Radio Drvar jedini glas Srba

Danijela Bajić
Radio Drvar jedini glas Srba

Riječi spikera sa Radio Drvara vjesnik su nade da se srpski glas još čuje u Livanjskom kantonu, a ovaj medij, baš kao i povratnici u FBiH, teško opstaje u surovim vremenima, ali prkosno i odlučno bori se za svjetliju budućnost, kako svoju, tako i Srba u Glamoču, Grahovu i Bosanskom Petrovcu.

Za ovaj radio, koji se prvi put oglasio početkom juna 1974. godine, govorili su brojni zvaničnici, kao i umjetnici, sportisti, ali i obični ljudi koji svakodnevno vode borbu za opstanak i ostanak na vjekovnim ognjištima.

Kolektiv Radio Drvara, jedinog srpskog medija u Federaciji BiH (FBiH) koji cjelodnevni program emituje na srpskom jeziku, čine svega dva zaposlena.

Iako rade u veoma teškim uslovima, njih dvoje drže jedino volja i želja da se glas srpskih Krajišnika i dalje čuje.

U proteklom periodu svjedočio je ovaj medij o brojnim previranjima, burnim zbivanjima, profesionalno i nepristrasno, što ga je očuvalo u medijskom prostoru.

Urednica, spikerka i novinarka Radio Drvara Jelena Dešić kazala je za "Glas Srpske" da ovaj medij nastoji da prati svaki događaj vezan za srpski narod u povratničkim opštinama, ali i da prenese informacije iz Republike Srpske, Srbije, zemalja iz regiona i svijeta.

- I pored toga što se radi o dvočlanoj ekipi, trudimo se da autentično, objektivno i vjerodostojno prikažemo život u lokalnoj sredini. Često smo išli i ispred vremena i događaja trudeći se da slušaocima pružimo potrebne informacije o događajima koji su smješteni u blisku budućnost, a predvidivi su - priča Dešićeva dodajući da ovaj savremeni elektronski medij emituje 24 časa kvalitetnog programa, informativnog, edukativnog, obrazovnog, dokumentarnog, kulturnog, vjerskog, omladinskog, dječijeg, zabavnog, humanitarnog i sportskog, nastojeći da zadovolji ukuse i potrebe slušalaca svih uzrasta.

Unazad pet decenija bilo je, nastavlja ona, velikih uspona i padova, izazova i mnogobrojnih problema.

A stone building with a stone wallDescription automatically generated

- Najčešći problemi su finansijske prirode, često smo u situaciji da kasne plate po nekoliko mjeseci, tekuće obaveze se gomilaju, stižu dugovanja, a mi i pod svim tim pritiscima ostajemo i vodimo bitku za opstanak. Početkom ove godine smo bili u situaciji da zbog nagomilanih dugova budemo ugašeni - kazala je Dešićeva.

U tom teškom trenutku ruku spasa pružila je, prema njenim riječima, Republika Srpska, tačnije predsjednik Milorad Dodik koji je radiju uputio finansijsku pomoć dovoljnu da se spase jedini srpski glas u FBiH, ali ipak ne i toliko dovoljnu da riješe sve svoje probleme.

- Obraćali smo se mnogima, kantonu, Federaciji, brojnim institucijama i kompanijama, ali ni danas nije stigao odgovor. Jedina nada u naš opstanak je Republika Srpska i Srbija, koje nas, vjerujem, nikada neće ostaviti i nikada neće dozvoliti sa jedini srpski glas - Radio Drvar, u FBiH nestane. I ovom prilikom upućujem apel našoj Srpskoj i Srbiji da nas nikada ne zaborave i pomognu Radio Drvaru koji je u izuzetno teškoj situaciji - poručila je Dešićeva.

Radio Drvar svakodnevno svojim vjernim slušaocima prenosi vijesti iz zemlje i svijeta, obavještava o velikim i značajnim događajima u Drvaru, upoznaje ih sa svim važnim informacijama.

- Često zbog loše i dotrajale opreme, stare i po nekoliko decenija, građani nisu u prilici da slušaju Radio Drvar, jer dolazi do prekida u emitovanju programa. Tada nas zovu slušaoci iz sela kojima je to zapravo jedini, vjerovatno, način da mogu da čuju neke informacije iz grada - kazala je ona.

Jedini izvor prihoda im je, nastavlja ona, opština Drvar, koja je i njegov osnivač, ali i ona se, takođe, nalazi u nezavidnoj finansijskoj situaciji.

- Mi nismo u mogućnosti da ulažemo u opremu koja bi poboljšala uslove rada i poslovanja. Naša oprema stara je više decenija. Da imamo mogućnosti da samo predajnike pojačamo novijom i kvalitetnijom opremom, sigurna sam da bi naš glas mnogo dalje dopirao - rekla je Dešićeva podsjećajući da je ovo jubilarno, 50. ljeto Radio Drvara.

I ovaj jubilej je, kaže, obilježen na simboličan način, a poklon u vidu donacije ili neka finansijska pomoć bi i te kako dobrodošli da Radio Drvar koliko-toliko stane na noge.

- Pet decenija je iza nas, ali vjerujem da će ih biti bar još toliko i pred nama, jer Radio Drvar će opstati na medijskom nebu. Nekako vjerujem da ćemo u godinama ispred nas imati bolje uslove rada, više zaposlenih i jaču podršku Srpske i Srbije jer one su garant opstanka Radio Drvara, ali i srpskog naroda u FBiH - naglasila je Dešićeva ističući da je ovaj medij, kao svjedok vremena i vjerodostojni hroničar dešavanja, bio i ostao u službi vjernih slušalaca.

Zaposleni na jedinom srpskom mediju u FBiH, koji nema pomoć od kantonalnih vlasti, ulažu sve napore kako bi se srpski glas i dalje čuo.

- Nikad nijednu marku nismo dobili od, recimo, Vlade Livanjskog kantona i to za nas ovdje predstavlja jedini, ali veliki pritisak - istakla je Dešićeva.

Prvi i jedini glas sa Radio Drvara koji dopire do ušiju slušalaca je, inače, glas diplomirane profesorice filozofije, koja se novinarstvom bavi desetak godina. Novinarstvo je, kaže, njen životni put.

- Moja misija je da pomognem ljudima u rješavanju brojnih povratničkih problema - kazala je ona.

Mještani

Mještani ove, kao i okolnih opština kažu da je Radio Drvar jedini medij iz okruženja kojem vjeruju i da nije njega, ne bi znali šta se dešava oko njih.

- Uz Radio Drvar, uz koji su odrasle mnoge generacije, radimo i živimo i dan-danas. Nama povratnicima mnogo znači, jer zahvaljujući radiju znamo šta se dešava kod nas, ali i u svijetu - kazala je Jadranka Adamović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana