Raskoš i sjaj na Sajmu milionera u Moskvi

Glas Srpske
Raskoš i sjaj na Sajmu milionera u Moskvi

MOSKVA - "Šta čini ruske milionere drugačijim od ostalih superbogataša? Oni troše više." Ova pošalica, međutim, kao da više ne važi. Ni ruski oligarsi ne troše više raskalašno, piše B92.

Plesne grupe, manekenke koje služe šampanjac viseći sa plafona i slavne ličnosti poput tenisera Rafaela Nadala, bili su ove godine dio ekstravagantnog Sajma milionera u Moskvi. Sve je ličilo na prethodne "sajmove taštine", a ipak je ove godine bilo drugačije.

Kao i ruska država, i ruski oligarsi pogođeni su svjetskom ekonomskom krizom, za koju su se nadali da, na neki magičan način, neće preći granice Rusije.

Tradicionalni Sajam milionera u Moskvi je vodeća svjetska manifestacija luksuzne robe i usluga. Za bogataše je to jedinstvena prilika da na jednom mjestu pronađu avion, skupocjenu jahtu, konja, nakit, krzno, parfem, odjeću, da se druže sa zvijezdama šou-biznisa i ostalim pripadnicima džet-seta...

Tu se mogu kupiti najskuplji i najluksuzniji proizvodi: od aviona do najskupljeg mobilnog telefona sa dijamantima ili najskupljeg vina na svijetu.

U "Diznilend za odrasle", kako mnogi nazivaju ovu manifestaciju, sliju se političari, poslovni ljudi i elita šou-biznisa – uglavnom Rusi, spremni da se pokažu i potroše.
Rusija, gdje je privatno vlasništvo bilo zabranjeno tokom 70-ih godina pod komunizmom, sada ima mnogo dolarskih milijardera.
Samo Moskva je grad u kojem živi najviše milijardera na svijetu. Prema posljednjoj listi uglednog magazina "Forbes", ima ih čak 74 i u prosjeku njihov konto na računu teži 5,9 milijardi dolara.

Divlji kapitalizam 1990-ih, a potom visoke svjetske cijene nafte i metala, omogućili su eliti "novih Rusa" sticanje ogromnog bogatstva.

Olga Kristanovska, sociolog koji proučava rusku elitu, navodi da su Rusi oduvijek voljeli luksuz, iako su živjeli u siromaštvu.
- Opčinjenost luksuzom vidjela se i po tome što ste u malom i skromnom moskovskom stanu ponekad mogli da vidite kristalni luster, koji bi pristajao nekoj palati - kaže ona.
Na "Sajmu za milionere" i ove godine tekle su rijeke šampanjca, razgolićene seksi manekenke obojene u zlatno pokazivale su luksuznu robu, blistale su dijamantske ogrlice, ali je raspoloženje ipak bilo drugačije.

Privatna ostrva, ili zamak u Irskoj po cijeni od 65 miliona evra, ponuđeni su na prodaju, ali kupaca nije bilo. Ruski tajkuni su posljednjih mjeseci izgubili milijarde dolara.

Kriza

Predstavnik kompanije "Golfstrim" žali se da su prethodnih godina u Rusiji prodavali prosječno po 20 aviona po cijeni od 150 do 250 miliona dolara. Ove godine od ljeta nisu prodali nijedan.

Prema procjenama agencije "Blumberg", ruski oligarsi su od izbijanja krize u septembru izgubili više od 230 milijardi dolara. Ta sjenka bila je vidljiva i na proteklom Sajmu milionera.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Hrvati najavili snijeg
Hrvati najavili snijeg
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana