Prvog dana spiskali stotinu miliona dolara

priredio: Milenko Kindl
Prvog dana spiskali stotinu miliona dolara

Kako će Amerika finansirati vojni pohod na Libiju i koliko će novca na to potrošiti, pita se sve više američkih vojnih analitičara, sabirajući goleme troškove u samo prva tri dana “Odisejeve zore”.

Procjenjuje se da su već prvog dana Amerikanci debelo probili cifru od 100 miliona dolara i to ako se računaju samo lansirani projektili, bez ikakvih drugih troškova.

Vojska SAD je s brodova na libijskoj obali prvi dan ispalila 112 dalekometnih krstarećih projektila “tomahavk”, od kojih svaki košta između milion i 1,5 miliona dolara, što znači da su samo na tome spiskali između 112 i 168 miliona dolara. Poslije prvog napada, s britanskom snagama je lansirano barem još 12 “tomahavka”.

- Američki troškovi u ovoj operaciji lako bi mogli da probiju svotu od milijardu dolara, nezavisno od toga koliko uspješno će se razvijati - procjenjuje Tod Harison iz Centra za strateške i budžetske procjene.

U budžetu Pentagona zasad ima novca da se pokriju troškovi nepredviđenih operacija, ali analitičari napominju da će se posegnuti za dolarima iz budžetskih kvartala koji tek treba da dođu.

“Oni su navikli da posuđuju od Petra da bi dali Pavlu” - fraza je koju Amerikanci koriste za slučajeve u kojima se nekome daje novac koji mu ne pripada, a upravo to trenutno čini Ministarstvo odbrane.

Iz Bijele kuće su nedavno poručili da još nisu spremni za novo, hitno finansiranje libijske operacije, iako je izvjesno da će za nju uskoro trebati odobriti dodatna sredstva. Takav zahtjev mogao bi da naiđe na različite reakcije u Kongresu, gdje su političari već duže vrijeme fokusirani na smanjenje deficita.

- Čudno je da u vrijeme kad u Kongresu govorimo samo o tome kako nam je ogroman budžetski deficit, prolaze ovakve odluke. Biće to ekstremno skupa operacija, čak i u ograničenoj akciji - rekao je spoljnopolitički član Senata Ričard Lugar.

Kako su sredinom mjeseca procijenile koalicione snage, uništavanje Gadafijevih obalnih i protivvazdušnih snaga koštaće između 400 i 800 miliona dolara. Koalicija, međutim, sad napada kopnene snage, da bi zaštitila civile, pa ove procjene već padaju u vodu i troškovi će biti znatno veći.

Analitičari procjenjuju da će održavanje zabrane zone letenja sedmično stajati između 30 i 100 miliona dolara, a ako koalicija nastavi da napada ciljeve na kopnu, iznos će biti mnogo bliži većoj brojci od 100 miliona dolara.

Najveći troškovi američke vojske idu na municiju, plate za vojnike i gorivo za borbene avione F15 i F16 te bombardere B2. Sa svakim novim danom američkog vođstva koalicionih snaga, ti troškovi će enormno rasti.

Koliko se projektila troši najbolje govori podatak da Amerikanci godišnje nabavljaju oko 200 “tomahavka”, a samo prvog dana “Odisejeve zore” ispucali su 112.

- Dok ne budemo znali dužinu, snagu i stepen američkog učešća u Libiji, sve procjene o troškovima rata biće vrlo nepouzdane - zaključuje vojni analitičar Zek Kuper.

A mnogi se sigurno pitaju na koji način se određuju imena vojnih operacija.

- “Odisejeva zora” nema nikakvo skriveno značenje. Ime je dobila pomalo slučajnim sistemom izbora u Pentagonu, kakav je već uobičajen - pojašnjavaju zvaničnici američkog Ministarstva odbrane, poslije brojnih rasprava o skrivenim značenjima naziva posljednje libijske intervencije.

Svaka naredba u Ministarstvu odbrane dobija nizove od po dva slova.

- Naređenje za Afriku, u koju spada i intervencija u Libiji, dobila je riječi koje počinju sa od JF-JZ, NS-NZ i OA-OF. Te grupe daju oko 60 riječi, a oni koji su birali ime već su imali neke aktivnosti koje počinju sa NS, pa su prešli na slovo O. Tako smo dobili Odiseja - objašnjava portparol AFRICOM-a Erik Eliot.

On navodi da se druga riječ u imenu operacije bira što je slučajnije moguće.

- AFRICOM je “izvukao” riječ “zora”, a cijelo ime operacije nema nikakvo namjerno značenje - tvrdi Eliot.

Moderni sistem biranja imena nastao je poslije loših propagandnih iskustava sa starijim nazivima, poput operacije “Ubica” ili operacije “Razbijač”, koje su se koristile u korejskom i vijetnamskom ratu.

Baš poslije neželjenog efekta koji su proizveli “Razbijač” i “Ubica”, Amerikanci su ukinuli upotrebu riječi koje sugerišu “stepen agresije nespojiv s tradicionalnim američkim idealima ili aktuelnom spoljnom politikom”.

Imena

Imena operacija ne smiju da vrijeđaju američke saveznike, nijednu grupu ni vjeroispovijest, a ne smiju ni da zvuče slično kao šifre za operacije koje su već u upotrebi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana