Ranko Škrbić: Smijeniti neodgovorne direktore bolnica

Milka Milunović
Ranko Škrbić: Smijeniti neodgovorne direktore bolnica

Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske zatražiće da menayeri zdravstvenih ustanova u RS koji su kršili kolektivni ugovor za to snose odgovornost.

Ovo je u intervjuu za "Glas Srpske" izjavio ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Ranko Škrbić.

- Shodno zakonu i predviđenim mjerama, za njih će biti predviđene odgovarajuće sankcije. Kao ministar, tražiću odgovornost pojedinih lokalnih zajednica i da se takvi direktori bolnica i domova zdravlja, koji su doveli do ovakve situacije nerealnim trošenjem novca za plate, razriješe sa dužnosti - istakao je Škrbić.

On je pojasnio da u lokalnim zajednicama koje nisu razvijene, nije prirodno da direktori zdravstvenih ustanova imaju platu od 7.000 maraka i više.

* GLAS: Kakve su plate u zdravstvu RS?

ŠKRBIĆ: Ovdje su stvari prilično uređene, u odnosu na naslijeđeni period, kada su plate zdravstvenih radnika bile mizerno male, kada su bile neredovne i kada se na plate čekalo po nekoliko mjeseci i nisu isplaćivani ni pripadajući doprinosi. Isplatili smo sve zaostale plate, kao i ostala dugovanja zdravstvenih ustanova prema dobavljačima, koja su takođe bila enormna. Ušli smo u redovan sistem isplaćivanja plata. U 2007. godini došlo je do blagog povećanja i u 2008. godini smo značajno povećali plate kroz novi kolektivni ugovor, gdje smo tražili da ljekar ne može imati platu ispod 1.500 maraka. Bio sam prilično zadovoljan činjenicom da ćemo kroz plate vratiti bar dio digniteta doktora, medicinskih sestara i drugih radnika u zdravstvu.

* GLAS: Kolektivni ugovor je na kraju povučen. Zašto?

ŠKRBIĆ: Nažalost, došlo je do kršenja kolektivnog ugovora, koji, očigledno, nije bio ni najsrećnije osmišljen i dao je mogućnost pogrešne interpretacije i od strane zaposlenih, rukovodstva zdravstvenih ustanova. Dao je i "odriješene ruke" i poluge sindikatu da može da pritišće rukovodstvo zdravstvenih ustanova da se ponaša u skladu sa kolektivnim ugovorom.

* GLAS: Šta je Ministarstvo preduzelo da se spriječe zloupotrebe u primjeni kolektivnog ugovora?

ŠKRBIĆ: Zbog razloga koje sam naveo, Ministarstvo je izdalo uputstvo u kojem smo tražili da se plate u zdravstvu koriguju i da se uvede određena vrsta harmonizacije, i da se ne može dogoditi da pojedinci u određenim zdravstvenim ustanovama imaju po nekoliko puta veću platu u odnosu na radnog kolegu u drugoj ustanovi koji ima istu stručnu spremu. Izdavanje ovog uputstva izazvalo je određene konfuzije i nedoumice, reagovanje i nezadovoljstvo i sindikata i pojedinih zaposlenih. Posebna priča je zloupotreba kolektivnog ugovora od strane pojedinih direktora u desetak domova zdravlja. Oni su sebi, koristeći određene odredbe kolektivnog ugovora, mimo pravilnika, isplaćivali enormne plate, što je javnost dočekala na opravdano oštar način. To je imalo ružan prijem kod ostalih radnika zdravstva. Bilo je jasno da će izdvajanja po tom kolektivnom ugovoru veoma brzo prevazići naša očekivanja i da ćemo morati izdvojiti mnogo više novca nego što smo planirali. Zbog toga smo bili prinuđeni da povučemo kolektivni ugovor. Formirali smo komisiju i prva opcija je bila da pristupimo izradi novog kolektivnog ugovora, a druga opcija bila je izrada Zakona o platama kako bismo uredili ovu oblast.

* GLAS: Usvojen je Zakon o platama koji je naišao na oštro reagovanje sindikata, ali je ipak postignut kompromis Vlade RS i sindikata. Šta dalje?     

ŠKRBIĆ: Zakon o platama predvidio je 251 milion maraka za plate, što je blizu polovine buyeta namijenjenog za zdravstvo. Sindikat je oštro reagovao, ali su Ministarstvo i Vlada RS u dijalogu sa sindikalcima uspjeli da prevaziđu nesuglasice koje su postojale. Zakon ide u redovnu proceduru i primjenjivaće se u narednih 60 dana, tako da će plate za februar i mart biti isplaćene prema zakonu. U međuvremenu će komisija, sastavljena od predstavnika sva tri sindikata zdravstva, Ministarstva, Fonda zdravstvenog osiguranja RS i Vlade RS, pratiti i analizirati efekte zakona na plate. U tom periodu predložićemo najbolja rješenja, zajedno sa sindikatima jasno definisati odnose u isplatama, da bismo imali bolji i pravedniji sistem raspodjele i na adekvatan način nagradili radnike svih struka u zdravstvu. Rješenje uključuje i novi kolektivni ugovor, koji će biti prihvatljiv za sve strane.

* GLAS: Kakvo je stanje u zdravstvu Srpske?

ŠKRBIĆ: Stanjem u zdravstvu Srpske, sa jedne strane mogu biti zadovoljan, a sa druge strane mogu reći da nikad neću biti u potpunosti zadovoljan, jer uvijek može bolje. U protekle tri godine napravljeni su značajni iskoraci u unapređenju zdravstva, u odnosu na prethodnih 20 godina. Nastavljamo sa ulaganjem u zdravstvo, da ga napravimo još boljim i respektabilnijim, održivim. Da bi zdravstvo bilo održivo, potreban je zdrav, konkretan, realan i fer dijalog sa sindikatom i menayerima u zdravstvu.

* GLAS: U kojim segmentima zdravstva su primjetni pozitivni pomaci?

ŠKRBIĆ: Možemo govoriti o različitim segmentima zdravstvenog sistema. U primarnoj zdravstvenoj zaštiti, gdje smo maksimalno angažovani, pojedine sredine pomake vide kroz izgradnju novih zgrada, domova zdravlja, novih ambulanti porodične medicine, nove opreme koja dolazi u te ambulante, novog odnosa zdravstvenih radnika prema pacijentima, prema korisnicima tih usluga, novim programima prevencije i slično. Značajne iskorake smo napravili i u bolničkom sektoru, gdje smo uložili na desetine miliona maraka da bismo, prije svega, podigli dijagnostičke procedure na viši nivo, da bismo opremili sale, nabavili instrumentarij i slično.

* GLAS: Na koji način korisnici zdravstvenih usluga primjećuju pomake u razvoju zdravstva?

ŠKRBIĆ: Korisnici zdravstvenih usluga u zdravstvu imaju mnogo bolje usluge u odnosu na prethodni period. Proširena je značajno lista lijekova u RS, više se ulaže u liječenje, povećana su prava naših pacijenata. Mnogo smo uložili i u programe prevencije različitih oboljenja, prevashodno kardiovaskularnih bolesti, dijabetesa, mentalnog zdravlja, malignih oboljenja kao što su karcinom dojke, karcinom grlića materice kod žena i druga teška oboljenja.

Kriza  

* GLAS: Kako ekonomska kriza utiče na zdravstvo RS?

ŠKRBIĆ: Sindikat je prepoznao efekte ekonomske krize i na sektor zdravstva, i uspjeli smo da se dogovorimo o rješenjima koja su najbolja za sve nas i nadam se da sindikat neće insistirati na nekim stvarima koje nisu održive. Moramo da razumijemo finansijsku situaciju u zdravstvu. Uvijek ću se zalagati za to da plate u zdravstvu budu proporcionalno velike, imajući u vidu da ljekarski kadar nosi najveći teret.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Hrvati najavili snijeg
Hrvati najavili snijeg
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana