Raskalašni sultan uzbunio Turke

Dojče vele
Raskalašni sultan uzbunio Turke

"Neka se slome ruke onih koji bacaju blato na sliku Otomanskog carstva!", takvi i slični povici demonstranata mogu se ovih dana čuti na ulicama samog centra Carigrada. Odnose se na reditelja, glumce, cjelokupnu filmsku ekipu kao i na odgovorne u Ministarstvu kulture koji su dozvolili emitovanje nove serije "Veličanstveno stoljeće" ("Muhteşem Yüzul").

Naslov je izveden iz naziva najpoznatijeg sultana turske prošlosti - Sulejmana Prvog, odnosno, Sulejmana Veličanstvenog koji je Otomanskim carstvom vladao u 16. vijeku i to gotovo 50 godina.

Njegova moć i uticaj su u centru nove serije, bogate scenama u kojima glavni glumac Halit Ergenc (Onur iz "1001 noći") vrlo često poseže za svojim mačem i strastveno uzvikuje parole poput:

- Mi nismo više samo vladari Balkana! Osvojićemo i cijeli evropski kontinent! Budimpeštu, Beč, Rim…! Naš mač ćemo zariti u samo srce svih nevjernika Evrope!

Međutim, osim prikazivanja političkih ambicija slavnog sultana, reditelj u seriji vrlo detaljno prikazuje i (navodni, odnosno mogući) privatni život Sulejmana Prvog.

Turska je već u prvim danima prikazivanja ove serije bila na nogama. Sulejmana Veličanstvenog naime školski udžbenici i istoričari uvijek prikazuju kao osobu koja je bila veliki vjernik, musliman koji se strogo pridržavao svih propisa.

- A ovdje ga prikazuju kao pijanog vladara, alkoholičara i pohotnika koji se nije ustručavao čak ni od grupnog seksa! - izjavio je ovih dana Ahmet, jedan od najpoznatijih imama Turske i vođa jedne islamske sekte.

Po njegovom mišljenju, Sulejman Prvi je bio vladar koji je 46 godina upravljao Carstvom, monarh koji je u ime islama vodio svete ratove i uvodio reforme i koji zasigurno za kojekakve perverzne igre nije imao ni najmanje vremena.

S Ahmet-hodžom se slaže i veliki dio turske konzervativne javnosti koji kritike ne upućuje samo odgovornima dotičnog televizijskog programa već i političkom vrhu zemlje.

S obzirom na napade morao je da reaguje i turski ministar kulture Ertugrul Ginaj. Iako je i sam član konzervativno-religiozne stranke AKP, njegova reakcija na seriju je za sada relativno blaga:

- Moramo biti strpljivi. Ne može se cijela serija osuditi na osnovu nekoliko prvih epizoda. U Turskoj vlada demokratija i sloboda izražavanja i govora. Moramo se polako naviknuti na to da nam se neće uvijek sve sviđati što neko drugi kaže bilo o Sulejmanu Prvom ili osnivaču naše zemlje Ataturku - rekao je Ginaj.

Sa ministrom se slaže opozicija kao i sociolog Abdurahman Arslan koji ovu "dramu" oko serije, kako kaže, uopšte ne razumije. Njegov je prijedlog da se istorijski likovi i ubuduće prikazuju ovako ljudski prirodno i živo:

- Istoriju nisu stvarale samo savršene osobe lišene i najmanjih slabosti. Naprotiv. Ali, kada bismo ih sve tako idealizovali, postojala bi opasnost da ih postavimo u položaj svetaca što zasigurno ne bi bilo dobro - kaže Arslan.

Slično su očigledno mislili i stvaraoci spomenute serije, jer da su Sulejmana Veličanstvenog prikazali onako kako to priželjkuju pojedine islamske vođe, serija zasigurno ne bi imala takvu gledanost kakvu ima i koja se iz dana u dan povećava.

Golišave scene

Scene golišavih trbušnih plesačica i haremskih dama koje sa spomenutim sultanom grupno odlaze u krevet ne zaostaju za onima u kojima Sulejman Veličanstveni pije tekućinu koja svojom crvenom bojom više podsjeća na crno vino nego na neki voćni napitak.

priredio: Milenko Kindl

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana