Regata, roštiljada i rvanje djevojaka za Dan državnosti

Dejli mejl
Regata, roštiljada i rvanje djevojaka za Dan državnosti

Stotine hiljada razuzdanih Australijanaca izašlo je 27. januara na ulice gradova, proslavljajući Dan državnosti na 30 stepeni Celzijusa - u hladu.

Zabava, koja je bez prestanka trajala punih deset časova, počela je u osam ujutro. Program je bio više nego bogat: tradicionalne igre Aboridžina, regata u sidnejskoj luci, koncerti i vatromet.

Aboridžini su dio svoje bogate tradicije predstavili u Kraljevskoj botaničkoj bašti u Sidneju. Nekoliko kvartova dalje samo zakleti vegetarijanci mogli su da odole mirisu i ukusu specijaliteta maratonske roštiljade, a ljubitelji vodenih sportova okupili su se u Melburnu, gdje je na molu Brajton održan turnir u plivanju.

Bilo je i mnogo neobičnijih događanja, kao što je rvanje djevojaka u bazenu punom "vegemajta" (originalnog australijskog namaza), organizovano u sidnejskom pabu "Pongs".

Na dan 27. januara, prije 222 godine, na obale Australije pristalo je prvih 11 brodova britanske kolonijalne flote. Vrhunac proslave obilježili su veliki vatrometi širom kontinenta.

Među najznačajnijim trenucima opštenarodne proslave bila je i živopisna regata iz sidnejske luke, koju su posmatrali brojni Australijanci koji su nosili majice sa motivima australijske zastave.

Poslije regate nebom je preletio helikopter australijske mornarice "Kralj mora", sa ogromnom zastavom Australije.

Međutim, toga dana temperatura u nekim dijelovima kontinentima dostizala je i 32 stepena Celzijusa, pa su mnogi Australijanci odlučili da proslavu organizuju - na plaži.

Tako je na čuvenoj plaži Bondi u Sidneju oboren svjetski rekord u broju učesnika koji su "jedrili" morem u dušecima na naduvavanje. Prošle godine bilo ih je 908, ove - više od hiljadu.

Australijski rok-muzičar Mark Sejmor održao je koncert u Penritu, dok je gradić Glenbruk bio domaćin godišnje konvencije baštenskih patuljaka.

Nije moglo naravno ništa proći bez visokih zvaničnika, pa je premijer Novog Južnog Velsa Kristina Keneli pohodila festival tradicije Aboridžina, koji se održavao u sidnejskom parku Viktorija.

Džesika Votson

Premijer Australije Kevin Rad je, govoreći na svečanosti u Kanberi, odao priznanje 16-godišnjoj Džesiki Votson. Ona brodićem plovi svjetskim morima, jer želi da bude najmlađi mornar koji je, bez bilo čije pomoći, oplovio svijet. Povodom Dana državnosti 4.369 osobe iz 120 zemalja dobile su australijsko državljanstvo.

preveo: Milenko Kindl

("")

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana