Radikalni islamisti uče o ‹neophodnom odsijecanju glava›

Goran Maunaga
Radikalni islamisti uče o ‹neophodnom odsijecanju glava›

Na tribinama pod nazivom "Zato što on tebe voli" koje se, poslije BiH, održavaju po gradovima Njemačke među pripadnicima bh. dijaspore, glavni predavač je osnivač u Njemačkoj zabranjene organizacije "Poziv u raj" Muhamed Sejfudin Čiftči (Abu Anes) koji podučava da je "odsijecanje glave primjerena kazna za odricanje od islama".

Te poruke se mogu čuti na video-zapisima sa njegovih predavanja u BiH i Njemačkoj koje postavlja na internetu. Tribine po BiH održavane su donedavno, a voditelj programa bio je direktor organizacije "Alem" (zabranjena "Aatrij") Elvir Čolaković, bivši predsjednik Kantonalnog odbora Aktivne islamske omladine (AIO) čije je djelovanje u BiH takođe zabranjeno. Čolaković u posljednje vrijeme promoviše radikalno-islamističke, "propovjedničke" knjige.

Organizatori tih predavanja, na kojima je prisustvovalo po 1.000 ljudi, bili su organizacija "Svjetlo BiH", opštinski odbori i razna udruženja građana čije je djelovanje sumnjivo.

Sagovornik "Glasa Srpske" koji je blizak bezbjednosnim strukturama kaže da su uz tribine organizovane i izložbe muzejskih eksponata i fotografija iz spomen-soba boraca Armije RBiH od 1992. do 1995. godine.

- Posebne dobrodošlice izražavane su borcima i ratnim komandantima Armije RBiH. Na tribinama govore i konvertiti iz Njemačke Kai Čarli Kruger, bivši aktivista njemačkog nacističkog pokreta, Majkl Hašike, bivši ministrant u katoličkoj crkvi u Poljskoj i bivši katolik Marko Korbik. Oni opisuju razloge svog prelaska na islam koji danas uče od Čiftčija - kaže on.

Dodaje da se tom prilikom učesnicima poklanjaju DVD sa islamskim predavanjem konvertita Pjera Vogela pod nazivom "Šta je smisao tvog života". Dodaje da te manifestacije podržavaju zvaničnici opština i službe za boračko invalidsku zaštitu.

Pjer Vogel takođe je jedan od najaktivnijih predavača u BiH koji sada tribine drži među bh. dijasporom u Njemačkoj. On na predavanjima zvanično ne odobrava korišćenje nasilnih sredstva i terorističkih samoubistva u svrhu osvete, ali o teroristima i njihovim napadima govori tako vatreno da, ustvari, kod slušalaca postiže kontraefekat od zvanično proklamovanog stava.     

To se vidi i iz forumaških komentara na Vogelova predavanja od kojih je većina postavljena i na "Jutjubu".

- Ima desetine dokaza koji ukazuju na dozvoljenost ovih akcija i njihovu legitimnost. Zato nema ničeg spornog u izvođenju tih akcija protiv Jevreja i hrišćana, a posebno Izraelaca koji vjeruju da oni ne mogu biti savladani i da je njihova država stvorena da bi vječito trajala - navodi Sulejman ibn Nasir el-Ulvan.

- Ove akcije su se pokazale korisnim i dale svoje plodove. Postale su strah i trepet za jevrejske uzurpatore i njihovu braću Hrišćane. One nanose veću štetu neprijateljima od pušaka i mitraljeza jer su unijele strah u srca nevjernika, tako da se neprijatelji islama boje svakog pokreta i očekuju smrt na svakom koraku. Uz to, ove akcije nanose muslimanima minimum štete a imaju dalekosežan uticaj - navodi Besim.

- Kaže uzvišeni: nikako ne smatraj mrtvima one koji su na Alahovom putu izginuli. Ne, oni su živi i u obilju su kod gospodara svoga, radosni zbog onoga što im je Alah od dobrote svoje dao. Radovaće se Alahovoj nagradi, milosti i tome što Alah neće dopustiti da propadne nagrada onima koji su bili vjernici - citira jedan forumaš Alu Imrana.

Upućeni upozoravaju da se na tim skupovima regrutuju lica koja su dio infrastrukture za podršku terorističkim organizacijama.

"Glas Srpske" objavio je da se predstavnici organizacije "Poziv u raj" iz Tuzle redovno sastaju sa osnivačem terorističke, zabranjene i istoimene krovne organizacije  iz Njemačke Čiftčijem te da su Vogelu u Njemačku nosili novac za finansiranje terorističke organizacije Islamska država (IS).

Na fotografijama koje su snimljene u Carigradu u Turskoj prilikom održavanja godišnjeg "Kongresa  o nadnaravnosti Kurana i suneta", Čiftči je sa predsjednikom tuzlanskog "Poziva u raj" Danijelom Karabegovićem.

Mustafa Cerić, dok je bio reis Islamske zajednice, u svom kabinetu u Sarajevu razgovarao je s predstavnicima asocijacije vehabijskih udruženja u BiH koju sačinjavaju organizacije "Poziv u raj", "Muslim medija" i "Servis za kreativna rješenja" (bivša "Inter-aktiv") iz Tuzle, "Dirhem" i "Atis" iz Sanskog Mosta te "Alem" iz Zenice.

U oktobru 2011. godine vlasnik hostela u Njemačkoj otkazao je skup asocijacije organizacija među kojima je i "Poziv u raj". Radilo se o seminaru za oko 200 vehabija iz BiH i Njemačke. Njemački istražioci zabranili su održavanje tog skupa zbog saznanja da su njegovi organizatori povezani sa regrutovanjem omladine za terorističke napade. Ugovor o iznajmljivanju hostela potpisao je Čiftči.

U izvještaju NATO-a iz novembra 2010. godine grupe "Atrij" i "Inter-aktiv" iz BiH optužene su da aktivno regrutiraju pojedince za borbu u Avganistanu protiv SAD. One su, navedeno je, nastavile rad organizacije AIO poslije zabrane njenog postojanja.

Zanimljivo je da je Obavještajno-bezbjednosna agencija (OBA) BiH Čiftčija obradila u verziji dokumenta na kome se nalaze lica koja nisu bezbjednosno interesantna.

Centralna obavještajna agencija (CIA), Francusko ministarstvo spoljnih poslova, britanska Vlada, austrijsko Ministarstvo spoljnih poslova i Međunarodni centar za studije radikalizacije i političkog nasilja objavili su da se Siriji i Iraku bori 350 ratnika iz BiH. Prema podacima CIA, BiH je na četvrtom mjestu u svijetu po broju džihadista u Islamskoj državi u odnosu na ukupan broj stanovnika. Evropski koordinator za borbu protiv terorizma Žil de Keršov izjavio je da se na strani džihadista u Siriji i Iraku bori više od 3.000 Evropljana.

Čiftči

Čiftči je od 1992. do 1995. godine radio za organizaciju Insan hak hurijet (IHH) u BiH koja je osnovana s ciljem finansiranja radikalnih islamskih boraca u BiH. Njegov lokalni kontakt u BiH bio je Fateh Kamel. Čiftči trenutno boravi u Turskoj gdje radi za IHH koja je takođe zabranjena u Njemačkoj zbog finansiranja terorističkih aktivnosti Hamasa. U decembru 1997. godine policija je u Istanbulu u kancelarijama te organizacije otkrila oružje i eksploziv. Ustanovljeno je da IHH podržava terorističke aktivnosti u Avganistanu, BiH i Čečeniji. Danski institut za međunarodne studije u izvještaju iz 2006. godine naveo je da je IHH imala veze sa "Al-Kaidom" i terorističkim grupama koje su podržavale ideju globalnog džihada.

Kazne

Prema izmjenama KZ BiH koje su na snagu stupile u junu i kojima se sankcioniše učešće u sukobima u inostranstvu u vojnim, paravojnim ili parapolicijskim jedinicama, ratnici iz BiH biće kažnjeni zatvorom do deset godina. Organizatori, oni koji vrbuju i obučavaju dobrovoljce zatvorom do pet godina, a onima koji javno promovišu odlazak na strana ratišta prijeti kazna do četiri godine zatvora.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana