Pronađen novi gnijezdeći par orla krstaša u Srbiji

RTS
Foto: Pokrajinski zavod za zaštitu prirode

Stručnjaci Pokrajinskog zavoda za zaštitu prirode otkrili su tokom svog terenskog rada 28. januara 2022. godine u Banatu novi gnijezdeći par izuzetno rijetkog orla krstaša.

Par orlova je naselio malo posjećenu pustaru u široj zoni Novog Miloševa i započeo izgradnju gneijzda na topoli. Orao krstaš je ranjiva vrsta na svjetskom nivou dok je u Srbiji kritično ugrožen i prijeti mu opasnost od potpunog izumiranja.

Do sada su u Srbiji bila poznata svega tri gnijezdeća para, svi na sjeveru Banata, a ovaj novi par se nastanio 30 kilometara južno od do sada poznatih gnijezdilišnih teritorija orlova.

Povećanje broja parova i širenje rasprostranjena orla krstaša u Srbiji pokazuje da nisu uzaludni dugogodišnji napori Pokrajinskog zavoda za zaštitu prirode i partnera, da se sačuvaju staništa i jedinke orla krstaša.

U narednim danima biće preduzete konkretne aktivnosti da se obezbijedi lokalitet gde se nastanio novi par, koji se nalazi izvan zaštićenih područja, kako bi se orlovima omogućilo da uspješno izvedu potomstvo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana