Rekordno smanjenje leda

Glas Srpske
Rekordno smanjenje leda

TORONTO - Ledeni pokrivač na Arktičkom okeanu je ovog ljeta pretrpio dva najveća smanjenja u posljednje tri decenije, uključujući i otcjepljenje ledenjaka veličine Menhetna, od ostrva na polarnoj granici Kanade, saopštili su naučnici, prenosi Beta.

- Ledeni pokrivač je preko ljeta izgubio 212 kvadratnih kilometara, rekao je Martin Yefris iz Američke Nacionalne naučne fondacije i Univerziteta Ferbanks na Aljasci.

Ledenjaci se formiraju akumulacijom snijega i smrznute otopljene vode, koja oblikuje velike platforme leda velike debljine, koje plutaju po površini okeana, ali je povezan sa kopnom. U toku prošlog vijeka kada bi se ledenjaci otcijepili, led u moru bi vremenom ponovo formirao novi ledenjak na njihovom mjestu.

Derek Mjuler, naučnik sa Univerziteta Trent u Ontariju, rekao je da su ove promjene pod sadašnjim vremenskim uslovima nepovratne i da ekološki uslovi koji su ih održavali u ravnoteži hiljadama godina više ne postoje.

Mjuler je rekao da se ledenjak Markam, površine 49 kvadratnih
kilometara i star 4.500 godina, otcijepio od ostrva Elsmer u avgustu i sada pluta okeanom u arktičkom krugu.

Otcijepila su se dva dijela velikog ledenog bloka Serson i smanjila ga za 60 odsto ili za 122 kvadratna kilometara, kao i 21 kvadratni kilometar leda sa trećeg ledenog bloka Vard Hant, koji se prostire na 440 kvadratnih kilometara, debljine 40 metara.

- Na bloku Vard Hant vidljive su pukotine, što naznačava da bi mogao da nastavi da se smanjuje, dodao je on.

Ekosistemima prijeti nestanak

Sa druge strane zemljine kugle se dešavaju slični fenomeni, ranije ove godine, odvojio se jedan dio od 414 kvadratnih kilometara ledenog bloka u Antarktiku.

- Gubitak ovih ledenjaka znači da rijetkim ekosistemima koji od njih zavise, prijeti nestanak - još je upozorio Varvik Vinsent, naučnik sa Univerziteta Laval.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Hrvati najavili snijeg
Hrvati najavili snijeg
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana