Rade Ristović: Mijenjaćemo ljekarske komisije

Željka Bašić
Rade Ristović: Mijenjaćemo ljekarske komisije

Sveobuhvatnom kontrolom boračkih i invalidskih rješenja Ministarstvo rada i boračko-invalidske zaštite RS, pored evidencije o stvarnim i lažnim korisnicima ovih prava, nastoji da stvori i bolje uslove za život i rad porodica poginulih boraca, ratnih invalida koji su žrtvovali svoje živote u odbrani Republike Srpske.

 
Lažnih uvjerenja, potvrda, statusa ima oko 400, a prema procjenama, biće ih još mnogo. U ovoj godini izgrađuje se oko hiljadu stanova za porodice poginulih boraca i ratnih invalida i biće dodijeljeno 660 nepovratnih sredstava, rekao je u intervjuu za "Glas Srpske" ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Rade Ristović.

* GLAS: Šta očekujete od revizije boračkih i invalidskih rješenja u Republici Srpskoj i da li su u međuvremenu moguće određene prepravke dokumentacije?

RISTOVIĆ: Do sada je otkriveno oko 400 spornih uvjerenja o borcima i invalidima rata u nekoliko opština, tako da je izvjesno da ih ima još mnogo. Činjenica je da su pojedine ljekarske komisije i doktori izdavali lažne nalaze kako bi neko ostvario pravo na penziju ili invalidninu. Ljekari takođe podliježu reviziji i tamo gdje bude potrebe, a ima je, mijenjaćemo ljekarske komisije. Sigurno je da ima i krivotvorenih podataka, a gdje bude sumnje u podatke, vraćaćemo ih na ponovnu ocjenu prvostepenim ljekarskim komisijama. Vjerovatno će neko ko ima sumnjiv status posegnuti za prepravkama određenih dokumenata, ali na osnovu skeniranja dokumenata u upravama lokalnih zajednica ona će biti u evidenciji našeg ministarstva i biće dostupna ljudima koji budu radili na reviziji. Najbitnije je da zaustavimo ovu negativnu praksu.

* GLAS: Šta slijedi poslije evidencije podataka?

RISTOVIĆ: Svako opštinsko odjeljenje za boračko-invalidsku zaštitu, ali i mi u Ministarstvu, posjedujemo podatke o okolnostima pod kojima je došlo do stradanja ili ranjavanja lica, o njegovom učešću u ratu, dužini učešća i slično. Poslije evidencije o činjeničnom stanju, Ministarstvo će prije konačnog oduzimanja statusa "lažnom" borcu ili invalidu da sprovede upravni postupak i potrebnu zakonsku proceduru. Zahvaljujući boljem informacionom sistemu, lakše i brže otkriće se sve što je nelegalno u statusima boraca i ratnih vojnih invalida. Poslije revizije sigurno je da ćemo doći do više kategorija problema koje trebamo rješavati u vezi sa statusom i ostvarenim pravima iz boračko-invalidske zaštite. Oni koji najviše zaslužuju taj status ući će ponovo u sistem boračko-invalidske zaštite.

* GLAS: Koliko ima stambeno nezbrinutih porodica poginulih boraca i ratnih vojnih invalida?

RISTOVIĆ: Zaključno sa decembrom prošle godine evidentirano je 4.227 porodica poginulih boraca i ratnih vojnih invalida koje treba da stambeno zbrinemo. Od tog broja, 2.559 porodica treba da dobiju nepovratna novčana sredstva, 1.668 porodica da dobije stan.

U ovoj godini se radi oko hiljadu stambenih jedinica i u ovoj godini dodijeliće se 660 nepovratnih novčanih sredstava. Trenutno u Republici Srpskoj gradi se oko 1.800 stambenih jedinica. Moram da kažem da je Vlada RS opredijeljena da program stambenog zbrinjavanja ostane netaknut i sprovede se do kraja prema planiranoj dinamici. Očekujemo da ćemo sve porodice stambeno zbrinuti do kraja naredne godine.

* GLAS: Na koje projekte mogu da računaju demobilisani borci RS?

RISTOVIĆ: Sa premijerom RS dogovorili smo dva projekta samozapošljavanja demobilisanih boraca kroz poljoprivredne podsticaje od pet miliona maraka i unapređenje malih i srednjih preduzeća i zanatskih usluga. Boračka organizacija RS sačiniće elaborat i sva sredstva biće ravnomjerno raspoređena u sve opštine RS. Projektom će biti obuhvaćene socijalno najugroženije porodice demobilisanih boraca bez ijednog zaposlenog i oni koji su na evidenciji Zavoda za zapošljavanje. Projekti će se pokrenuti na jesen.

* GLAS: Koliko novca se izdvaja za socijalno zbrinjavanje nezaposlenih radnika i je li to dovoljno?

RISTOVIĆ: Za socijalno zbrinjavanje radnika do sada je ukupno potrošeno 105 miliona maraka i zbrinuto više od 35 hiljada radnika iz 200 preduzeća u stečaju. U ovoj godini planirano je 16,5 miliona maraka i to je dovoljno za socijalno zbrinjavanje radnika koji su u stečaju od 2008. godine, jer računamo i na određeni povrat sredstava iz unovčene stečajne mase. Vlada RS usmjeriće investicije u kapacitete strateških preduzeća koja su kapitalna za državu i razvoj privrede, kako bi se dodatno poboljšao ekonomski ambijent u Republici.

* GLAS: Imate li podatke o broju neprijavljenih radnika u RS?

RISTOVIĆ: Od Republičkog inspektorijata, u čijem je sastavu i Inspekcija rada, očekujemo da nam uskoro dostavi evidenciju o radu na crno u RS za prvih šest mjeseci ove godine. Tada ćemo vidjeti koliko ima neprijavljenih radnika, koja se prava najčešće krše i opredijelićemo se u tom smislu kada dobijemo tačne podatke. Prošlogodišnjim izmjenama Zakona o radu data su veća ovlašćenja inspektorima rada, tako da se rezultati kontrola već vide. Poslodavci prepoznaju i svoj i interes radnika da budu prijavljeni. Za prekršioce su predviđene oštrije sankcije, sve do zatvaranja poslodavca.

* GLAS: Da li je održiv ovakav penzioni sistem i ima li potrebe za drugim oblicima penzionog osiguranja?

RISTOVIĆ: Reforma penzionog osiguranja mora se što prije sprovesti i nadam se da ćemo do septembra imati definisanu strategiju, kao i izmjene i dopune ili eventualno novi zakon o penzijsko-invalidskom osiguranju. U sadašnjem zakonu provukao se određeni broj boračkih prava koja su ostvarena preko penzionog fonda. Prije dva dana Vlada RS usvojila je Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o penzijsko-invalidskom osiguranju RS, po kojem će se pravo na boračku penziju ostvarivati se samo po osnovu kategorije borca, a neće zavisiti od dužine učešća u ratu. Onaj ko nije priložio, moraće da donese rješenje o statusu borca kako bi ostvario ili nastavio da prima penziju. Ostalo je da u tom smislu obavimo kategorizaciju preostalih 18 hiljada korisnika penzija, među kojima moramo da izdvojimo one koji su to pravo stekli na osnovu statusa borca, a ne učešća u ratu. Cilj izmjena je da sve penzije budu određene pod jednakim uslovima i u istom obimu, u zavisnosti od kategorije borca, bez obzira na datum ostvarivanja prava na penziju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana