Rad sa djecom stvara čuda

Dojče vele
Rad sa djecom stvara čuda

Motivisani školarci, ljubazni učitelji, produktivna atmosfera. U finskim školama vladaju idealni uslovi. Mali Finci su među najboljima u Evropi - ali, šta je tajna uspjeha skandinavske zemlje?

Učenici iz Finske su, kako pokazuju istraživanja posljednjih godina, među najboljima u Evropi. Najveći dio zasluga za status vodeće nacije ne pripada samim učenicima - već njihovim učiteljima. Dok se ostatak Evrope pita šta je recept uspjeha obrazovnog sistema ove zemlje, Finci kažu da tajne uopšte nema. Recept je naime prilično jednostavan.

Prema njegovom mišljenju, učenici treba da osjećaju poštovanje. Mika Pajanen predaje već deset godina u jednoj osnovnoj školi na istoku Helsinkija. Ali on uprkos tome svojim učenicima tokom nastave nastoji da ostavi puno slobodnog prostora.

Cilj mu je da ih nauči da slobodno razmišljaju i uče, a ne da samo ponavljaju ono što učitelj kaže. Na taj način, kako kaže, djeca nauče i da preuzimaju odgovornost:

- Rado radim s djecom, s ljudima koji imaju svoju volju i svoje ja. I mogu odmah vidjeti ima li moj rad smisla, tako da djeca zaista nešto mogu da nauče. To su moje male lične pobjede.

U obrazovnim studijama OEBS-a finski učenici su uvijek među najboljima. To je svakako i posljedica angažmana učitelja. A dobra plata i premije su jedan od razloga njihove visoke motivisanosti. Pajanen svakog mjeseca za svoj dodatni angažman dobija novčani bonus.

- Nije to mnogo, možda stotinjak evra. Ali to je za mene znak da me moji nadređeni, ali i roditelji, smatraju dobrim učiteljem, a to mi je vrlo važno - priča on.

U Finskoj ne postoji manjak nastavnika kao u ostalim evropskim zemljama. Univerziteti mogu da biraju među najboljim maturantima, jer mnogi žele da postanu nastavnici. Predavati na školi je u Helsinkiju isto tako cijenjeni posao kao i posao ljekara ili advokata.

Dva masakra koja su se prošle godine desila u finskim školama su još dodatno pooštrila svijest građana o tome koliko je važno zanimanje nastavnika. Nina Halonen predaje u jednoj srednjoj školi u helsinškom predgrađu. Ovdje žive mnogi doseljenici, mnoge porodice s nižim primanjima. I ona dobija premiju jer se brine o učenicima kojima škola ne ide baš najbolje. Odnedavno drži i kurseve suzbijanja nasilja.

- Poslije te dvije tragedija svi smo postali osjetljivi. I djeca strahuju da bi takvo što i ovdje moglo da se dogodi. Zato nam i dojavljuju ako primijete da se neki učenik ponaša čudno ili surfa po čudnim stranicama na Internetu. I mi, učitelji pazimo na to da nema mobinga. Postali smo mnogo pažljiviji - priča učiteljica.

Učenici preuzimaju različite uloge i tako uče kako da izgrade međusobno povjerenje. Za svoj dodatni angažman ova učiteljica prima mjesečno i do 400 evra više.

Direktor škole svoje nastavnike ocjenjuje svake godine. Ona ministarstvu prosvjete predlaže pet najboljih nastavnika koji su zaslužili premiju.

- Ocjenjujem sposobnost rada u grupi, kao i nastavne metode. Učitelji dobijaju ocjene od jedan do pet - objašnjava ona.

To predstavlja dobru motivaciju, što primjećuju i učenici. Jedan od njih kaže:

- Meni se sviđa kako on predaje, jer ne moramo sve vrijeme da mirno sjedimo i puno naučimo, dok drugi ističe da rado ide u školu, jer je gradivo raznoliko.

Zanimanje učitelj je za Miku Pajanena, kako kaže, još uvijek posao iz snova. A premija mu pomaže da zaboravi ponekad naporne trenutke u učionici.

Nagrada

Mika Pajanen je u svojoj školi organizovao neku vrstu malog ekološkog preduzeća. Tako djeca uče kako se pravilno odvaja otpad. I taj angažman se dodatno nagrađuje.

PRIREDIO: Milenko Kindl

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana