Protivnici Ramzana Kadirova - pod zemljom

Njujork tajms
Protivnici Ramzana Kadirova - pod zemljom

Austrijski istražitelji zaključili su da je predsjednik Čečenije Ramzan Kadirov naručio otmicu jednog od svojih bivših tjelohranitelja u Beču i da je ta osoba ubijena kada je otmica pošla naopako, izjavio je austrijski zvaničnik.

Umar Izrailov (27) ubijen je u januaru prošle godine, a borci za ljudska prava su njegovo ubistvo doveli u vezu s činjenicom da je predsjednika Kadirova optužio za torturu.

Portparol kancelarije javnog tužioca u Beču Gerhard Jaroš izjavio je da organi za borbu protiv terorizma, koji su vodili 15-mjesečnu istragu o ovom slučaju, “pretpostavljaju da Kadirov stoji iza ubistva Izrailova” i da je on naručio njegovu otmicu.

Izvještaj istražitelja dostavljen je tužilaštvu koje će odlučiti da li da podigne optužnicu, dok se u pritvoru u Austriji nalaze tri državljana Čečenije zbog sumnje da su umiješani u ovo ubistvo.

Izrailov je informant koji je živio na tajnoj lokaciji nakon što je iznio optužbe protiv čečenskog predsjednika. Prema tim optužbama, Kadirov je lično učestvovao u mučenjima, otmicama i ubistvima. Izrailov je ubijen u Beču prošle godine dok je izlazio iz samoposluge, noseći hranu i slatkiše za svoje troje djece.

Predsjednik Čečenije Ramzan Kadirov, koji je grubim metodima i uz podršku Moskve ugušio separatistički pokret u republici u sastavu Ruske Federacije, uporno je poricao da ima bilo kakve veze sa ubistvom Izrailova, jednog od Kadirovljevih nekadašnjih tjelohranitelja.

Međutim, poslije 15 mjeseci istrage koju je provela austrijska policija, otkrivene su veze između osumnjičenih za ubistvo i jednog od najbližih savjetnika čečenskog predsjednika. Riječ je o Šau Turlajevu, bivšem separatističkom pobunjeniku koji je u čečenskom ratu ostao bez noge, a sada je organizator i izvođač svih prljavih poslova Ramzana Kadirova.

Pokazalo se, takođe, da surovi zakoni podzemlja koji vladaju u područjima poput Čečenije veoma lako i brzo mogu da se primijene u zapadnoj Evropi, gdje je Izrailov našao utočište. Austrijski istražitelji otkrili su zavjeru u kojoj su nespretne i uspaničene plaćene ubice, pokušavajući da pobjegnu što dalje od mjesta zločina, gotovo histerično razgovarali putem mobilnih telefona, a jedan od poziva bio je upućen Kadirovljevom savjetniku u Rusiji, Turlajevu. Prije egzekucije, dvojica od trojice ubica sastali su se u Austriji sa Turlajevim, čija je kopija pasoša pronađena u automobilu korišćenom za bijeg.

Novi dokazi bacaju sasvim novo svjetlo na Kadirovljevo poricanje umiješanosti i eventualnu direktnu povezanost čečenskog predsjednika i vlade sa ubistvom. Riječ je o samo jednom u nizu ubistava po ugovoru, izvedenih u Čečeniji, Azerbejdžanu, Turskoj, Moskvi, Evropi i na Bliskom istoku, kojima su ućutkani Kadirovljevi kritičari ili protivnici. Zbog svega toga stekao se utisak da je Kadirov, koji za vlastiti uspon na tron Čečenije i moć treba da zahvali Vladimiru Putinu, iznad svakog zakona.

Izrailov je učestvovao u prljavom ratu za nezavisnost Čečenije, a i sam je bio optužen za provođenje nasilja. Međutim, kada je položeno oružje, igrao je po evropskim pravilima: dobio je azil u Austriji, a Evropskom sudu za ljudska prava priložio je dokaze protiv Ramzana Kadirova. Napadnut je usred bijela dana na ulici glavnog grada Austrije.

Bilo kakvi dokazi koji bi upućivali na umiješanost predsjednika ili vlade Čečenije u ovaj slučaj doveli bi Austriju u neugodan položaj, i na unutrašnjem i na spoljnom planu.

Sve je počelo rutinskom policijskom provjerom: Oto Kaltenbruner (41), koji je osumnjičen da je organizovao Izrailovo ubistvo u Beču, uhapšen je nakon što su svjedoci policiji prijavili broj registarskih tablica zelenog “volva” koji je odjurio sa mjesta na kojem je žrtva ležala u krvi. Kaltenbruner je lišen slobode u roku od nekoliko časova.

Prema podacima iz kancelarije austrijskog saveznog tužilaštva, sve više je činjenica izbijalo na svjetlo dana dok je policija utvrđivala Kaltenbrunerovo kretanje i telefonske pozive, koji su vodili do ostalih osumnjičenih.

Prva policijska saznanja upućivala su na to da je družina ubica imala veze sa čečenskim vlastima: u Kaltenbrunerovom automobilu pronađena je avionska karta i kopija pasoša na ime Turlajeva.

Istragom je zatim utvrđeno da je dva i po mjeseca prije ubistva Turlajev doputovao iz Moskve u Beč i na tamošnjem aerodromu se sastao sa nekoliko Čečena, od kojih su najmanje dvojica glavni osumnjičeni - Leča Bogatirov i sam Kaltenbruner koji je u vrijeme Sovjetskog Saveza rođen u Čečeniji.

Optužbe protiv Kadirova - među kojima i ona da je obožavao da orgija sa prostitutkama u javnom kupatilu - narušavaju sliku koju je gradio o samom sebi, prema kojoj je čečenski predsjednik bogobojazni musliman i inicijator religioznog buđenja svog naroda. Kadirov takođe “ubjeđuje” suparničke građevince da njegovim ljudima prepuste unosne poslove, a preusmjerava i novac od prodaje nafte i fondova za obnovu u vlastite džepove.

Borci za ljudska prava koji su dovoljno hrabri da kritikuju Kadirova, za njega kažu da je sadista koji je osmislio i učestvovao u kampanji kolektivnog kažnjavanja zbog koje je Čečenija na koljenima.

Sudska dokumenta s kraja 2006. predstavljaju prvu zvaničnu krivičnu prijavu protiv Kadirova pred nekim sudom za ljudska prava.

U optužnici je prikazano djelovanje institucija koje su bile zadužene za mučenja. Bile su dio združenih rusko-čečenskih nastojanja da se silom i kolektivnim kažnjavanjem suzbije separatistički pokret, a zatim da se Kadirov i njegova porodica dovedu na vlast. Opisana je surovost kojom se prema zatočenima odnosio jedan od Kadirovljevih najbližih saradnika: riječ je o Adamu Delimkanovu, koji je od 2007. poslanik u ruskoj Dumi kao član Putinove stranke.

Za Delimkanovim je raspisana međunarodna potjernica zbog saučesništva u ubistvu Sulima B. Jamadajeva u Ujedinjenim Arapskim Emiratima. Jamadajev je bio suparnik Kadirova, a ubijen je prošle godine, šest mjeseci poslije ubistva Izrailova.

Otmice

U tužbi predatoj ruskom tužilaštvu i Evropskom sudu za ljudska prava, Izrailov je tvrdio da je Kadirov organizovao seriju otmica onih za koje je smatrao da su separatisti, kao i članova njihovih porodica, a zatim je otete lično mučio (među njima su bili i Izrailov i njegov otac), naređivao ubistva i prisustvovao njihovim egzekucijama.

PREVEO: Milenko Kindl 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana