Projekat CIA i navijač Arsenala

Priredio: Milenko Kindl
Projekat CIA i navijač Arsenala

Projekat CIA? Trgovac drogom? Navijač Arsenala? Britanski “Gardijan” je raskrinkao mitove koji su godinama pratili lidera “Al-Kaide”.

Osamu bin Ladena je stvorila CIA: On nije nikad primio direktnu finansijsku pomoć ili obuku od strane SAD tokom osamdesetih. Niti su njegovi sljedbenici.

Avganistanski mudžahedini su bili ti koji su, preko pakistanske obavještajne službe ISI, dobili velike količine ovakve pomoći. Neki su učestvovali u arapskim borbama protiv Sovjeta, ali ništa značajnije od toga.

Imao je ogromno lično bogatstvo: Bin Laden je bio primoran da ostavi sav novac koji je imao kada je napustio Saudijsku Arabiju 1991. prešavši u Pakistan, a zatim u Sudan. Porodica ga je otpisala.

U svakom slučaju, bogatstvo njegovog oca nije podijeljeno na jednake dijelove nasljednicima. Jedino što je Bin Laden imao bili su kontakti koji su mu omogućili da lako dolazi do novca.

Odgovoran je za bombardovanje Svjetskog trgovinskog centra 1993.: Ramzi Jusef, glavni počinilac napada, najvjerovatnije je radio za Halida Šeika Muhameda, koji je bio nezavisni operater u to vrijeme. Sa “Al-Kaidom” je počeo da sarađuje tek 1996. a čak se i tada držao podalje od Bin Ladena.

Nabavljao je novac od trgovine drogom: Uprkos brojnim sumnjama nema dokaza za ovakve tvrdnje, što je i zabilježeno u dosjeu britanske vlade o “Al-Kaidi”.

Nikad se nije izlagao opasnosti: Nije jednom rukom razoružao ranjenog sovjetskog generala, kao što je volio da priča, ali brojni svjedoci tvrde da je bio u središtu sukoba kod Džadžija 1987, a potom i u bici kod Džalalabada 1989. godine.

Provodio je dosta vremena u pećinama: Krajem devedesetih, u propagandne svrhe, Bin Laden je pozvao nekoliko novinara da se sretnu s njim u pećini u blizini Tora Bore u Avganistanu. Živio je u dosta komfornijem smještaju nedaleko odatle, u blizini nekadašnjeg sovjetskog kolektivnog imanja Hada. Do 1999. preselio se u kompleks vila u blizini Kandahara.

Prije nego što je ubijen, živio je u relativno prijatnim, odvojenim objektima u Abotabadu u Pakistanu. Nema dokaza da je ikada živio u pećinama.

Ostali, stariji pripadnici “Al-Kaide” su boravili u utvrđenjima koja su karakteristična za ovo područje.

Bio je razuzdan tinejdžer koji se provodio po bejrutskim žurkama prije nego što je postao religiozan: Ni za ove tvrdnje nema dokaza. Vjerovatnije je da je bio povučen, stidljiv i pobožan mladić koji se rano oženio i vrijeme posvećivao proučavanju svetih spisa.

Bio je na korak od smrti zbog bolesti bubrega: Postoje izvjesni izvještaji o bubrežnim problemima, ali svakako ne toliko ozbiljni da bi mu život zbog toga bio ugrožen. Moguće je da su prije u pitanju bili problemi sa leđima, zbog pretjerane visine (oko 196 centimetara).

Bin Laden je bio navijač Arsenala: Uprkos navijačkim pjesmama u kojima se spominje njegovo ime, Bin Laden nije bio odan sjevernolondonskom fudbalskom klubu.

Tvrdnje bez osnova

Krio se u Kašmiru, bio je vođa čečenskih grupa, odgovoran je za nasilje na Filipinima i u Indoneziji, organizovao je napad u Madridu 2004. i imao je razrađenu mrežu ljudi u Paragvaju, srednjoj i južnoj Africi: Sve ove tvrdnje vlada nekih država i obavještajnih službi tokom posljednje decenije u potpunosti su bez osnova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana