Rafting turistička atrakcija

D. Keleč, M. Miljić
Rafting turistička atrakcija

Ako ovog ljeta niste u mogućnosti da odete na more, to ne znači da nema drugog načina da pobjegnete iz grada tokom tropskih vrućina i dobro se provedete. Odlazak na neku planinu, rijeku ili banju u Srpskoj, paraglajding, rafting… samo su neke od mogućnosti za odmor, zabavu i zaboravljanje na svakodnevicu.

Sasvim sigurno ima mjesta na kojima se može odmarati i uživati u svako doba godine, pa i ljeti, a tokovi rijeka Vrbasa, Tare i Plive, planinska područja Kozare, Sutjeske, Jahorine, Lisine, Ozrena samo su neke od destinacija koje su idealne za odmor.

Čari rijeka i kanjona

Za one koji vole da svoj odmor provedu aktivno, uz adrenalin i hladnu rijeku, u Turističkoj organizaciji Republike Srpske (TORS) preporučuju različite sadržaje.

- Nevjerovatne trenutke oni koji su po prirodi avanturisti mogu da dožive spuštajući se najljepšim dijelovima kanjona Vrbasa i Tare, na rijekama koje predstavljaju top rafting destinacije. Ljubitelji aktivnog odmora, prirode, te svih onih mjesta koja čuvaju duh istorije i tradicije, pronaći će svakako u Srpskoj kutak za sebe - ističu u TORS-u.

U jednom od brojeva uglednog turističkog časopisa "Nešnel geografik traveler", sa turističkim programom pod nazivom "Rafting trifekta" Republika Srpska zauzela je ubjedljivo prvo mjesto u Evropi, iako su u konkurenciji bile mnogo poznatije turističke destinacije kao što su italijanska Toskana, francuska Provansa i mnoge portugalske, ruske i španske turističke destinacije.

Zahvaljujući raftingu i splavarenju Vrbasom i Tarom, Republika Srpska postala je nezaobilazna destinacija na svim turističkim mapama svijeta.

Rijeku Vrbas je i američki sajt "Smartertravel" uvrstio u top deset avanturističkih destinacija ovog ljeta. Ovaj sajt preporučuje putnicima avanturistima da probaju rafting na Vrbasu, Tari i Neretvi, i to riječima: "Putovanje kroz balkanski Veliki kanjon". Tako su se naše rijeke našle na turističkoj mapi svijeta uz egipatske piramide, Peru, Aljasku i Kubu.

Rijeke Drina, Pliva i Ugar pravi su "mamac" za sve ljubitelje flaj-fišinga.

- Stanovnici Srpske treba da iskoriste svoje slobodno vrijeme na najatraktivniji način i posjete ove prirodne revire gdje ih očekuju uslovi za ribolov, kakvi se rijetko sreću u ovom dijelu Evrope - kažu u TORS-u.

Na Plivi će se od 25. do 3. avgusta ove godine održati Umjetnička kolonija Pliva u organizaciji galerije LTG, a učesnici će imati priliku da stvaraju i uživaju u čarobnom ambijentu na izvoru Plive.

Selektor Međunarodne likovne kolonije na izvoru Plive je profesor Milivoje Unković, a ove godine u koloniji učestvuje 12 likovnih umjetnika iz Španije i Srbije.

Banjski i eko-etno turizam

Da je turistička ponuda RS svestrana i da su na raspolaganju destinacije i za one koji vole mirniji odmor, pokazuju brojni banjski centri u Srpskoj.

Iako su bazirane prvenstveno na pružanju zdravstvenih usluga i liječenja, iz godine u godinu ima sve više onih koji žele da ih posjete isključivo radi odmora.

U ponudi su banja Vrućica u Tesliću, banja Slatina, banja Dvorovi u Bijeljini, Višegradska banja…

Veliki broj turista voli i posjećuje atraktivne eko-etno destinacije u Srpskoj, kao što su etno-selo "Stanišići" kod Bijeljine i sve poznatije područje Šipova i njegove okoline, koje zahvaljujući brojnim seoskim domaćinstvima postaje sve interesantnija lokacija na turističkoj mapi.

U blizini Šipova nalazi se izletište Janjski otoci, legendarni spoj prirodne sile i ljepote.

- Turistima je na raspolaganju i bogata ponuda seoskog turizma planine Ozren, gdje posjetioci mogu da uživaju u mirnom i prijatnom ambijentu. Tu je i atraktivno izletište "Eko-centar Ljekarice", koje je smješteno između Banjaluke i Prijedora - rekli su u TORS-u.

Tradicija i kultura

Jedna od turističkih atrakcija koje obavezno treba vidjeti je i Andrić grad u Višegradu koji je odnedavno otvoren za posjetioce.

Posjetioci mogu prošetati glavnom ulicom - Korzom, pogledati građevine Andrićevog instituta, Gradske kuće, hotela, robne kuće, kao i druge objekte građene po uzoru na građevine iz doba srednjovjekovne srpske istorije i vremena austrougarske vladavine.

Završen je veleljepni Trg Nikole Tesle na kome dominira 2,4 metra visok spomenik nobelovcu Ivi Andriću. U vrijeme posjeta radi i Gradska kafana "Goja".

U Trebinju se može obići neki od evidentiranih 29 nacionalnih spomenika, kao i Muzej Hercegovine u kome se nalazi ogromno arheološko blago. Tu su i kula Brankovića iz 14. vijeka, kule u Bugovini, Skočova kula u Gomiljanima.

Turisti mogu da obiđu i srpski srednjovjekovni nacionalni spomenik Stari grad u Srebrenici, Đurđevac kod jezera Perućac, srednjovjekovni manastir Presvete trojice u Sasama, a u Rogatici Most na Žepi, nekropolu sa stećcima Borak, Retep-pašinu kulu, kao i još 87 lokaliteta sa 2.628 stećaka...

U Doboju pažnju privlači spomenička cjelina "Kastrum".

- Za ljubitelje tradicije i kulture, ovoga ljeta preporučujemo i obilazak srednjovjekovnih manastira Srpske, koji u svojim riznicama čuvaju duh naroda sa ovih prostora. To su manastiri Tvrdoš, Duži, Petropavlov, Hercegovačka Gračanica, Sase i Lovnica - kažu u turističkim organizacijama.

Festivali i takmičenja

Festivali, sportska takmičenja, kulturne, zabavne i brojne druge manifestacije jedan su od načina na koji se mnogi turisti odlučuju da upoznaju ljepote i duh Srpske.

- Ovog ljeta u Srpskoj sve stanovnike i turiste koji nas posjete očekuju brojna dešavanja, kao što je "Demofest" u Banjaluci, koji će trajati od 26. do 28. jula, zatim "Zvorničko ljeto 2012" koje će biti organizovano 2. avgusta, Međunarodni rukometni turnir TV šampiona u Doboju od 21. do 25. avgusta - kazali su u TORS-u.

Dodaju da turisti ne treba da propuste vožnju popularnim "ćirom", koji saobraća na relaciji od Mokre Gore, preko Dobruna do Višegrada.

U Turističkoj organizaciji Banjaluka kažu da postoji niz manifestacija koje iz godine u godinu privlače sve veći broj učesnika i posjetilaca u grad na Vrbasu.

- Jedna od njih je "Ljeto na Vrbasu" koja se završava u nedjelju. Njen cilj je obogaćivanje turističke ponude grada kroz objedinjavanje svih aktivnosti koje se održavaju na rijeci Vrbas i njegovim obalama u ljetnjem periodu, obogaćivanje sportskog i kulturnog života grada, podizanje svijesti građana i turista o vrijednostima i specifičnostima Vrbasa, kao i podizanja svijesti građana o njegovoj zaštiti - istakli su u Turističkoj organizaciji Banjaluka.

Za ljubitelje prirode tu je Zelenkovac, planinsko izletište koje se nalazi pored sela Podrašnica u Mrkonjić Gradu.

Izletište je sačinjeno od doline istoimenog potoka, na kojem je prije nekoliko vijekova izgrađeno petnaestak vodenica. Jednu od njih je 1985. proširio i preuredio u svoj atelje slikar Borislav Janković. U aprilu 2002. godine ovo mjesto je dobilo status ekološke zone.

U preuređenoj vodenici Janković je otvorio i umjetničku galeriju pod nazivom: "Zašto nije otišao Boro!?". U galeriji se nalazi kolekcija umjetničkih dijela, etnografskih i drugih kulturnih sadržaja. U ovo izletište dolaze i drugi umjetnici, novinari i turisti, a tu se održavaju i različite manifestacije: obilježavanje dana planete Zemlje, Đurđevdanski susreti - prvomajski uranak, sajam narodnih instrumenata, turnir u gou, međunarodni kamp volontera, likovna kolonija. Najatraktivniji je džez festival koji će biti održan 28. i 29. jula.

Na Zelenkovcu je izgrađeno nekoliko drvenih kućica, bungalova, mlinova, klupa i drvenih mostića.

Ništa manje atraktivan nije ni kompleks "Vile Ribnik" u Ribniku koji se sastoji od četiri vile: "Pliva", "Sana", "Vrbas", "Una" kao i jednog bungalova "Luka".

U sklopu kompleksa je i vinski podrum, mjesto gdje možete da isprobate neka od vrhunskih vina

U neposrednoj blizini vila, nalazi se i bungalov "Luka", koji je luksuzno opremljen, a tu je i vrhunski restoran.

Pećine

Ljubitelji avanturizma mogu da obiđu i neke od pećina Republike Srpske, koje su pod zaštitom Zavoda za zaštitu kulturno-istorijskog i prirodnog nasljeđa Republike Srpske. Najduža pećina Republike Srpske je Velika pećina.

Tu su i pećina Orlovača u opštini Pale, kao i najveći ledeni podzemni objekat u Republici Srpskoj - jama Ledana u opštini Ribnik.

U pećini Pod lipom su otkriveni paleolitski gravirani crteži koji su najstariji na prostoru Republike Srpske. Pored crteža, otkrivene su i kamene alatke i oruđa, artefakti koji su datirani u donji, srednji i gornji paleolit.

Nacionalni parkovi

Nacionalni parkovi Kozara i Sutjeska su prirodno blago Republike Srpske. Posjetioci ovih prirodnih oaza mogu da uživaju u raznovrsnim sadržajima, kao što su planinarenje, biciklizam, šetnja uređenim pješačkim stazama.

U okviru Nacionalnog parka Sutjeska pravi izazov za turiste predstavlja prašuma Perućica, najveći očuvani prašumski rezervat u Evropi, te osvajanje Maglića, najvišeg vrha u BiH.

Svi koji žele da izbjegnu vrele ljetne dane u gradu mogu da uživaju i na olimpijskoj ljepotici Jahorini.

Bardača i Gromiželj

Neprocjenjivo blago ne samo opštine Srbac nego i cijele RS predstavlja nadaleko poznata Bardača, rezervat prirode sa 11 jezera, jedinstven na ovim prostorima, rijetko područje prirode sa kolonijama zaštićenih ptica močvarica, barskom i vodenom florom i faunom.

Bardača ima brojne mogućnosti za rekreativni turizam, a svake godine tu se održava i tradicionalni gastrofest koji privlači brojne goste.

Bara Gromiželj, kod Bijeljine, stara je 450 miliona godina i predstavlja destinaciju koju obavezno treba da obiđu ljubitelji prirode. To je mjesto sa živim pijeskom i staništem rijetke vrste ribe "umbra krameri".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana