Putinov avion »sudnjeg dana«

Priredio: Boris Đurić
Putinov avion »sudnjeg dana«

Moskva - Ruska državna korporacija "Rosteh" sagradila je vazdušno komandno mjesto na bazi aviona "Iljušin-80", koje može da preživi nuklearnu eksploziju i koje će biti isporučeno Ministarstvu odbrane Rusije do kraja godine.

Taj potpuno adaptirani "Iljušin-80" biće ruska verzija "aviona sudnjeg dana". Vazdušno komandno mjesto za strateško upravljanje predviđeno je za brzo razmještanje vojnih snaga, a takođe je neophodno u uslovima nepostojanja infrastrukture na zemlji ili u slučaju onesposobljavanja komandnih mjesta i telekomunikacionih centara i prekida veza na zemlji.

- To je sistem sa jedinstvenim karakteristikama, koji obezbjeđuje strateško upravljanje svim vidovima i rodovima vojske. Osim Rusije, avio-tehniku takvog nivoa proizvode još samo SAD, a Amerikanci su sličan sistem nazvali "avion za sudnji dan"  - ističe zamjenik generalnog direktora "Rosteha" Sergej Skokov. Tehničke karakteristike sistema omogućavaju upravljanje kopnenim snagama, pomorskim i vazdušnim snagama, kao i strateškim raketnim snagama.

"Avion sudnjeg dana" nije slučajno dobio takav naziv. Glavna odlika tog aviona je da može da preživi nuklearnu eksploziju i da se iz njega mogu slati naredbe svim strateškim snagama ruske vojske.

U slučaju nuklearnog rata u kojem bi Rusija bila uključena ovaj avion bi postao komandno mjesto. Da bi umanjio efekte nuklearne eksplozije avion je napravljen sa minimalnih brojem otvora. Na vrhu aviona se nalazi ugrađena kupola u kojoj su smješteni elektronski uređaji, antenski releji i UKV komunikaciona oprema. Na krilima postoji dva dodatka u kojima su smješteni dodatni generatori struje. Takođe, tu je štangla za dolijevanje goriva u vazduhu. U zadnjem dijelu je smještena velika VLF antena preko koje se komunicira sa podmornicama. Osim te, avion ima još antena, kao što je HF antena smještena u donjem centralnom dijelu aviona i u vidu je grebena, kao i ADD antena konusnog oblika koja ima jačinu zračenja u krugu od četiri kilometra. Ruski predsjednik Vladimir Putin ove godine je u vojni budžet izdvojio 49 milijardi dolara, a sljedeće godine predviđeno je povećanje na 49,5 milijardi.

Prednosti:

- povećana neuhvatljivost za

   neprijateljske udare

- funkcionalnost

- pouzdanost

- poboljšane karakteristike

  po masi i dimenzijama

- manja potrošnja energije

Karakteristike:

59,6 metara dužina

15,8 metara visina

20,8 tona težina

48 metara raspon krila

11.000 metara može u visinu

4 "Kuznjecova NK-86" motora

5 članova posade

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana