Rafael Izraeli: U BiH neizbježne terorističke akcije

G.Maunaga, M. Kindl
Rafael Izraeli: U BiH neizbježne terorističke akcije

Izraelski analitičar islamskog radikalizma i profesor na Istraživačkom institutu "Truman" Hebrejskog univerziteta Rafael Izraeli u intervjuu za "Glas Srpske" kaže da su Amerikanci i Evropljani prekinuli stoljetni hrišćanski kontinuitet u centralnoj Evropi.

- Hrišćanstvo je stotinama godina bilo prisutno od Rusije, kroz centralnu Evropu, preko bivše Jugoslavije do Grčke, odnosno Egejskog mora. Sad su tu islamske zemlje BiH i Kosovo, a uskoro će im se pridružiti i Makedonija. To je klin u srcu hrišćanstva u Evropi i to je najgora stvar koju su Evropa i Amerika mogle učiniti - kaže Izraeli. 

* GLAS: Tvrdite i da teroristički napad u Mumbaiju pokazuje da Zapad nije ništa naučio od sličnih akcija u Madridu, Baliju pa ni sedam godina nakon 11. septembra, te da su islamski teroristi sada u stanju da realizuju novu strategiju. Možete li pojasniti te stavove?

IZRAELI: Nakon 11. septembra "Al-Kaida" je objavila tekst u kome je pojašnjena nova strategija. Ona se zasniva na tome da se danas više ne treba boriti protiv vojnika jer Zapad u tom slučaju uvijek pobjeđuje. Navodi se da je važnije pridobiti televiziju na svoju stranu nego imati pod komandom diviziju jer se tako stvara slika u kojoj su teroristi slabija strana. U tom tekstu se kaže: "Ako ste slabi, izgubićete rat. Ali ako ste jaki, izgubićete i više, jer vas drugi vide kao onoga koji ugnjetava slabe." Najbolji primjer je Mumbaji. Teroristi su organizovali napad i pobjegli, a Indija je nemoćna. Veoma slična je situacija sa Izraelom i Palestincima. Kad Amerika odluči da u Avganistanu izvrši protivudar na talibane, cijeli svijet okrivljuje Ameriku zato što je uzvratila udarac. Ta strategija pokazala se prilično dobrom.

* GLAS: Vidjeli smo da je lažna slika agresora i žrtve u slučaju BiH postigla svoj cilj. Da li "Al-Kaida" radi nešto slično, prikazujući sebe i svoje članove kao takozvane žrtve, iako "agresor" (npr. koalicione snage) pokreću vojne kampanje tek nakon terorističkih napada?

IZRAELI: Ako se vratimo na novu strategiju terorista iz prethodnog odgovora, to je upravo njena primjena. Ako ratujete protiv Zapada na način kako to rade pobornici džihada, pridobijete javnost jer se uvijek prikažete kao žrtva. Evropa uvijek okrivljuje SAD. Evropa se plaši muslimana jer ih je na tom kontinentu sve više. I zato Evropa krivi Ameriku. Umjesto da pošalje svoje vojnike da se bore rame uz rame sa američkim, Evropa to čini na kašičicu. U Iraku se nalazi tek nekoliko stotina vojnika iz Evrope, a u Avganistanu samo 200. Što znači da najveći teret borbe snose SAD koje su u taj rat uložile mnogo novca, a njihovi saveznici ih kritikuju.

* GLAS: Kako gledate situaciju na Balkanu danas?

IZRAELI:  Osnovna ideja u vrijeme kad je Amerika odlučila da pod okriljem NATO-a bombarduje Srbiju i tako se umiješa u kosovski konflikt, bila je da se Balkan razvija po modelu Turske prije 2002. godine. Tada je Turska još bila zemlja umjerenog islama. Podrškom zemljama nastalim raspadom bivše Jugoslavije smatralo se da će se islam na Balkanu razvijati po obrascu Turske. Dogodilo se suprotno.

Prvo, 2002. godine u Turskoj je na vlast došla muslimanska fundamentalistička stranka. Njen lider Tajip Erdogan bio je u zatvoru zbog svojih džihadsko-ekstremističkih shvatanja, ali je došao na vlast. Tako je propao američki plan. Muslimanski fundamentalisti su ojačali.

U centralnoj Evropi stotinama godinama vladao je hrišćanski kontinuitet: od Rusije, kroz centralnu Evropu (Poljska, Ukrajina, Mađarska), preko prostora bivše Jugoslavije do Grčke, odnosno Egejskog mora. Amerikanci su, u saradnji sa Evropljanima, prekinuli taj kontinuitet. Zbog toga sad imate klin u srcu hrišćanstva u Evropi koga čine islamske zemlje BiH i Kosovo. Uskoro će im se pridružiti i Makedonija. Vrlo brzo će i muslimani Sandžaka, u srcu Srbije, krenuti istim putem. To je najgora stvar koju su Evropa i Amerika mogle da učine. 

* GLAS: Koliko je BiH važna karika u lancu terorizma?

IZRAELI: Na sreću po sve, u BiH postoji Republika Srpska koja je snažna protivteža Sarajevu u kome je mnogo Iranaca i drugih ekstremista. Neki od njih djeluju otvoreno, a neki tajno. Svakodnevni su letovi aviona iranske vazduhoplovne kompanije između Sarajeva i Teherana. Ti avioni sigurno ne prevoze slatkiše. Mnogi koji podržavaju mudžahedine i dalje borave u Sarajevu i u drugim mjestima. Njihovu snagu teško je procijeniti. U Izraelu znamo za vođe islamističkih pokreta ili imame u sarajevskim džamijama koji izdaju proglase i pomažu muslimanskim ekstremistima sa stranim državljanstvima koji prolaze kroz Sarajevo. Mislim da bi se, što se tiče Makedonije i Kosova, situacija u budućnosti mogla pogoršati. U Makedoniji je Evropska zajednica već prisilila makedonsku vladu da dijeli vlast sa Albancima. Oni nastavljaju i da dolaze u BiH kao što su nekada naselili Kosovo i kao što to sada rade na jugu Srbije. Balkanske države su nemoćne. Ako preduzmu nešto protiv Albanaca biće optužene da su rasističke. A ukoliko ne učine ništa, jednostavno će predati svoju teritoriju osvajačima.

* GLAS: Prijeti li BiH mogućnost terorističkih akcija?

IZRAELI: To je neizbježno jer to je razlog koji opravdava postojanje džihada koji je u porastu. Islamistički pokret koji promoviše džihad jača, ali ne samo zato da bi u demografskom smislu prevladao u zemlji u kojoj se razvija. Oni žele da zavladaju Evropom, kao i to da Turska, u kojoj živi 75 miliona muslimana, postane dio Evropske unije. Ako se to dogodi, Evropa će imati ne sadašnjih osam, nego 20 odsto, dakle oko 110 miliona muslimana. To je broj koji Evropu dovodi u veliku opasnost koju ona neće moći da otkloni ako ne počne ograničavati priliv muslimanskih imigranata.

* GLAS: U kakvoj je poziciji Srpska u odnosu na Federaciju BiH i na region?

IZRAELI: BiH je sama po sebi ništa, jer je sastavljena od dvije komponente. RS je postigla ogroman napredak. Banja Luka izgleda kao i bilo koji evropski grad. Impresivno je što su ti ljudi veoma privrženi svojoj otadžbini. Da su Srbi u Srbiji postupili na ovaj način, umjesto da su ostavili Kosovo Albancima, na Kosovu bi Srbi proširili svoje oblasti. Tada problem Kosova ne bi ni postojao. Jer, teritorijalni suverenitet nije poklon, on se mora osvojiti, a zatim braniti. Ako odete, druga strana će preuzeti i pobijediti. Tu su lekciju građani Srpske veoma dobro naučili. U ekonomskom smislu, BiH zavisi upravo od Srpske koja je uspješnija i koja privlači više investitora. To bi se moglo primijeniti i na ostatak Balkana.

* GLAS: Analitičari islamskog terorizma tvrde da islamske teroriste u BiH sponzorišu neki članovi političkog vođstva bosanskih muslimana. Kakva su Vaša saznanja o tome?

IZRAELI: Nema sumnje da se za vrijeme rata događalo upravo to što tvrde analitičari. Analizirao sam "Islamsku deklaraciju" Alije Izetbegovića koja u ideološkom smislu podržava tu vrstu agresije i aktivnosti muslimana u cilju preuzimanja BiH i Balkana. Izetbegović je želio ponovno uspostavljanje Otomanske imperije. Postoji jedna hrabra novinarka iz Hrvatske koja priprema izvanredan film o džihadu u BiH. Ove sedmice će doći u Izrael da obavi sa mnom intervju za film. Kad taj film bude prikazan, vidjećete kakav je odnos postojao među različitim grupama u BiH za vrijeme i nakon rata.

Borba

* GLAS: Postoji li uopšte efikasan način borbe protiv terorizma i džihada?

IZRAELI: Postoje tri aspekta te borbe: prevencija, kazna i zastrašivanje. Prevenciju primjenjuje Izrael gradeći zid koji razdvaja palestinske teritorije od ostatka zemlje. U Izraelu provjeravanje se vrši u svakoj školi, bioskopu, supermarketu, restoranu i kafiću. Mnoge stvari se mogu i kod vas učiniti. Prevencijom možete smanjiti vjerovatnoću terorističkog napada i do 95 odsto. Ali onih pet do deset procenata uspjelih napada mogu izazvati veliku štetu. U tom slučaju treba primijeniti oštro kažnjavanje. A da biste znali koga da kaznite, trebate da imate dobre obavještajne podatke, da se ne dogodi ono što se dogodilo Americi u Avganistanu: teroristi su izvršili udar na SAD, ali SAD nije uhvatila krivce, koji su poginuli u udaru aviona u Svjetski trgovački centar. Posljednji aspekt je zastrašivanje. On se svodi na to da neprijatelj shvati da će napadi imati teške posljedice po njega.

Izrael

* GLAS: Mogu li se stalni napadi islamskih terorista na Izrael odraziti i na druge dijelove svijeta?

IZRAELI: To se već događa. Izrael je veoma uspješan u sprečavanju terorista jer su preduzeti odgovarajući koraci, kao što je izgradnja zida. Taj zid smanjio je terorističke napade na Izrael za 90 do 95 odsto. Nevjerovatno je da svijet osuđuje Izrael zbog izgradnje tog zida. Dok su teroristi izvodili napade na Izrael niko se nije bunio. Muslimanski teroristi su uvidjeli da ih niko ne osuđuje. Zato oni nemaju razloga da prekinu napade, a osude na račun Izraela ih ohrabruju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Hrvati najavili snijeg
Hrvati najavili snijeg
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana