Put oko svijeta na račun donatora

Milenko Kindl
Put oko svijeta na račun donatora

U Njemačkoj se tačno zna ko je i koliko uplatio kojoj stranci - najviše novca dobijaju stranke na vlasti koje mogu da budu od koristi finansijerima.

Njemačke parlamentarne stranke dobile su prošle godine priloge u visini od 2,6 miliona evra od velikih donatora. Kao i u pretprošloj godini, najbolje je prošla vladajuća konzervativna Hrišćansko-demokratska unija CDU - sa Hrišćansko-socijalnom unijom CSU i liberalima - ukupno dva miliona evra.

- Postoji tendencija da stranke na vlasti dobiju više novca. Jednostavno, veće su im mogućnosti da donose zakone jer imaju većinu u parlamentu. Ali, u principu građanske stranke, CDU, CSU, liberali uvijek dobijaju velike priloge - izjavio je Gregor Hakmak iz Inicijative za transparentnost finansiranja stranaka za njemački državni radio "Dojče vele".

U 2010, godini finansijske krize, posebno su bile velikodušne banke, osiguravajuća društva i finansijski savjetnici.

Hakmak pominje primjer firme "Alfinanc" koja je 2010. priložila 200.000 evra CDU i isto toliko liberalima, dakle, strankama na vlasti koje će ove godine odlučivati o novim propisima za bolju zaštitu ulagača, što svakako pogađa tu firmu.

Hakmak ukazuje i na primjer Gerharda Freja, izdavača jednog radikalno desničarskog lista, koji je sa milion evra pomogao integraciju dvije radikalne desničarske stranke.

- To je u Njemačkoj još moguće i promjenom zakona o finansiranju stranaka to bi trebalo hitno ograničiti - istakao je on.

Od 2002. godine postoji samo zakon o transparentnosti - svaki prilog veći od 50.000 evra mora da se objavi. Anonimni prilozi su zabranjeni, kao i gotovina.

Hakmak smatra da je to tek početak i da propise treba pooštriti.

- U drugim zemljama postoje mnogo stroži propisi, u Belgiji pojedinac smije godišnje da priloži za neku stranku najviše dvije hiljade evra - dodao je Hakman.

Prema njegovom mišljenju, kompanije i udruženja uopšte ne bi smjeli da daju priloge za stranke, to bi mogli samo građani koji ionako jedino i biraju svoje predstavnike u parlament.

A šef njemačke diplomatije Gido Vestervele već dugo je na meti žestokih kritika. Protivnici njegove Stranke slobodnih demokrata su i ranije tvrdili da je riječ o stranci koja radi za moćne klijente iz svijeta biznisa.

Vestervele je elokventan i prpošan, ali, otkako je iz opozicije prešao u poziciju, po mnogima i pretjerano ofanzivan i samouvjeren sa svojim političkim zamislima i ponašanju. Toliko samouvjeren i prezriv prema svojim kritičarima da je, gotovo nepotrebno, navukao sebi - bijedu na vrat. Razlog za to su njegove veze sa privrednicima među kojima povlašćeno mjesto zauzimaju donatori njegove stranke.

Nedjeljnik "Špigl" je nedavno podsjetio javnost da je Vestervele u januaru prošle godine posjetio Estoniju, Japan i Kinu. Tom prilikom pratila ga je delegacija privrednika u kojoj je bio i Kornelijus Berš, osnivač švajcarske firme za konsalting "Mauntin partners grup". Riječ je o donatoru koji je Stranci slobodnih liberala do tada uplatio više od 160.000 evra.

Osim njega, sa vicekancelarom je putovao Rajnhard Cinkan, šef firme "Mile" i jedan od sponzora firme "Ahener rajturnirs" (Ahenski konjički turniri) - firme za koju radi životni saputnik ministra Vestervelea, Mihael Mronc. Koji je, naravno, i sam bio na tom putovanju.

Mihael Mronc je sa Vesterveleom - na isti način na koji su prethodne ministre do sada na putovanjima pratili njihovi bračni partneri - proputovao i Južnu Ameriku. Čari ovog putovanja sa njima su i ovaj put podijelili ugledni privrednici - među njima ponovo Kornelijus Berš, ali tu je bio i Ralf Domermut, osnivač firme "Junajted internet", koji je, kako otkriva "Špigl", prije četiri godine na račun liberala uplatio 48.000 evra.

Sve to je opoziciju podstaklo da optuži Vestervelea za potkupljivost. Među prvima se oglasila predsjednik poslaničkog kluba Zelenih, Renate Kinast:

- U prvih 200 dana na vlasti na putovanjima su ga pratili ili ljudi iz porodice ili veliki donatori njegove stranke - rekla je Renate Kinast.

Opozicija

Opozicija dobija znatno manje novca - socijaldemokrate su dobile 350.000, ljevica 175.000 i Zeleni 60.000. Veliki donatori uglavnom obilaze opoziciju - izuzetak je "BMW" koji je i vladajućim strankama i SPD poklonio luksuzne automobile u vrijednosti od po 478.000 evra.


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana