Ranjive majke u začaranom krugu

D. Keleč, V. Kulaga
Ranjive majke u začaranom krugu

Poslije porođaja, sedam od deset žena pati od tuge ili česte promjene raspoloženja, pokazala su mnoga istraživanja. Stručnjaci tvrde da je to normalna pojava koja nestaje poslije nekoliko mjeseci, ali nažalost nerijetko se dešava da se pretvori u pravu depresiju, koja može da bude opasna i za majku i za dijete.

Postporođajna depresija ili post partum (latinski naziv ovog poremećaja) je vrlo česta kod žena, a često se ne prepozna na vrijeme, jer i novopečena majka može da ne bude svjesna da pati od ovog poremećaja. O tome koliko ova depresija može biti ozbiljan problem sa katastrofalnim posljedicama, govore i podaci o čedomorstvu ili samoubistvu majki nedugo poslije porođaja, koji su se skoro dešavali i u našoj zemlji, ali i okruženju.

Profesor dr Aleksandar Milić kazao je da reakcije postporođajne depresije mogu da budu različite i da se  depresija može javiti u bilo kojoj trudnoći, ali ipak najčešće u prvoj.

- Ova vrsta depresije je povezana sa određenim simptomima, koji mogu biti uzrokovani samom traumom od porođaja, koji je vezan za bolove, neizvjesnost, određena emocionalna preživljavanja, strahove ili nesigurnost - rekao je Milić.

Milić ističe da su porodilje posebno ranjive tokom posljednjeg tromjesečja trudnoće, i u tom periodu postoji povećan rizik od depresije. Pored toga, svakodnevna iskustva novih majki, poput poremećaja sna, postporođajnog bola, te prošle i aktuelne psihološke traume djeluju kao faktori stresa koji utiču na stvaranje depresije.

- Nikad depresija ne može nastati ako već nema neki određeni patogeni faktor, koji je kod nekih osoba više ili manje izražen, a kod nekih majki može da završi i čedomorstvom ili samopovređivanjem - naglasio je Milić.

Milić je dodao da ukoliko se primijeti postporođajna depresija, prvo bi trebalo otići na razgovor sa ljekarom opšte prakse i ginekologom, a oni će ukoliko utvrde depresiju poslati ženu kod psihijatra.

- Lijekovi koje ljekar prepiše, mogu da pomognu već poslije nekoliko sedmica, ali neophodna je pomoć supruga, porodice i prijatelja, da bi se prevazišli svi problemi - dodao je Milić.

Trajanje postporođajne depresije

Postporođajna depresija može trajati dugo, čak toliko da ugrozi vezu sa djetetom. Zbog toga je treba prepoznati na vrijeme, jer majka može da pati od depresije, a da toga uopšte nije svjesna. Međutim, treba reći i da su kod sedam od deset žena prisutni neki od simptoma te bolesti. Sasvim je normalno da se žena osjeća tužno i prazno tokom prvih sedmica poslije porođaja. Smatra se da su ovi problemi uglavnom vezani za fiziološke uzroke. Ukoliko su loše raspoloženje i osećaj neprilagođenosti i samoće sve jači kod žena poslije poroda, treba da potraže pomoć stručnjaka. U ovom slučaju treba zaboraviti da će prvo beba osetiti majčino raspoloženje  koje nastaje uglavnom zbog osećaja usamljenosti i straha da neće biti na visini zadatka koji stoji pred njom, a zadatak je jedan i najveći - biti majka. To su osnovni elementi koji mogu izazvati mračno raspoloženje.

Psiholozi smatraju da neke žene postaju anksiozne i bebu doživljavaju kao uljeza.

Nasuprot tome, ima i onih novopečenih majki koje doživljavaju emotivnu krizu: zatvaraju se u sebe, razmjena osjećanja sa bebom postaje sve slabija i slabija, dok apsolutno ne nestane bilo kakva inicijativa sa majčine strane. I u jednom i u drugom slučaju depresivna majka ne uspijeva da ostvari kontakt sa bebom, da joj ponudi zaštitnički zagrljaj. Situacija ide i do te mjere da beba često može da se umiri samo ako je drži neka druga osoba. Bebin plač kod ovakvih majki stvara osjećaj nesposobnosti da se suoče sa novonastalom situacijom. To samo pojačava taj osjećaj, stvarajući začarani krug iz koga je teško da se sama izvuče.

Doktorka Elizabeta Radonjić kazala je psihotični oblik depresije, kada se može desiti i čedomorstvo ili samoubistvo javlja kod jedne od tri žena na hiljadu porodilja.

- Dodatna tragedija može nastati ako se depresija na vrijeme ne liječi , jer tada trpi i porodica i beba, ali sama žena - kazala je Radonjić i dodala da postporođajna depresija obavezno zahtijeva stručnu pomoć ljekara.

Depresija poslije poroda umanjuje kvalitet života

Većina žena poslije poroda doživljava određeni nivo stresa ili potištenosti. Ukoliko je ovo psihičko stanje intenzivnije i traje duže nego što je uobičajeno, naziva se postporođajnom ili postnatalnom depresijom. Oko 13 odsto žena poslije poroda pati od depresije, koja značajno umanjuju kvalitet života i oslabljuje ženinu sposobnost da se brine o djetetu.

Postporođajna depresija je izlječiva, a španski naučnici su pronašli tehniku kojom je moguće predvidjeti nastup te bolesti sa preciznošću od 80 odsto.

Glavni autor istraživanja s politehničkog sveučilišta u Valenciji Salvador Tortajada naglašava u jednoj od svojih studija da rana i blagovremena dijagnoza omogućava brzu intervenciju i sprečavanje razvijanja punih simptoma kod žena koje su u opasnosti da poslije poroda obole od postporođajne depresije.

Tehnika utvrđivanja rizika za ovaj oblik depresije obuhvata analizu gena za prenos serotonina (neurohormona odgovornog za raspoloženje), ženin stepen razdražljivosti, snagu društvene mreže na koju može računati, istorijat psihijatrijskih problema u porodici i emocionalne promjene tokom trudnoće. Faktori koji smanjuju mogućnost nastanka poslijeporođajne depresije su životno doba žene, jer su starije majke otpornije na depresiju i rad tokom trudnoće.

Dobra vijest je u tome da se ovo stanje može liječiti, i da je ženama danas ta pomoć lako dostupna.
Tokom trudnoće i poslije poroda, žena doživljava velike promjene koje su vezane za njeno psihičko stanje, emocije, način života i odnose sa okolinom i partnerom.

Osjećanja potištenosti i doživljaj bezrazložne tuge u trenucima kada majka misli da bi zapravo trebala biti srećna jer je rodila zdravo dijete, u stvari je više rasprostranjena, nego što se misli.

U 80 odsto slučajeva, žene poslije porođaja mogu doživjeti ovaj vid psihičkog stanja. To je uglavnom period velike osjetljivosti, tjeskobe i promjena u raspoloženju koje obično dostignu vrhunac tri do pet dana poslije poroda. Ovi simptomi najčešće nestaju u toku dvije sedmice poslije dolaska bebe na svijet i nije majkama potreban nikakav tretman. Međutim, ukoliko se takvo neprijatno psihičko stanje i dalje nastavi, riječ je o postporođajnoj depresiji.

Ona se uglavnom pojavljuje u prvih 12 mjeseci poslije poroda i to najčešće u prvih nekoliko sedmica ili mjeseci. Depresija može da varira - od blage ili skoro neprimjetne pa do veoma intenzivne depresije, koja traje duže vremena, a najčešće se javlja poslije prvog poroda.

Simptomi

Žene koje pate od postporođajne depresije mogu imati sljedeće simptome: osjećanje bezvrijednosti, slabo samopouzdanje, osjećanje krivice i neravnopravnosti sa drugima, ili majke imaju pretežno negativne misli, pesimistične su, imaju osjećaj da život nema smisla, brzo se nerviraju, lako zaplaču, imaju osjećaj da ne mogu da zadovolje sve zahtjeve koji se od nje očekuju, imaju probleme sa spavanjem, smanjen libido, uznemirene su, doživljavaju panične napade, lupanje srca, gubitak apetita, te poteškoće sa pamćenjem i koncentracijom.

Fizičke promjene

Još uvijek nije poznato zašto se javlja postporođajna depresija Neki od sljedećih faktora mogu uticati na takvo psihičko stanje... Rađanje djeteta, bilo ono lakše ili teže, značajan je događaj koji žensko tijelo doživljava. Hormonalne promjene koje se dešavaju u tijelu žene utiču na hemijske promjene u mozgu, mijenjajući tako psihičku ravnotežu. U ovom periodu, dijete zahtijeva puno pažnje tako da žena nema dovoljno vremena za spavanje. To dovodi do iscrpljenosti, a isprekidano spavanje dodatno otežava ženi da prebrodi početnu depresiju.

Emocionalne promjene

Poslije poroda žena doživljava velike promjene koje su dodatna poteškoća njenim novonastalim obavezama oko novorođenčeta. Te poteškoće otežavaju oporavak žene, a one mogu biti: promjene u načinu spavanja, promjene u relaciji sa partnerom, gubitak samostalnosti, a za neke žene problem je i konstantna briga o djetetu koja postaje prevelika obaveza.

Socijalne promjene 

Uobičajeni socijalni mit i pritisak da žena treba da ima djecu dok je vrlo mlada, doprinose ovom problemu. Mlada majka se ne osjeća uvijek spremnom za materinstvo. Ona može doživljavati svoju novu životnu poziciju i ulogu majke sa osjećajem frustracije - kao gubitak vlastite slobode i mladosti, osjeća da je preopterećena obavezama oko djeteta, da postepeno gubi kontakte sa prijateljima i nema više vremena i mogućnosti da ostvaruje svoje ciljeve i želje. Svakodnevica kao što je, na primjer, život na jednoj plati, može još više pogoršati situaciju. 

Dodatni faktori koji mogu povećati rizik od postporođajne depresije su: prethodni slučajevi depresije kod same osobe ili u njenoj porodici, loši odnosi sa partnerom ili nedostatak partnera, nedostatak očekivane podrške tokom poroda, porođajne komplikacije u majke ili djeteta, kada porod nije ispunio očekivanja majke, preuranjeni ili zakasnjeli porod, rođenje blizanaca ili više beba, negativni osjećaji ili slaba prisnost sa bebom, problemi sa zdravljem bebe, neželjena ili "zločesta" beba.

Vidovi liječenja

Postoje različite opcije u liječenju postporođajne depresije, a između ostalog to su: uzimanje lijekova, psihoterapija, savjetovanje i grupni tretman.

Najefikasniji tretman je uzimanje lijekova protiv depresije u kombinaciji sa psihoterapijom. Neki se lijekovi mogu uzimati i dok se doji, ali je za to uvijek potrebna konsultacija sa doktorom. Sami lijekovi nikada nisu dovoljni i njihovo uzimanje mora da bude popraćeno i psihološkim savjetovanjem.

Kako pomoći samoj sebi

Mora se imati na umu da ovaj stresni period života neće zauvijek potrajati, cijeniti novonastalu ulogu majke i nastojati biti samouvjereni i zadovoljni majčinstvom.
Pobrinite se za vlastito zdravlje i zadovoljstvo, i pokušajte da održite smisao za humor. Mlade majke moraju održavati aktivan društveni život i  družiti se sa majkama koje žive u blizini ili zvati stare prijatelje.

Pomoć stručnjaka

Razgovor o postojećim problemima sa partnerom ili ženama koje su doživjele slično iskustvo, može da pomogne onima koje poslije porođaja osjete simptome postporođajne depresije. Ali često je potrebna i profesionalna pomoć. To je moguće učiniti telefonskim razgovorom sa specijalizovanom službom za postporođajnu depresiju. Takođe, doktor opšte prakse može da napravi procjenu psihičkog stanja porodilje, posavjetuje, osigura liječenje ili uputi odgovarajućem specijalisti.

Depresija prije porođaja

Postporođajna depresija se može javiti i prije porođaja, i to najčešće zbog nedostatka energije, teškoće na poslu, ili nekih sentimentalnih problema, želja za bjekstvom od obaveza i odgovornosti. U ovom slučaju priprema za porođaj može biti veoma korisna, kao i razgovor sa stručnjacima, ali i prijateljima, da bi se prebrodila kriza.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana