Puste sobe čekaju turiste

LA tajms
Puste sobe čekaju turiste

Porodica Karan, iz Granada Hilsa, godinama je bezbrižno provodila odmor u Las Vegasu. Međutim, sada to nije tako, jer je nekada unosan posao Džefa Karana, prodavca kuhinjskog pribora, počeo strmoglavo da opada.

Ove godine, njihov odlazak u "Grad grijeha" bio je pažljivo isplaniran. Nekada su bez razmišljanja plaćali ulaznicu od stotinu dolara po osobi za spektakularni šou program u kazinu "Venejšn". A sada su Džef (59), supruga Mišel (55) i sin i kćerka mogli da izdvoje samo po deset dolara za mađioničarsku predstavu.

Ne tako davno, Džef je trošio i po 500 dolara na slot mašinama; njegov limit je sada samo 150.

Model poslovanja industrije zabave u Las Vegasu, koji se decenijama zasnivao na privlačenju gostiju koji ne gledaju koliko će novca potrošiti, žele samo boravak u hotelima prve kategorije, ručanje u restoranima sa četiri zvjezdice i zabavu uz najskuplje šou-programe, uzdrman je najgorom recesijom.

Sposobnost Las Vegasa da prebrodi ranije zastoje činilo ga je otpornim na ekonomske udare. Međutim, to više nije slučaj. Taj grad do sada nije iskusio takav ekonomski kolaps.

Već drugu godinu zaredom turista je sve manje, a i oni koji dođu, nisu rasipni kao ranije. Prošle godine Džef Karan je svojoj djeci dozvolio da u kazinu potroše koliko žele - ove godine ograničenje im je po 25 dolara.

Vrhunac turističke najezde dogodio se 2007. godine, kada je u Vegas navratilo 39,2 miliona posjetilaca. Prošle godine bilo je 37,5 miliona turista, a zvaničnici kažu da je organizovanje konvencija i seminara opalo za više od četvrtinu u odnosu na prošlu godinu. Ako se ovakav trend nastavi, ove godine Vegas bi moglo da posjeti jedva 35 miliona turista, što bi bio najgori rezultat od 1999. godine.

Neki od najelitnijih restorana sada nude jela i upola cijene u vrijeme kad nema puno gostiju. Cirljue du Soleil, popularni akrobatski spektakl sa šest redovnih nastupa u Las Vegasu, za koji se uvijek tražila karta više, učinio je nešto donedavno nezamislivo: krenuo je sa ponudom paketa od dvije ulaznice po cijeni jedne.

- Uprava ovog spektakla nikada nije davala popuste na svoje nastupe - kaže Entoni Kertis, izdavač "Las Vegas advajzora".

Iz uprava kockarnica širom Las Vegasa stižu informacije kako je pad prometa dostigao gotovo samo dno, a negdje je popunjenost kapaciteta samo deset odsto. Međutim, sve veće obaranje cijena zadire duboko u profit hotelskih lanaca.

Konvencije i seminari, veliki podsticaj života i razvoja Las Vegasa, u eri sveopšteg stezanja kaiša, postali su pojam razmetljivog rasipništva. Nije pomoglo ni kad je predsjednik Barak Obama javno prozvao finansijske institucije koje su u luksuznim odmaralištima Las Vegasa priređivale luksuzne gozbe, iako su primile sredstva od državnog fonda za pomoć.

Obama je donekle korigovao svoj oštri stav pojavivši se u Las Vegasu na skupu organizovanom u maju, u svrhu prikupljanja sredstava za čelnika demokratske većine u senatu Harija Rejda. Američki predsjednik je prenoćio u "Cezarovoj palati".

Ne samo da je ekonomski kolaps teži i ozbiljniji nego ranije, nego je i puno toga više na "ledu": Las Vegas je 2001. godine imao kapacitet od 125.000 hotelskih soba; na kraju 2008. bilo ih je 141.000, a u sljedeće dvije godine planirano ih je još 16.000.

Prema uzročno-posljedičnim zakonima, potrebno je da godišnje dođe 200.000 posjetilaca više da bi se popunilo hiljadu novoizgrađenih hotelskih soba - što znači da bi Las Vegasu za iskorišćenje njihovih kapaciteta za goste potrebno dodatnih 3,2 miliona turista. Ukoliko se to ne bi dogodilo, to bi uzdrmalo jedan od temelja grada: vjerovanje da uvijek ima zainteresovanih za nove, luksuzne apartmane i odmarališta.

U međuvremenu, pad cijena je primjetan na svim poljima. Jedno od najpoznatijih odmarališta "Vin rizorts" u prvom kvartalu ove godine imalo je 291,3 miliona dolara prihoda. To je samo nešto više od 287,2 miliona dolara ostvarenih u istom periodu prošle godine, iako su u decembru udvostručeni smještajni kapaciteti otvaranjem hotelskog kompleksa "Enkor" sa 2.034 sobe.

Hoteli

Čak i ako se ovakav pad zaustavi, njegove posljedice osjećaće se još zadugo. Cijene hotelskih usluga drastično su pale, pa sada najluksuznije rezidencije možete unajmiti za istu cijenu za koju ste prije dvije godine mogli da iznajmite tek sobicu u trećerazrednom hotelu.

preveo: Milenko Kindl

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana