikih haljina. Štampa na tkaninama, pa čak i na čarapama je  mješavina pop-arta i avangardne umjetnosti. 

Duh prošlih vremena

Romantika čiji sklad je narušen debelim potpetica na starinskim cipelama sa pertlama, nalik na stil cipela salonskih dama razbijaju monotoniju svake odjevne kombinacije.  Demi Mur, Paris Hilton, Miša Barton i Mila Jovović  samo su neke od slavnih žena na kojima možete vidjeti odjeću s potpisom urbanog i ženstvenog Mis Sintija - glavnog pravca za retro modu. No, čini se da je Mis Sinti u međuvremenu osvojio još mnoge poklonike ovog stila. Odjeća različitih stilova godina koje su iza nas svake sezone ponovno postaje modni diktat. Retro odjeća je ona odjeća koja kopira stil i prenosi duh prošlih vremena, dok je garderoba nalik onoj  iz novije ili starije modne istorije stilizovana i osavremenjena. Najnovija kolekcija Pepe Jeansa čine mini-jaknice od meke kože, haljinice i topići od viskoze ili svile, sviđaju se ženama slobodnijeg stila, ali i onima koje svoj sofisticirani stil žele razigrati kontrastnim modelima.

-Blejzer i pantalone u kompletu, u kombinaciji sa lakovanim cipelama sa vrtoglavo visokim stileto štiklama učiniće da se osjećate bolje u svakodnevnoj poslovnoj odjeći. Uska, stroga suknja i bluza izgledaće manje dosadno uz vatrenocrvene nokte i ruž u istoj boji. A, ukoliko ispod haljine koju često nosite na posao obučete seksi veš sa halterima, svi će primijetiti da zračite pozitivnom, misterioznom energijom - smatra poznata srpska modna kreatorka Verica Rakočević.

Dodaje da je moda danas internacionalna i globalna i da je za Srbiju karakterističan ručni rad, gdje se izdvajaju autori Slobodan Mihajlović i Bogomir Doringer.
Vlasnica prvog multi brend butika u Parizu Maria Luisa, jedna je od najznačajnijih bogatašica u svijetu mode, koja je prva kupovala modele, kasnije veoma značajnih svjetskih kreatora - Azedine Alaja, Džona Galiana, Helmut Langa...

Kada govorimo o ljepoti, o estetici, ne svađamo se i ne ratujemo međusobno. U redu? Nijedan "pomodar" nikada nije započeo rat. Zato mislim da je moda jako važna - kaže Lujza. Naglašava da moda ima univerzalni jezik, kao što ima i muzika. Modu, zbog toga svi možemo da razumijemo i volimo.

Retro moda je ponovo okupirala izloge pomodnih prodavnica širom svijeta. U ovoj modi ima svega, što je već viđeno i što smo mislili da je prohujalo sa vihorom. Da li je retro među nama zbog nedostatka mašte modnih dizajnera da smisle nešto novo što niko nikad nije nosio ili je stara moda svoj put u srcima kupoholičara pronašla u velikoj ekonomskoj krizi. Na ovo pitanje dizajneri nemaju logičan odgovor, jer moda je, kažu, stil života i onaj ko voli da se oblači učiniće to bez obzira na cijenu.   

Ekonomija

Retro "luk" osvojio je mladu i staru klijentelu, a modne kuće su profitirale. Modna linija "Originals" donosi 20 odsto od sveukupne zarade u SAD koja se procjenjuje na 48,2 biliona  dolara godišnje. Od toga  31 bilion zarade ostvaruje se zahvaljujući modnim linijama. Moda u Republici Srpskoj ne donosi veliku zaradu, jer je tržište zasićeno jeftinom robom iz Kine, Tajlanda, Mađarske i drugih zemalja. Domaći konfekcionari, zbog toga, nemaju mnogo mogućnosti za zaradu - kažu u privrednoj komori RS.  

Kelvin Klajn u Svodni

Malo je poznato da pogon bivše tekstilne industrije novogradske "Sane" koji se nalaze u mjestu Svodna kod Prijedora šiju kolekciju Kelvin Klajna, koja u svijetu mode ima najprestižnije mjesto.

-Imamo mi modne kuće koje su do prije 20 godina oblačile cijelu Evropu. Nažalost, brojne fabrike uništene su u promašenim privatizacijama i stečajevima - kaže dizajner Sladaković. 

Krpice

Od prošle godine svi luduju za kratkim kožnim jaknicama, suknjama visokog struka, poderanim i izlizanim farmerkama, čipkom i volanima, kombinezonima, helankama i pismo torbicama... A kad malo razmislimo, sve su ovo komadi koji su se nosili u prošlosti. Danas je kul biti retro, kul je izgledati pomalo starinski.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana