Proljeće u duhu jarkih boja i cvjetnih dezena

Dragana Keleč
Proljeće u duhu jarkih boja i cvjetnih dezena

Jedno od najljepših godišnjih doba, proljeće, već polako dolazi i donosi nam željno očekivanu slobodu kroz prozračne tkanine i razigrane boje. Ako želite držati korak sa trendovima, biti lijepo i moderno obučeni, onda svakako morate u svom ormaru imati nekoliko odjevnih predmeta ljubičaste ili roze boje i cipele na platformu.

Srećom, proljeće je takvo godišnje doba kada možete da se igrate sa raznim odjevnim kombinacijama i da eksperimentišete, a da ipak ne pogriješite.

Moda se mijenja sa svakom sezonom, ali ovo proljeće donosi mnogo lijepih trendova, koji su prilagođeni svakom karakteru i stilu.

Od jarkih, uočljivih boja i cvjetnih dezena, preko nevine bijele i senzualne roze boje, pa sve do džinsa i prozračnih, laganih materijala… sve će biti moderno i moći će da se kombinuje.

tema 1Duže verzije

Modni stručnjaci ovog proljeća savjetuju da obavezno sebi nabavite nekoliko haljina, hlača i kombinezona u što dužim verzijama, što će posebno obradovati visoke djevojke.

"Militari" stil će i dalje biti u trendu, a posebno onaj futuristički.

Kreatori ističu da je bijela košulja uvijek "in", a ovog proljeća biće posebno popularna i postaće jedan od ključnih elemenata u ormarima.

- Ovaj jednostavni komad odjeće uvijek odiše stilom i elegancijom i omogućava vam da kombinujete najrazličitije odjevne predmete bilo da se radi o opuštenim varijantama ili nekim svečanijim dešavanjima - ističu modni kreatori.

Cvjetni printevi

Predstojeće proljeće temelji se na romantičnim i boemskim odjevnim predmetima, zbog čega će svi njihovi ljubitelji imati široku paletu cvjetnih printeva.

Kako modni kreatori ističu, cvijeće na odjeći za proljeće ove godine može biti veliko ili malo, zgusnuto ili tek tu i tamo nabacano.

Modni kreator Duško Oraščanin ističe da će se ovog proljeća nositi materijali koji će biti dosta svjetlijih tonova i raskošnijih dezena.

- Biće zastupljeni svi krojevi, od širih do užih varijanti, jer je činjenica da je posljednjih nekoliko godina ponuđen širok spektar svih krojeva, tako da sada postoje razne mogućnosti da bi se razbila određena monotonija - istakao je Oraščanin.

Prema njegovim riječima, ranije se dešavalo da se lansira nekoliko boja u tri-četiri varijante krojeva i linija, zbog čega je došlo do monotonije, koja nikome nije bila interesantna.

- Prvenstveno, ovog proljeća svaki muškarac i žena moći će na sebi svojstven način da iskombinuje svoju odjevnu varijantu, kojoj će dati neki lični pečat originalnosti i koja će biti u trendu - istakao je Oraščanin.

On je naglasio da će ovog proljeća dominirati ljubičasti i rozi tonovi, kao i neizbježna crna, bijela i siva boja.

- Više nego ranijih godina slijede nam boje lavande i lila, ali kroz razne krojeve i dezene biće zastupljene i skoro sve ostale boje - kazao je Oraščanin i dodao da će, kada je riječ o obući, i ove godine biti moderne isključivo cipele na platforme.

Dodao je da će se one razlikovati od prošlogodišnjih samo po detaljima.

- Naši stanovnici uglavnom prate modu, posebno kada su u pitanju djevojke, koje su uvijek dotjerane. U posljednje vrijeme i mlađi muškarci sve više nastoje da prate modne trendove - kazao je Oraščanin.

retroŠiroke hlače iz sedamdesetih

Povratak sedamdesetih jedan je od najpopularnijih trendova za ovo proljeće i ljeto i to ne treba zanemariti. Kolekcije, kao što su Marka Džejkobsa ili Toma Forda, predlažu siluete koje će nas odvesti nazad u to modno doba.

Moderne i šik hlače sa širokim nogavicama donijeće ove godine drugačiju vibraciju, koja će odisati ženstvenošću i sofisticiranošću.

Modni kreator Davor Sladaković rekao je da ga raduje što će se poslije nekoliko sezona vojničkog i krutog stila preći u malo slobodniji stil, u kojem su se samo zadržale siluete, ravni krojevi i strukirane figure od vojničke strogoće.

- Teksture i boje ovog proljeća biće sasvim drugačije, jer nose trend inspirisan sedamdesetim, koje su bile period poznat po raznim modnim pravcima - istakao je Sladaković i dodao da će zbog toga trebati više inspiracije i kreativnosti da bi se prilagodilo novim i modernim modnim tokovima.

Prema njegovim riječima, boje koje će biti zastupljene su uglavnom zagašene, od crvene, sive, crne i bijele, koje su standardne, posebno kada je riječ o poslovnom odijevanju.

- Siva boja mogla bi ovog proljeća biti dominantnija od crne, kada su poslovna odijela u pitanju - kazao je Sladaković i dodao da bi ljubičasta i jarkožuta boja mogle biti moderne kada je u pitanju šminka.

Dodao je da se ove godine akcenat stavlja na jednom od dijelova siluete, a to bi mogao da bude istaknuti struk, a očekuju se malo duže verzije suknji i haljina, s tim da će se kraće suknje ili haljine praviti u vidu balona.

- Neće više biti zastupljen onaj "tvrdi" seksepil, odnosno nadolazeći trend će diktirati jedan blaži seksepil, od prošlogodišnje sezone, kada je akcenat bio i na donjem vešu, koji se nazirao kroz odjeću. Jednom riječju, moderna će biti zagašena seksepilnost - istakao je Sladaković.

On je dodao da će trebati puno više prefinjenosti, sopstvenog identiteta, jer trend određuje samo inspiraciju, a mi sami dajemo sve od sebe da izgledamo što bolje u tome što nosimo.

Čipka kao detalj

Za razliku od prethodnih sezona u kojima je čipka bila dominantna na haljinama od svile ili najfinijeg pamuka, ovog proljeća će krasiti prozirne suknje i tunike. Takvu kombinaciju možete nositi za svaki dan, ispod sakoa, ali i za svečane prilike. In su crna ili bijela čipka kao kontrast na tkaninama.

Na pomolu je nešto čednije razdoblje, odnosno suknje i hlače ispod koljena, koje ne stoje svima, zbog čega modni kreatori savjetuju oprez s ovim trendom!

Suknje koje sežu ispod koljena odlično će se uklopiti u još jedan proljećni trend - mačkaste naočare koje će biti dobra zamjena klasičnom "Rej Ban" modelu koji je već nekoliko sezona ultimativni hit.

Ipak, nešto čega nikada nije dosta jeste džins, koji je vječni klasik, i koji se uvijek nanovo osmišljava i osvježava iz sezone u sezonu.

Za moderan luk od glave do pete, obavezno kombinujte džins suknju sa strukiranom jaknom ili košuljom, ili se odlučite za farmerke visokog struka.

moda2Ne budite modni rob!

Ipak, ono što ostaje svake godine i sezone nepromijenjeno, jeste da će modni kreatori uvijek iznova da kreiraju različite modne trendove. Zbog toga ne treba da zaboravite osnovno pravilo, nebitno da li je u pitanju proljeće ili neko drugo godišnje doba, a to je da birate odjeću koja odgovara vašem karakteru i načinu života.

Samo ako se u svojoj odjeći osjećate dobro i ugodno kao u sopstvenoj koži, to je najbolji znak da ste pronašli svoj pravi stil. Nikako nemojte slijepo robovati jednom stilu, baš kao ni najnovijim modnim trendovima, jer je najvažnije da znate prepoznati svoje dobre strane i istaći ih odjećom na pravi način.

I sam termin "moda" naziv je za nove i prolazno prihvaćene oblike života, a na vama je da izaberete onaj koji vam najbolje pristaje.

Šminka

Vizažisti za ovo proljeće predlažu prirodnu šminku, ali i bezvremenski "smokey eyes" efekat, neonske i jake boje na očima, te intenzivne crvene, pink ili koralne mat usne...

Usne će biti naglašene, ali dinamičan, intenzivan i odvažan trend svakako će biti i matirane usne jarkih boja. Može se reći da je ovakav način šminkanja isključivo za jako mlade djevojke, ali ovog proljeća moći će ga nositi i zrelije žene.

Na očima će vam biti dovoljan jedan sloj maskare. Ipak, ukoliko niste od onih koji vole da eksperimentišu i ne slijede slijepo sve što drugi kažu, dozvoljeno je da bar kada je šminkanje u pitanju odustanete od novih trendova.

kina stilKineske haljinice

Modni dizajneri i diktatori modnih trendova, poput Vere Vang, Luja Vitona i Karoline Herere, odlučili su u 2011. godinu zakoračiti u kineskom stilu.

"Must have" komadi u 2011. godini, bar kada su njihova dizajnerska ostvarenja u pitanju, jesu male kineske haljinice i odjevni predmeti inspirisani Kinom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana