Pusti, pusti modu, samo nek smo veseli

D. Keleč, V. Kulaga
Pusti, pusti modu, samo nek smo veseli

Šta obući i kako se našminkati za doček najluđe noći, pitanje je koje već danima postavljaju mnoge žene, to nema veze sa godinama. Svi žele da izgledaju fenomenalno i sa sjajem glamura isprate staru godinu. U novogodišnjoj noći treba izgledati svečano, a to se ne odnosi samo na odjeću, već i na frizuru i šminku. Dominantan trend ne postoji, ali su šljokice, ajlajner, naglašene trepavice i takozvane "zadimljene oči" ono što preporučuju svjetski stilisti, kada je riječ o šminki koja će dodatno istaći prirodnu ljepotu osobe.

U ovoj noći dopušteno je sve, osim onoga što vam ne stoji lijepo. Zabljesnite u novogodišnjoj noći! Novogodišnji "look" mora biti ekstravagantan i poseban. Obucite najluđu kombinaciju koju imate u svom ormaru ili krenite u šoping! Te večeri dopušteno je poigrati se maštom i obući nešto što inače baš i ne biste odabrali. Šljokice su, svakako, neizostavni detalj. Odlučite li se za jednobojnu i jednostavnu varijantu, nemojte zaboraviti na jedan mali detalj koji će vas učiniti posebnom, a to je nakit. Osim odjeće, posebna pažnja se mora posvetiti i šminki. Uz neizostavne šljokice, zlato i srebro, ne zaboravite na crveni ruž.

Proslava kreira odjeću

Postoji praznovjerje koje kaže, kako dočekate Novu godinu, takva će vam biti cijela sljedeća. Iskoristite priliku i oborite sve s nogu. Proces transformacije zabavan je od samog početka - trenutka kad krećete u potragu za savršenom odjećom za savršenu noć.

Kako odabrati odjeću? Pri izboru garderobe za doček imajte na umu vrstu proslave na koju idete. Na sreću, postoji jedno rješenje koje pokriva više kategorija - mala crna haljina. Nju možete obući na gotovo svaki prijem ili zabavu, od poluformalnih prijema do dočeka u diskoteci. Mala crna haljina je izbor s kojim ne možete pogriješiti ni u jednoj prilici.

Upotpunite malu crnu haljinu šalom u boji, upečatljivom torbicom i raskošnim nakitom. Ako najluđu noć slavite u otmjenom restoranu, odaberite glamurozan, ali diskretan i elegantan stil. Ako, pak, slavite u disko klubu ili kafiću, možete se odlučiti za više seksi stil.

Za klasičan "look" dobar izbor su i svečanije pantalone ili suknja uz svjetlucavi top i sako, ali uz top sa šljokicama nosite diskretniji nakit ili ga uopšte nemojte nositi, kako ne biste djelovali prenakićeno. Ako ste nižeg rasta, nemojte obući dugu haljinu ili suknju jer ćete izgledati još niže. Topić bez rukava od svjetlucave tkanine i elegantne pantalone će vam bolje stajati, a ako imate višak kilograma, odaberite top koji je gore uži, a širi se ispod grudi. Lijepi šal ogrnut oko ramena, te cipele i torba u istom stilu, "podići" će vam izgled.

Trebali biste da izbjegavate ultra kratke mini suknje i haljine s izrezom do pupka, jer izgledaju sjajno na pisti, ali u stvarnosti ih je gotovo nemoguće nositi.

Tajna je da istaknete svoje najbolje osobine. Evo i nekoliko prijedloga: čipkom obrubljena potkošulja ispod sakoa nagovještava predivan dekolte, mali prorez na suknji pruža veličanstven pogled na noge, a haljina bez rukava skreće pažnju na vaše lijepo oblikovane ruke.

Budite kreativni, ali uvijek slijedite svoj stil i ličnost, jer to je tajna sjajnog izgleda na novogodišnjoj zabavi.

Šminka za godinu na izmaku

Novogodišnju magiju lako ćete prenijeti na usne ako se poslužite jednim trikom za dugo čekanu noć koja je pred nama, jer, ipak, sve je dopušteno. Tanje usne ćete učiniti punijim ako upotrijebite svijetlu olovku i sjaj, dok je crveni karmin samo za pune usne.

S tušem za oči uvijek možete postići drugačiji izgled. Ako se odlučite za "mačkasti pogled", tuš nanesite u debljem sloju tako da pređe spoljnu ivicu. Ne zaboravite na obraze nanijeti sjajno rumenilo, a usne naglasiti bezbojnim sjajem za volumen.

- Ako "igrate na sigurno" ovo je dobitna kombinacija: crni ajlajner, crveni karmin i diskretno rumenilo. Uz takvu šminku možete da obučete bilo šta, kao i da napravite bilo koju frizuru - ravna ispeglana kosa, punđa, lokne... sve će dobro izgledati - savjetuju šminkeri.

Zato, poigrajte se bojama i svjetlucavim efektima! I ove godine nezaobilazni detalj je crveni ruž, koji će doprinijeti glamuroznom izgledu u novogodišnjoj noći koja samo što nije stigla. Za Novu godinu, kažu priznati poznavaoci šminke i glamura, dozvoljeno je da se poigrate bojama.

Za početak ne bi bilo loše da na lice nanesete kremu koja "ubija" sjaj. Lice će tokom cijele noći biti pod šminkom, tako da je potrebno spriječiti pretjerano mašćenje kože, što uvijek loše izgleda.

Za kraj, dva najbitnija savjeta: Nikako ne eksperimentišite u "minut do dvanaest". Ako se spremate u žurbi, našminkajte se onako kako to inače činite. Svaki iskorak traži malo više vremena, pa čak i probanja unaprijed. A kada dočekate 2010. godinu i krenete na spavanje, ma koliko da ste umorni, obavezno skinite šminku! Sutra vas čeka repriza kada treba opet da zasijate.

Idealna frizura za novi početak

Najbolja stvar kod Nove godine je to što je uvijek doživljavamo kao neki novi početak, pa se nikada ne ustručavamo da isprobamo nove stvari. Ipak, ako za Novu godinu planirate na neku posebnu zabavu, možda ćete poželjeti da isprobate frizuru unaprijed kako ne bi bilo neugodnih iznenađenja.

- Punđe doprinose svečanom izgledu, naročito ako se fiksiraju nekom elegantnom šnalom ili ukosnicom. Na mlađim djevojkama lijepo izgledaju opuštenije punđe ili neobavezno pokupljena kosa sa nekoliko visećih lokni -  kažu svjetski frizeri. Oni dodaju da trend u frizurama ne postoji, već da je bitno da nosite ono što vam lijepo stoji i što vas neće opterećivati cijelo veče.

Najbitnije je, dakle, da se osjećate opušteno, a ne da tokom novogodišnje noći cijelo vrijeme razmišljate o frizuri - da li se pokvarila ili će se pokvariti ako zaigrate malo žustrije.

Uskladiti šminku, frizuru i garderobu

Treba poštovati neka opšta pravila - ne pretjerivati ni u čemu. Napadna garderoba ne trpi napadnu frizuru i šminku. Ako obučete mini haljinu uz tijelo, podignite kosu ili je "ispeglajte" jer sa loknama rizikujete da izgledate prosto.

Ako ste naglasili oči ajlajnerom, sjenkama i vještačkim trepavicama, onda nikako nemojte na usne da stavite karmin upadljive boje. Bezbojan sjaj je sasvim dovoljan.

Šminkerke kozmetičkih salona kažu da je ove sezone veoma aktuelan puder u prahu koji sadrži sedef, ali da on nije za svakoga.
One napominju da bi, uoči novogodišnje noći, trebalo uraditi hidratantni tretman i relaksacionu masažu lica, a da se ni u kom slučaju ne rade agresivni kozmetički tretmani, naročito ne hemijski piling, jer može da izazove burne reakcije kože lica.

Da biste postigli besprijekoran ten koristite tečni puder, a onaj u prahu samo za finiš. Obavezno namažite i vrat i dekolte, a korektor na podočnjake nanesite poslije pudera. On mora biti svjetliji od pudera.

Stručnjaci savjetuju, da biste izbjegli mogućnost da vam se razmaže maskara, upotrebu vještačkih trepavica, ali samo onih koje izgledaju prirodno.

- Vještačke trepavice su i dalje aktuelne, a sada postoje u različitim bojama, ali i sa šljokicama koje su veoma efektne za novogodišnju noć - kažu stručnjaci.

Oni ističu da se uz jednobojnu odjevnu kombinaciju, naročito crnu, na lice može nanijeti šminka bilo koje boje, dok je uz šarenu garderobu potrebno malo više pažnje - odabrati jednu od boja sa haljine kojoj treba da odgovara i ton šminke.
Za one koji bi da zasijaju u novogodišnjoj noći, šminkerke predlažu šljokice koje se lijepe na lice.

Kada se sve sabere i oduzme, zaključak je da nije važno da li ste

obučeni po posljednjoj modi ili ne, da li vam je nakit skupocjen, frizura najmodernija, u najboljem izdanju bićete ako ste radosni i novogodišnju noć provedete sa željom da sve što je bilo loše ostane u godini koja je prošla i sa optimizmom i krenete u Novu, 2010. godinu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana