Proljeće u bojama pustinje

M. Miljić, M. Čigoja
Proljeće u bojama pustinje

Iako kalendarski zima još uvijek traje, u modnom svijetu proljeće je već počelo. Luksuzne prodavnice već polako pune svoje police brendiranim "krpicama", bez kojih domaći i svjetski džetseteri ne bi mogli da žive. Nekoliko stilova već se izdvojilo kao "must have" sezone.

Ono bez čega se nijedna trendseterka ove sezone neće moći pojaviti u javnosti je baloner. Iako je to odjevni predmet koji se najčešće javlja u jesenjim kolekcijama, velike modne kuće upravo ovaj modni klasik predlažu za proljeće. Tako stilisti ističu balonere srednje dužine u zagasitim tonovima, koji naglašavaju liniju struka i svaki izgled čine strožim. Dior i Burbery Prorsum su se odlučili za balonere kraćeg kroja do struka u sivim bojama, koje su kombinovali sa lepršavim svilenim haljinama i suknjama. Upravo ovakve kombinacije predlažu modni stručnjaci, da bi se strogost balonera omekšala lepršavošću svile i cvjetnih uzoraka. Uz njih, veliki hit su i haljine ravnih i strogih krojeva, kakve smo prije često imali priliku da vidimo kod japanskih dizajnera, ali sada ih u svoje kolekcije uključuju evropske i američke modne kuće. Kao poseban hit nametnula se mala crna, skoro bezlična, haljina Calvina Kleina. Suprotno ovom proljećnom trendu kreatori su izašli u susret i romantičarkama. Tako je Dries Van Noten u svoju kolekciju uključio prozračne čipkaste haljine, dok je Chanel za svoju odjeću koristio estetiku francuskog sela. Ako sa "prvim lastama" želite da budete apsolutna trendseterka, kupite nježne vezene košulje i kombinujte ih sa svilenim suknjama.

Proljeće u znaku "printeva" i vojničkih jakni

Ove sezone veliki hit biće psihodelični uzorci, kakve možemo da vidimo u proljećnim kolekcijama modnih kuća Dries Van Noten i Givenchy. Procjenjuje se da bi "printevi" mogli da izvrše pravu invaziju na butike širom svijeta i da će sezona, uz već pomenute balonere, biti u njihovom znaku. Jedan od ovosezonskih trendova, koji je zapravo reciklaža iz devedesetih, jesu prozirne bluze od šifona.

Na proljeće ćemo često viđati i vojničke jakne, ali naravno od laganih materijala i ženstvenijih krojeva. Balmain i Oscar de la Penta su ove jakne, nekad namijenjene samo muškarcima, kombinovali sa čipkastim suknjama odnosno svilenim šalovima i tako proizveli zanimljiv "look", kojem neće moći da odoli nijedna žena. Ako s prvim toplim danima želite da budete apsolutno u trendu, nabavite kratki baloner od laganog materijala u nježnoj boji pijeska ili olova i kombinujte ga s lepršavom haljinom uzorka jarkih boja kao kontrast. Ovaj "look", uz ostale prijedloge, sigurna je karta do statusa modne ikone, koji možete da nosite kao dnevnu i večernju varijantu.

Glumica Narodnog pozorišta RS Miljka Brđanin-Babić kaže da prati modu i posvećuje dosta pažnje svom izgledu, ali ističe da nije rob mode.

- Volim lijepo da izgledam i smatram da svaka žena treba da obrati pažnju na svoj izgled. S druge strane, ako mi se neki novi trend ne dopada, neću kupiti taj komad odjeće, bez obzira na to što je to trenutno in. Trudim se da pronađem nešto što meni stoji i imam svoj stil - kaže Brđanin-Babić.

Dodala je da najviše novca izdvaja za haljine, a voli sve, od večernjih do sportskih laganijih haljina.

- Najviše imam odjevnih predmeta u crnoj boji, nju obožavam, ali kako dolazi proljeće i topliji dani, "oživljavam" ormar, tako da imam i jarko zelenih boja, tirkizno plavih i crvenih odjevnih kombinacija. Ljeti uglavnom preferiram bijelu boju - kaže ona.

Kada je riječ o nakitu, kaže da najviše ima narukvica, dok je sat obavezan modni detalj.                                         

Standard života diktira

Stilista Davor Sladaković je rekao  da u RS standard života ne utiče na to kako izgledamo i pratimo li modu.

- Mladi svijet se i tokom rata i velike oskudice trudio da prati "nekakav" modni trend. Svjetski trend i ono što je trend na našim prostorima nije uvijek isto - rekao je Sladaković.

On je naglasio da problem u Srpskoj predstavlja i to što prodavci "modnih trendova" nisu iz tog svijeta, jer prodaju ono što je jeftino i što nabave za veoma male pare u inostranstvu i što je u posljednje dvije, tri sezone bilo u trendu.

Sladojević je istakao da pratiti modu i trendove ne znači nositi firmiranu garderobu.

- Trendovi su teksture, boje, materijali, krojevi, odnosno ono što nam dobro stoji. Mali broj ljudi kod nas prati modu na pravi način - rekao je Sladaković.

On naglašava da se u Srpskoj ne koristi pravi trend boja, već su to uobičajeno crna, siva i braon.

- Kada su u pitanju muškarci, oni ne posežu za modnim detaljima, kao što su sada velike torbe preko ramena, marame, šalovi i kape. Kod nas veoma mali broj muškaraca prati modne trendove - kazao je Sladaković.

Cvjetni dezeni već zaživjeli kao proljećni trend

Sudeći prema kolekcijama svjetskih modnih dizajnera, za proljeće 2010. godine cijene se uzorci inspirisani prirodom i raznolikost boja. Nekoliko trendova već je postalo hit na održanim sedmicama mode.

Dolaskom proljeća eto nama i cvijeća. Na svu sreću, jer odjevni komadi sa cvjetnim uzorkom "omekšavaju" siluetu i čine je ženstvenijom i nježnijom. Počnite sa "cvjetnom" haljinicom, a na lice "nabacite" veseli "osmijeh proljeća" i definitivno ćete biti u trendu.

Kombinujte sportski stil sa dozom glamura. Inspiraciju potražite u tradicionalnim sportovima, kao što su fudbal i tenis. Nabavite kratke hlače, šorc, nabranu suknjicu ili top bez rukava. Ove sezone sportski stil postaje i ulični stil.
Voditelj emisije "Štikla" na RTRS-u Sanja Popović kaže da se djevojke u velikoj mjeri trude da prate modu evropskih dizajnera i da nose ono što se izdvoji kao obavezno u toku jedne sezone.

- Teško je reći šta će to kod nas postati trend u toku proljećne sezone, jer to najvećoj mjeri zavisi od činjenice šta će trgovci nabaviti za svoje butike i radnje - rekla je Popovićeva i dodala da, kada su u pitanju boje, već se u buticima može primijetiti da će u proljećnoj sezoni 2010. godine preovlađivati tirkizna i nijanse maslinaste boje.

Popovićeva kaže da ne izdvaja mnogo novca za nabavku modnih "krpica" .

- Nisam od onih koji slijepo prate modu, jer mislim da sve ono što je moderno ne mora da bude i lijepo - rekla je Popovićeva.

Proljećni "mejk ap"

Trendovi za proljeće 2010. godine uključuju nježno našminkane oči, povratak lila sjenila, besprijekoran ten i guste dugačke trepavice. Glavna misao vodilja za proljeće je svježina i neutralnost kroz pastelne, blage tonove, koji daju bajkovit, izvanzemaljski izgled. Prekrasna i njegovana koža je uvijek "in". Ovog proljeća sve kozmetičke kuće se slažu da je najbitnije postići da koža izgleda kao da uopšte niste stavljali puder. Što se rumenila tiče, ovog proljeća u trendu su nježne roskaste nijanse, boja breskve i pastelno ljubičasto rumenilo. Teksture su prozračne i lagane, da bi se postigao utisak da sjaj dolazi iznutra.

Pozdravite se s gustim obrvama i naglašenim tušem za oči. Ovog proljeća šminka se bazira na definiciji oka nježnim bojama. Većina kozmetičkih kuća izdala je blage, pastelne kolekcije za oči, a u gotovo svakoj liniji najvažnije mjesto zauzimaju nijanse ljubičaste. Što se načina šminkanja tiče, najpopularniji je, ne previše naglašeni, ljubičasti "smokey eyes", koji odgovara svakom tonu kože. "Mejk ap" završite s nekoliko slojeva maskare, jer ove sezone trepavice moraju da budu jako naglašene. Gotovo sve modne piste za proljećnu sezonu bile su prepune modela s umjetnim trepavicama, koje su pridonosile izvanzemaljsko-bajkovitom trendu proljećnog "mejk apa".

Novost je da se ruž za usne vraća, a smanjuje se nanošenje sjajila, posebno onih s blještavim česticama. Ako i nanosite sjaj, neka bude onaj koji će dati usnama vlažan izgled. Najmodernije su gole usne (ruževi boje mesa, trešnje i smeđi, koji odaju potpuno prirodan utisak) i znatno manje usne nego proteklih sezona. Ako ste ranije radili operaciju povećanja usana, sada ih trebate puderom i korektorom vizuelno smanjiti i vratiti im konture.

Nakit

Probajte sve što je "afričko", od upečatljivih naušnica i ogrlica, do haljina sa resama i uzorcima inspirisanim egzotičnim krajevima. Ako vam je to previše, "prebacite" se na safari stil i lagane boje pustinje. Svjetlucavo će svakom autfitu dati potrebnu dozu glamura, pa ovaj trend birajte tokom večernjih izlazaka. Moderni metalik detalji, perlice, šljokice, zlato, srebro... sve je dozvoljeno, ali nemojte pretjerivati.

Cipele

Iako su nam cipele sa prestižnim dizajnerskim potpisom većinom nedostupne, uvijek je zgodno vidjeti koja veličina pete, koji model, boje, uzorci u, jeftinijoj "no name" verziji treba da krase naše noge kad otopli. Na nedavno završenim nedjeljama mode visoka moda je zadala trendove, a mi treba samo da ih prilagodimo sopstvenom stilu i novčaniku.

Trendovi se, od brenda do brenda razlikuju tako da na primjer Marni i Louis Vuitton predlažu uske i visoke - vrlo seksi pete, Calvin Klein i Bottega Veneta raskošne platforme, ****Versace, Miu Miu i Dries Van Noten štikle u veselim bojama, a Alexander McQueen ekstremne modele koji obezbjeđuju radoznale poglede.

Naočare

"Pradina" kolekcija za proljeće i ljeto ove godine nudi niz dioptrijskih i sunčanih naočara, u kojima će uživati svaka žena. U kolekciji možete da pronađete klasične velike tamne naočare, koje prikrivaju posljedice burnih noći ili retro naočare s bijelim okvirima. One malo pomaknutijeg stila mogu da odaberu model s okvirom jarkih boja. Za one koje više vole sportski stil, "Prada" je kreirala niz avijatičarskih modela.

Obli i beskompromisni oblici za žene i muškarce nalaze se u novoj D&G kolekciji sunčanih i dioptrijskih naočara. D&G priziva u sjećanje dekadu od sedamdesetih do osamdesetih godina, sažimajući njihov stil i oživljavajući njihove linije u kolekciji s jakim kreativnim uticajem neočekivanih pop boja.

Tako nas u ženskoj kolekciji očekuju jarke boje poput roza, crvene i zelene u kombinaciji sa crnom, detalji poput crta na prednjem dijelu naočara i tipični retro modeli.

Muška kolekcija sadrži nekoliko odličnih vintage modela smeđe, crne i crvene boje, posebnih zbog duplog mosta na prednjem dijelu naočara.

Frizure

Ako smo proteklih sezona mogli da uživamo u prirodnoj i lepršavoj kosi, sada možemo reći da je došlo vrijeme za veliki preokret. Gel za kosu vraća se u velikom stilu!

New Yort Fashion Week nam je osim izvrsnih modnih revija ponudio i neke vruće bjuti trendove za sezonu proljeće/ljeto 2010. godine. Manekenke na show modne kuće Cushie et Ochs prošetale su kao da su sekundu ranije izašle ispod tuša. Vlažna (možda je preciznije reći - mokra) kosa biće jedan od hitova ovog proljeća. Chado Ralph Rucci bio je još radikalniji. Modeli su blistali sa zalizanom, ljepljivom i sjajnom kosom, a sve je bilo u znaku gela.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana