Protesti u brojkama: SAD ubija i hapsi više od drugih zemalja

Tanjug
Protesti u brojkama: SAD ubija i hapsi više od drugih zemalja

VAŠINGTON - Sjedinjene Američke Države imaju dvostruko više smrti tokom i nakon privođenja, odnosno u pritvoru, nego Australija, a šest puta više nego u Velika Britanija.

Poslednje dve nedelje širom SAD odvijaju se protesti zbog ubistva Džorža Flojda na kojima se ukazuje na problem policijskog nasilja nad građanima crne boje kože.

Flojd je samo jedan od mnogih Amerikanaca koji svake godine stradaju zbog loših odluka američke policije, a statistike pokazuju da policija u SAD-u upuca, uhapsi i zatvori više ljudi nego u drugim razvijenim zemljama, prenosi CNN.

U okviru grupe najnaprednijih svjetskih ekonomija G-7, SAD vidno odskaču po pitanju smrtnog ishoda prilikom kontakta sa policijskim službenicima, dok su osobe crne boje kože najviše pogođene tom vrstom nasilja.

Tako je u SAD dvostruko više smrti tokom i nakon privođenja, odnosno u pritvoru, nego u Australiji, a šest puta više nego u Velikoj Britaniji.

Prema podacima američkog Zavoda za statistiku pravosuđa od juna 2015. do marta 2016. evidentirano je 1.348 takvih potencijalnih smrtnih slučajeva, što bi prosječno gledajući značilo 135 smrtnih ishoda mjesečno ili nešto više od četiri dnevno.

Za građane SAD veća je vjerovatnoća da će biti uhapšeni ili pritvoreni od svojih vršnjaka širom svijeta.

U SAD je u 2018. uhapšeno 10.310.960 ljudi, odnosno svaki 32. državljanin, a osobe crne boje kože čine trećinu američke zatvorske populacije usprkos tome što čine samo jednu osminu ukupnog stanovništva u zemlji.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana